Knjaževsko-srpski teatar: Yahoo

Knjaževsko-srpski teatar: Yahoo

Predstava "Yahoo" ponovo je na repertoaru Knjaževsko-srpskog teatra, biće izvedena u subotu 25. novembra od 20 časova.

Predstava je nastala po motivima "Zoološke priče" Edvarda Olbija. Režiser je Miloš Krstović, takođe i koscenograf, a njegov je i odabir muzike. Tumači uloga su Nikola Milojević - Piter i Mladen Knežević - Džeri, a kao specijalni gost pojaviće se Dragoslav Tanasković Trnda - svirač.

Slučajan susret dva čoveka u parku, potpuno drugačijih socijalnih i psiholoških osobina, dovodi do tragičnog ishoda. Duhovita, mračna i apsurdna, kritički posmatra savremeno doba i očajnog, otuđenog i izgubljenog čoveka u potrazi za ljubavlju. Predstava o asocijalnom i socijalizovanom čoveku nikada pre Olbija nije imala tako izražen podtekst pun subverzivne energije i emocija. Zato je predstava posvećena Edvardu Olbiju, velikanu američke dramaturgije - u ime globalne krize velikih i malih, podela, dominacije i straha.

Marija Soldatović, dramaturg

Edvard Olbi je jedan od najvećih pisaca svoje generacije, rođen u Americi 1928. godine. Kao usvojeno dete, odrastao je u Olbi familiji koja se bavila menadžmentom u vodvilju i bila dobrostojeća. Još od detinjstva upoznaje svet pozorišta i prvu predstavu gleda sa šest godina. Naklonjen umetnosti, rano počinje da se osamostaljuje i traži posao pisca. Posle brojnih pokušaja uzima pisaću mašinu iz Vester Juniona, gde je radio neko vreme kao kurir, i dve nedelje 1958. godine piše "Zoološku priču". Ovaj prvi Olbijev komad, postavljen u Berlinu sledeće godine, postiže veliki uspeh i predstavlja lep ogled i domašaj u okviru teatra apsurda. Posle svog najvećeg uspeha "Ko se boji Virdžinije Vulf" u brodvejskoj produkciji 1963. godine postaje značajan i uticajan pisac, tako da sve do danas piše, režira i producira. Višestruko je nagrađivan, zauvek posvećen umetnosti pozorišta u kojoj je postigao izuzetan domet.

Premijera u Knjaževsko-srpskom teatru izvedena je 1. oktobra 2010. godine. 

REPERTOAR KST

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR SAJTFB STRANATVITER  

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari