Knjaževsko-srpski teatar: Ujka Vanja

Knjaževsko-srpski teatar: Ujka Vanja

Predstava "Ujka Vanja", po tekstu A. P. Čehova, u režiji Jovana Grujića, prvi put u novoj sezoni na repertoaru Knjaževsko-srpskog teatra je u utorak 28. novembra od 20 časova.

Uloge:

  • Bratislav Slavković -SEREBRJAKOV, ALEKSANDAR VLADIMIROVIČ, profesor univerziteta u penziji 
  • Ana Todorović Dialo - JELENA ANDREJEVNA, njegova žena, 27 godina 
  • Sanja Matejić - SOFIJA ALEKSANDROVNA (SONJA), njegova kći iz prvog braka 
  • Marina Stojanović - VOJNICKA, MARIJA VASILJEVNA, udovica tajnog savetnika, mati prve profesorove žene 
  • Miloš Krstović - VOJNICKI, Ivan Petrovič (Ujka Vanja), njen sin 
  • Đorđe Simić - ASTROV, Mihail Ljvovič, lekar 
  • Ivan Vidosavljević - TELEGIN, Ilja Iljič, propali spahija 
  • Vladanka Pavlović - MARINA, stara dadilja 
  • Mladen Knežević – RADNIK

Reditelj: Jovan Grujić
Kostimograf: Jelena Janjatović
Scenograf: Milivoje Štulović
Muzika: Predrag Radisavljević

Premijera je izvedena 14. februara. 

REČ REDITELJA

Prošlo je mnogo godina od kako sam se prvi put zapitao šta je stvarnost. Ne mogu da se setim tačno kako sam došao do tog pitanja, ali znam sigurno da nisam još došao do odgovora. Uopšteno, stvarnost je neuhvatljiva, promenjiva i individualna kategorija, menja se u odnosu na stuacije koje nam se dešavaju i formira se u odnosu na događanja u društvu koje nas okružuje. Suštinski, stvarnost se kreira u našim glavama i krhka je, veoma lako može da se preokrene, da prevrne naš život naglavačke.

Radeći na komadu "Ujka Vanja" A. P. Čehova sa svojim kolegama, opet sam se suočio sa ovim pitanjima shvativši da nečija stvarnost usled različitih uticaja može postati i iluzija. Onog trenutka kada tu iluziju razbijemu u parčiće gubimo tlo pod nogama, gubimo ceo sistem uverenja koja su nas vodila do tada kroz život. Shvatamo sve naše zablude i pokušavamo da uspostavimo neki novi sistem koji bi nas održavao na nogama, u životu. Tražimo neki novi smisao za koji bismo se uhvatili kao davljenik za slamčicu. Čehov je to, čini mi se, mnogo dobro znao i osećao, bio hroničar čovekovih najdubljih težnji i ostavio nam u nasleđe da se sada mi bavimo time.

Suštinski, takvi procesi se događaju svakom čoveku na ovome svetu, ali, da li se kroz ove procese napreduje i šta dobijamo time, da li su ta nova iskustva i novi smisao samo nove iluzije, nove slamčice, samo sledeći stepenik koji treba razbiti? Da, svakako, na tom našem putu traženja idealne stvarnosti za nas, treba preći mnogo stepenica, suočiti se sa kolektivnim slepilom koje nas okružuje, sa nemogućnošću da tuđe razumevanje trenutnog stanja i tuđu stvarnost-iluziju razbijemo i razobličimo. I kada bismo sve to uspeli opet nas iza nekog ugla čeka neka naša nova potreba, neka nova iluzija, dok život neumoljivo ide napred.

Šta se nalazi na kraju tog našeg puta? Pretpostavljam da su to mir i sreća, da tome težimo. A šta je to mir, šta je to sreća?

BIOGRAFIJA REDITELJA

Jovan Grujić je rođen 8. novembra 1972. u Pančevu. Diplomirani je pozorišni reditelj, studirao je na Akademiji umetnosti BK u klasi profesora Nikite Milivojevića. Režirao je u Beogradu u Bitefu i pozorištu Boško Buha, Kragujevcu u Knjaževsko-srpskom teatru, Novom Sadu u Pozorištu mladih, Vršcu, Lazarevcu. Učestvovao na značajnim festivalima u zemlji: Sterijino pozorje, Festival pozorišne klasike Vršac, Tiba Beograd, Zvezdarište Beograd, Kotorski festival za decu, Joakim Fest Kragujevac.

Značajnije režije: "Roz i Gil su mrtvi" - Tom Stopard, "Tom Sojer i đavolja posla" - Milica Piletić, "Ivona, kneginja Burgundska" - V. Gombrovič, "Gospođa ministarka" - B. Nušić i mnoge druge.

Bavio se pedagoškim radom. Živi i radi u Kovinu. 

REPERTOAR KST

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR SAJTFB STRANATVITER 


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html