Konak kneza Mihaila: Narodno graditeljstvo opštine Kragujevac

Konak kneza Mihaila: Narodno graditeljstvo opštine Kragujevac

U organizaciji Narodnog muzeja Kragujevac, promocija četvrte sveske Atlasa narodnog graditeljstva Srbije Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd "Narodno graditeljstvo opštine Kragujevac" održaće se u Konaku kneza Mihaila u četvrtak 5. maja od 18 časova.

Predstavljeno graditeljsko nasleđe rezultat je višegodišnjeg projekta i istraživanja sprovedenog 2007. godine na teritoriji opštine Kragujevac. Obrađene su tipološke odlike seoskih kuća i pratećih objekata nastalih u 19. veku, koji po strukturnoj raznolikosti i veličini podsećaju na bogatu Šumadiju 19. veka. U knjizi je prikazan istorijski pregled narodnog graditeljstva kroz raznovrsnost materijala, konstrukcija, prostorno-strukturni razvoj i forme: od polubrvnare do čatmare i šumadijska specifičnost - kuće sa doksatom (otvoreni stambeni prostor u funkciji odmorišta izgrađen u drvetu). Predstavljene su okućnice i pomoćni objekti i majstori koji su ih gradili. Jedan segment knjige posvećen je grobljima i nadgrobnim spomenicima, po vrstama i tipološkim karakteristikama. Proglašeni spomenici kulture predstavljeni su sa osam objekata, sedam u gradu i sobrašicama u selu Lužnice.

U knjizi su poredstavljene 43 kuće i 10 pomoćnih objekata sa tehničkom dokumentacijom i objašnjenjima, koje su danas očuvani i najreprezenatativniji deo graditeljskog nasleđa.

Izdanje je dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku.

Registar fonda nastao tokom istraživanja daleko je bogatiji i dostupan je na internet portalu Atlasa

PRETRAGA OBJEKATA NA TERITORIJI KRAGUJEVCA 

REPUBLIČKI ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA SAJT, FB STRANA 
NARODNI MUZEJ: SAJTFB STRANA  

Tribina mali baner 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari