Knjaževsko-srpski teatar: Briši od svoje žene

Knjaževsko-srpski teatar: Briši od svoje žene

PPNS - KG VODIČ: KALENDAR DOGAĐAJA U KRAGUJEVCUPrva repriza predstave "Briši od svoje žene" Reja Kunija, u režiji Ferida Karajice, biće izvedena u utorak 18. februara od 20 časova. Druga repriza sledi za četiri dana.

Pemijerno izvođenje bilo je za Dan Teatra, 15. februara.

Lica u predstavi: 

 • Meri Smit - Jasmina Dimitrijević
 • Barbara Smit - Sanja Matejić
 • Džon Smit - Nikola Milojević
 • Inspektor Truton - Miodrag Pejković
 • Stenli Gardner - Čedomir Štajn
 • Inspektor Mekporter - Aleksandar Milojević
 • Bobi Modi - Ivan Vidosavljević
 • Novinari-reporteri - Marija Rakočević i Bogdan Milojević

Uz režisera, koji se bavio i adaptacijom i izborom muzike, autorsku ekipu predstave čine:

 • scenograf - Ana Kolbjanova
 • kostimograf - Jelena Janjatović
 • inspicijent - Aleksandar Miloradović
 • ton - Ivan Filipović
 • svetlo - Nikola Manić
 • šminka - Marija Kurćubić
 • vlasuljarski radovi - Dubravka Bušatlija
 • garderoberi - Mirjana Todorović i Dragica Ilić

Tehničku ekipu predstave predvodi Saša Đorđević, a saradnici su: Vladislav Brkić, Strahinja Đorđević, Zoran Stevanović, Zoran Jokanović, Marija Vujičić i Nenad Miloradović.

O REŽISERU

Ferid Karajica (Sarajevo, 1953) diplomirao je glumu i komparativnu književnost sa teatrologijom na Univerzitetu u Sarajevu 1976. godine. Poslediplomske studije završio je u Pariz dve godine kasnije.

Od 1981. godine asistent je na predmetu scenski pokret katedre za glumu Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Godine 1997. izabran je u zvanje redovnog profesora na istom predmetu. Istovremeno predaje scenski pokret na FDU Cetinje i glumu na odseku za solo pevanje FMU u Beogradu.

Od prelaska u Beograd igra u predstavama Ateljea 212, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Beogradskog dramskog pozorišta, Zvezdara teatra, Pozorišta "Boško Buha", SKC u Beogradu, Bitef teatra, HNK u Splitu, Grad-teatra Budva.

U samostalnom rediteljskom radu ostvario je saradnju sa najeminentnijim rediteljima u predstavama svih beogradskih pozorišta, kao i pozorišta u tridesetak gradova bivše Jugoslavije u preko 300 predstava. Kao saradnik za scenski pokret, koreograf i reditelj ostvario je niz saradnji sa operskim kućama Beograda, Novog Sada, Rijeke i Sarajeva.

Za pedagoški rad, najznačajnija nagrada koju je dobio je Velika plaketa sa poveljom Univerziteta umetnosti u Beogradu za izuzetne zasluge i doprinos razvoju Fakulteta dramskih umetnosti i Univerziteta umetnosti u Beogradu. Dobitnik je Nagrade "Grozdanin kikot" za doprinos razvoju moderne pedagogije u dramskoj umetnosti, dve Sterijine nagrade za scenski pokret, dve nagrade Susreta "Joakim Vujić", dve nagrade Festivala pozorišta za decu u Kotoru i nagrade Grada Kotora za najbolju predstavu, Specijalne nagrade za scenski pokret Susreta pozorišta u Brčkom, Nagrade za najbolju režiju na Festivalu autorske poetike u Mostaru.

U Knjaževsko-srpskom teatru je angažovan od 1989. godine, kao saradnik za scenski pokret u predstavama različitih reditelja, ali i reditelj proslave tri velika jubileja ovog pozorišta. Radio je scenski pokret na predstavama "Grad sa zečijim ušima", "Buđenje proleća", "Sad se smej, Sotire", "Zemlja jesmo", "Kralj Lir", "Car i pastir", "Limunacija", "Ljubavnik", "Dangube", "Šta je to u ljudskom biću što ga vodi prema piću", "Kod lepog izgleda" i "U stvari, teatar".

Predstava "Briši od svoje žene", originalnog naslova "Run for Your Wife", prvi put je izvedena u tadašnjem Teatru "Joakim Vujić" 12. juna 1992. godine, reditelj je bio Petar Govedarović, a dramaturšku adaptaciju radila je Dragana Bošković. Prva podela uloga bila je:

 • Mara Petrović - Slavica Radulović
 • Beba Petrović - Gordana Lukić
 • Joca Petrović - Aleksandar Milojević
 • Neven Voćar - Milić Jovanović
 • Skoko - Miodrag Jurišić
 • Šećerkadić - Miodrag Pejković
 • Bobi Modi - Saša Pilipović
 • Reporter - Dejan Cicmilović
Ova komedija je imala dva svojevrsna "nastavka": predstavu "Briši od svoga muža (Pokvarenjak)" u režiji Petra Govedarovića (premijera 23. decembra 1992) i "Briši od svoga brata" u režiji Bratislava Mladenovića (premijera 31. maja 1994).

U Teatru podsećaju da je prva profesionalna premijera odigrana 15. februara 1835. godine kada je otac srpskog pozorišta Joakim Vujić postavio komad "Fernando i Jarika". Ovaj događaj predstavlja početak organizovanog pozorišnog života u Srbiji i svedoči o snažnoj tradiciji teatarske umetnosti i njene važnosti u svesti građana.


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html