Konak kneza Mihaila: Knez Mihailo ponovo u Kragujevcu

Konak kneza Mihaila: Knez Mihailo ponovo u Kragujevcu

Izložba "Knez Mihailo ponovo u Kragujevcu - pisma i službeni akti kneza Mihaila Obrenovića", iz Arhivske zbirke Joce Vujića u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković", biće otvorena u Konaku kneza Mihaila u subotu 21. maja u 19 časova. Izložba traje do 10. juna.

Arhivska zbirka Joce Vujića u okviru njegove zaostavštine u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković” nesumnjivo je jedna od najvrednijih i najbogatijih privatnih arhivskih zbirki u nas. Veliki dobrotvor beogradskog univerziteta, veleposednik i bibliofil Joca Vujić na koncu svog života zaveštao je testamentom svoju ličnu biblioteku i zbirku arhivske građe biblioteci 1931. a u biblioteku je preneta avgusta 1932. Po bogatstvu sadržaja i vrednosti dokumenata koja čine ovu zbirku ova građa s jedne strane predstavlja izuzetno značajnu kulturnu baštinu, a s druge strane ukazuje se kao naučna građa od izuzetnog značaja i važnosti. Analizom građe, njene provinijencije, strukture i sadržaja, biva očigledno da je Joca Vujić sistematično i metodološki godinama prikupljao građu za kulturnu istoriju.

Centralni deo arhivske zbirke Joce Vujića i pravi dragulj za buduće istraživače čine dokumenta koja su nekada pripadala arhivi kneza Miloša Obrenovića tj. kneževoj kancelariji. Miloševu arhivu nasledila je zajedno sa kućom porodica Bajić i prenela je u svoj dom u blizini Temišvara. Joca Vujić, saznavši da se arhiva čuva u Temišvaru otišao je tamo 1925. godine i kupio je celu. Kneževa arhiva sadržala je 1071 dokumenat iz vremena kada je knez Miloš živeo u izgnanstvu. Kupovinom ove vredne arhive sačuvana je zanimljiva i značajna kneževa korespodencija. Miloševa prepiska ukazuje se interesantnom građom za istraživački rad o životu kneza Miloša i njegove porodice. Pisma u zaostavštini Joce Vujića su iz perioda Miloševog izgnanstva, 1839-1858. Istraživanjem i analizom ovih pisama kao celine može se koliko-toliko dobiti celovita slika o životu kneza Miloša, cele njegove porodice kao i o razvoju porodičnih odnosa porodice Obrenović.

Ovom prilikom želimo da po prvi put izložimo deo pisama iz porodične prepiske kneza Mihaila knezu Milošu. Za ovu priliku odabrali smo da pokažemo javnosti deset Mihailovih pisama knjazu Milošu iz ove prebogate prepiske oca i sina koja broji 131 pismo. U ovoj zbirci pisama sačuvano je 60 originalnih pisama kneza Mihaila upućenih knezu Milošu iz 1845-1858, kao i 71 pismo kneza Miloša upućeno sinu Mihailu iz 1846-1854.

Mihailova pisma poslata su iz Beča, Badena, Temišvara, Bukurešta,Petrograda, Roiča, Hipcinga, Marijenbada, Drezdena, Hajdelberga iĐurđeva. Najčešće teme tiču se novčanih transakcija (naplata ugovora i menica, naplata arendi od arendatora kojima su izdate mošije, plaćanje sudskih troškova i sl.). Dosta se u pismima govori i o zdravstvenim problemima kneza Miloša i kneza Mihaila, lečenju i oporavku po svetskim banjama. Priča o ergelama konja i kupovina bedevija provlači se kroz nekolicinu pisama. U nekim pismima se govori o kupovine stana u Beču za kneza Mihaila. Knez Mihailo najčešće izveštava oca u svojim pismima o životu u Beču, o svome zdravlju demantujući da je bolestan i piše da mu Vuk Karadžić pravi društvo. Javlja mu o prilikama u njegovoj kući i tome šta je Rafelsbergova sve pokrala. Precizno ga izveštava o svim troškovima, kupovini konja i rešavanju problema u kući u kojoj je živela Rafelsbergova.Obaveštava ga o kneginji Juliji i sa ponosom ističe njeno učenje srpskog jezika kod Đure Daničića.

Pisma koja je knez Miloš pisao sinu predstavljaju nam ga u jednom potpuno novom svetlu, kao brižnog i nežnog oca. Tako u pismima Mihailu savetuje sina da živi uredno i da ne rasipa novac, da vodi računa o svom zdravlju.

Autor izložbe: Tatjana Brzulović Stanisavljević. 

NARODNI MUZEJ: SAJTFB STRANA   

Tribina mali baner 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html