Konak kneza Mihaila: Narodno graditeljstvo opštine Kragujevac

Konak kneza Mihaila: Narodno graditeljstvo opštine Kragujevac

U organizaciji Narodnog muzeja Kragujevac, promocija četvrte sveske Atlasa narodnog graditeljstva Srbije Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd "Narodno graditeljstvo opštine Kragujevac" održaće se u Konaku kneza Mihaila u četvrtak 5. maja od 18 časova.

Predstavljeno graditeljsko nasleđe rezultat je višegodišnjeg projekta i istraživanja sprovedenog 2007. godine na teritoriji opštine Kragujevac. Obrađene su tipološke odlike seoskih kuća i pratećih objekata nastalih u 19. veku, koji po strukturnoj raznolikosti i veličini podsećaju na bogatu Šumadiju 19. veka. U knjizi je prikazan istorijski pregled narodnog graditeljstva kroz raznovrsnost materijala, konstrukcija, prostorno-strukturni razvoj i forme: od polubrvnare do čatmare i šumadijska specifičnost - kuće sa doksatom (otvoreni stambeni prostor u funkciji odmorišta izgrađen u drvetu). Predstavljene su okućnice i pomoćni objekti i majstori koji su ih gradili. Jedan segment knjige posvećen je grobljima i nadgrobnim spomenicima, po vrstama i tipološkim karakteristikama. Proglašeni spomenici kulture predstavljeni su sa osam objekata, sedam u gradu i sobrašicama u selu Lužnice.

U knjizi su poredstavljene 43 kuće i 10 pomoćnih objekata sa tehničkom dokumentacijom i objašnjenjima, koje su danas očuvani i najreprezenatativniji deo graditeljskog nasleđa.

Izdanje je dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku.

Registar fonda nastao tokom istraživanja daleko je bogatiji i dostupan je na internet portalu Atlasa

PRETRAGA OBJEKATA NA TERITORIJI KRAGUJEVCA 

REPUBLIČKI ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA SAJT, FB STRANA 
NARODNI MUZEJ: SAJTFB STRANA  

Tribina mali baner 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html