Knjaževsko-srpski teatar: Nadežda Petrović

Knjaževsko-srpski teatar: Nadežda Petrović

Monodrama sačinjena od autentičnih pisama Nadežde Petrović, odlomaka iz romana "Boje i barut" Olgice Cice i izbora poezije Rastka Petrovića i Ljubomira Simovića, biće izvedena u Knjaževsko-srpskom teatru u sredu od 20 časova. Ulaz je slobodan, predstava je deo programa Gospojinskih svečanosti u Kragujevcu.

Uloga Nadežde Petrović pripala je Biljani Đurović, kao i adaptacija. Režiser predstave je Božidar Đurović, scenograf i kostimograf Marina Vukašović Medenica, kompozitor Svetislav Božić, a muški glas u predstavi pripada Milošu Đorđeviću.

O predstavi

Veliki je teatarski izazov scenski oživeti slojevitu ličnost slikarke i dobrovoljne bolničarke Nadežde Petrović, naročito, u vreme obeležavanja stogodišice Velikog rata. Radnja monodrame se događa poslednjeg dana njenog, ne baš dugog, života u sobi Valjevske bolnice 3. aprila 1915. godine, u vremenu kada Srbijom haraju ratni vihor i epidemija pegavog tifusa. Uprkos potpunoj iznemoglosti od epidemije, koja je nije mimoišla, ova znamenita, hrabra, rodoljubiva i čovekoljubiva žena do poslednjeg trenutka - preispituje (ne)moć umetnosti u ratu, razmišljajući o "čudu života i smrti" - bezuspešno pokušava da se pridigne i vrati ranjenicima i bolesnicima.

Za ovu predstavu, Biljana Đurović je dobila je nagrade za najbolju žensku ulogu na festivalima u Bugarskoj i Albaniji, kao i "Zlatnu diplomu" u Moskvi.

Predstava je rađena u produkciji Festivala monodrame i pantomime u Zemunu.

EMISIJA "MOZAIK" RADIJA CRNE GORE

kst 9 2015

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR SAJTFB STRANATVITER


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari