Konak kneza Mihaila: Bojilišta - Miroljub Filipović Filimir

Konak kneza Mihaila: Bojilišta - Miroljub Filipović Filimir

Izložba slika Miroljuba Filipovića Filimira "Bojilišta" biće otvorena u Konaku kneza Mihaila Obrenovića u utorak 10. oktobra u 19 časova.

Filipović je rođen 29. septembra 1952. godine u Trsteniku. Živi i radi u Beogradu.

Miroljub Filipović Filimir je istaknuti likovni umetnik, član Udruženja likovnih umetnika Srbije. Aktivan stvaralac decenijama je prisutan na domaćoj i stranoj umetničkoj sceni. Od 1968. godine priredio je 45 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Organizovao je brojne hepeninge, performanse i umetničke projekte. Učestvovao je u više od 500 kolektivnih izložbi. Kao predstavnik naše zemlje, Filimir je učestvovao na Bijenalu u Veneciji 2003, Bijenalu u Londonu 2004, Bijenalu u Pekingu 2005, Prvom bijenalu minijature u Venecueli 2008, Trećem bijenalu u Pekingu 2008, Bijenalu plakata u Meksiku 2013. Autor je poznatog međunarodnog umetničkog projekta „Umetnici sveta protiv izolacije čoveka i naroda“ koji je započeo u Parizu 1993. U ovom projektu je do sada učestvovalo više od 5500 umetnika iz 68 zemalja, sa svih kontinenata. Više puta je nagrađivan za svoje umetničko stvaralaštvo.

Republika Kuba ga je 1996. godine odlikovala Medaljom prijateljstva, za brojne aktivnosti na širenju kulturnih veza između naše zemlje i latinoameričkih naroda. O njegovom radu snimljena su dva filma: IKONART I, reditelj prof. Vladimir Perović (2000); KRIK BOJE, reditelj Vesko Butrić (2002). Filimir je član Društva srpskih slikara „Lada“. Osnivač je multimedijalne umetničke grupe „Kvart“. Na Prolećnoj izložbi ULUS 2012. nagrađen je Zlatnom paletom za slikarstvo (slika „Zigen Zagen“). Predsednik je organizacionog odbora Trijenala proširenih umetničkih medija Beograd 2010 i koordinator Trijenala Mixed Media Trstenik 2013.

Detaljnije u izložbenom katalogu

FILIMIR ART FB STRANA
NARODNI MUZEJ SAJTFB STRANA 
 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html