Knjaževsko-srpski teatar: Opet plače, al’ sad od sreće

Knjaževsko-srpski teatar: Opet plače, al’ sad od srećePredstava "Opet plače, al’ sad od sreće", po tekstu Novice Savića, u režiji Dragana Jakovljevića, biće izvedena u Knjaževsko-srpskom teatru u subotu 8. februara od 20 časova.

- Tematski zanimljiva, ova komedija napisana je dramaturški vešto, uz nesumnjivo poznavanje malovaroškog mentaliteta: razgovor petoro ljudi u čekaonici železničke stanice otkriva gotovo sve "tajne" života provincijske sredine. I sve bi to moglo izgledati komediografski iščašeno i izvitopereno kad ne bi bilo istinito i sasvim mogućno u nas tokom poslednje decenije prošlog i početkom ovog, XXI veka. Razgovor i sve što se dešava u čekaonici železničke stanice provincijske varošice smeštene na nekoj sporednoj pruzi upravo zbog očigledne istinitosti uzdiže se do metaforične slike ne samo jedne sredine, nego i čitave ove zemlje!

dr Raško Jovanović (Savremena srpska drama 13, Beograd, 2002)

Lica:

  • OLIVERA: Isidora Rajković
  • MUNIŠA: Ivan Vidosavljević
  • RADOJE: Zdravko Maletić
  • DRAGINJA: Sanja Matejić
  • RADOJKO: Dragan Stokić
  • MUZIČAR: Dragoslav Tanasković

Knjazevsko-srpski teatar Opet place, al’ sad od srece 2019

Reditelj: Dragan Jakovljević
Scenograf: Milivoje Štulović
Kostimograf: Jelena Janjatović
Kompozitor: Dragoslav Tanasković
Inspicijent/sufler: Rada Jovanović, Nikola Stevović
Ton: Ivan Filipović
Svetlo: Saša Radivojević
Šminka: Marija Kurćubić
Šef scenske tehnike: Saša Đorđević
Garderoba: Dragica Ilić, Mirjana Todorović
Stolar: Zoran Jokanović
Rekviziteri: Nenad Miloradović, Marija Vujičić
Dekorateri: Vladan Brkić, Dragan Milošević, Marko Nedeljković
Grafički dizajn: Mina Bakliža

BIOGRAFIJA

Novica Savić (1943-2004) je diplomirao dramaturgiju u klasi profesora Josipa Kulundžića. Izvedeno mu je preko dvadeset komada u domaćim pozorištima. Režirali su ih neki od naših najuglednijih reditelja (B. Gligorović, Branko Pleša, R. Z. Dorić, Miki Stamenković...).

Jedna od najpoznatjih i najboljih drama "Pobratim" (prva nagrada na konkursu NP-a povodom 125 godišnjice postojanja) bila je nekoliko sezona uspešno igrana na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu (režija: B. Gligorović). Među poznatije komade svakako spadaju i "Kako potamaniti gamad", "Veliki Mak", "Krvava teta", "Noć u sred dana".

Televizija mu je izvela osam TV drama. Pisao je igrane serije, zabavne i dokumentarnie emisije . Na njima je sarađivao sa Brankom Šotrom ("Pucanj u šljiviku preko reke"), Slobodanom Šijanom ("Gradilište"), Zrinkom Ogrestom ("Kradljivci vozova"), Mišom Radivojevićem, Dudom Ćeremilac, Savom Mrmkom, Batom Čengicem i drugim tv i filmskim režiserima.

Radio Beograd i Radio Zagreb su izveli preko 60 njegovih radio drama. Iste su prevedene, emitovane i dobijale nagrade širom Evrope. Objavio je tri zbirke pripovedaka ("I mi smo ljudi", "Iz blata iz prašine", "Otkup"), jedan roman ("Kaljuga") i gomilu priča po skoro svim domaćim književnim časopisima.

Za dramsko i prozno stvaralaštvo dobio je brojna priznanja. Trostruki je dobitnik nagrade Branislav Nušić Udruženja dramskih pisaca, petostruki dobitnik nagrade za satiričnu priču Radoje Domanović, nagrada Milutin Uskoković za najbolju kratku priču...

Novicu Savića su njegovi najbliži poznavali kao tihog, skromnog, jednostavnog i nenametljivog čoveka. Živeo je povučeno, u uverenju, srećnoj ili nesrećnoj zabludi, da je dovoljno i jedino važno, dobro i posvećeno raditi svoj posao. Najbolja ilustraciuja toga je da je sve što je ikad objavio, svaki pozorišni komad, tv i radio drama, skoro isključivo posledica učestvovanja na anonimnim konkursima. Bez ikakve želje za samoreklamerstvom i samoisticanjem, osudio je sebe na neku vrstu izolacije. Bio je od one retke vrste posvećenika koja nije umela da gaji prijateljstva iz koristoljublja. Sam je odabrao takav put i nikada se nije žalio, iako je rezultat takve odluke uglavnom bilo ono što se zove golo preživljavanje. I, još jedan vrlo bitan rezultat takve odluke - stotinak neobjavljenih rukopisa drama, romana, priča)...

Uz jedan od poslednjih objavljenih komada izašla je i Savićava biografija koju pisci obično sami i obično veoma opširno sastavljaju. Njegova biografija se svela na svega tri rečenice. Evo ih:

"Novica Savić je rođen 10. 11. 1943. godine. Posle svega što mu se poslednjih godina izdešavalo, još živi. U Beogradu."

REPERTOAR KST 

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR SAJTFB STRANATVITER  


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html