Konak kneza Mihaila: Kultura sećanja - Ko ne pamti, iznova proživljava

Konak kneza Mihaila: Kultura sećanja - Ko ne pamti, iznova proživljava

Izložba kraljevačkog Narodnog muzeja ’’Kultura sećanja: Ko ne pamti, iznova proživljava’’, u organizaciji Narodnog muzeja Kragujevac, biće otvorena u Konaku kneza Mihaila u četvrtak 20. oktobra u 18 časova. 

Izložba se bavi načinom na koji se sećamo oktobarske tragedije u Kraljevu 1941, koja je brutalno promenila istoriju grada, strukturu njegovog stanovništva, ali pre svega razorila lične i porodične živote.

Simboli prošlosti, u "svečanim govorima, pomenima, mimohodima, statuama, slikama i nacionalnim spomenicima" stalno se menjaju, a time i nanovo postavljaju pitanje naše odgovornosti prema, još uvek bliskoj prošlosti. Tragedijea je, prema autentičnim izvorima, trajala od racija i zatvaranja talaca u lokomotivsku halu, od početka oktobra, do izvršenja streljanja u danima od 15. do 20. oktobra 1941. Stoga je polazište istraživanja oko kulture sećanja usidreno u samom događaju, i prvom sloju zapamćenog mesta kraha humanosti, u traumatičnim sećanjima preživelih talaca. Sa druge strane ishodište istraživanja teme nalazi se u sloju sećanja kod posleratnih naraštaja, usvajanom neposredno u porodici, ali pre svega kroz javnu komemorativnu praksu, koja se uvek ogledala u vladajućoj ideologiji.

Izložba je rekonstrukcija odnosa realne, a dovoljno strahotne slike prošlosti, sačuvane u autentičnim svedočanstvima i načina na koji smo se trudili da je pamtimo, od oblikovanja prostora na kome se tragedija desila, umetničkih dela stvorenih tim povodom, do mitologizovane interpretacije samog istorijskog događaja.

Autori izložbe su Silvija Krejaković i Suzana Novčić, viši kustosi Narodnog muzeja Kraljevo. 

Postavka je aktuelna do 21. novembra.

KATALOG IZLOŽBE

NARODNI MUZEJ KRALJEVO SAJT, FB STRANA, JUTJUB 
NARODNI MUZEJ: SAJTFB STRANA

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html