Konak kneza Mihaila: Pank portreti dinastije Obrenović

Konak kneza Mihaila: Pank portreti dinastije Obrenović

Narodni muzej Kragujevac i Istorijski muzej Srbije priređuju izložbu "Pank portreti dinastije Obrenović" koja će biti otvorena u Konaku kneza Mihaila Obrenovića (sprat) u utorak 17. januara u 18 časova.

Izložba je koncipirana kao autorska izložba profesora dr Aleksandra Leke Mladenovića koji je, inspirisan stalnom postavkom Istorijskog muzeja Srbije u Konaku kneza Miloša u Topčideru, izradio seriju portreta dinastije Obrenović. Izloženi radovi osmišljeni su kao deo programa osavremenjivanja stalne istorijske postavke u ovom prostoru, putem povremenih tematskih izložbi.

PRVI PRVI NA SKALI Pank portreti dinastije Obrenovic insert

Aleksandar Mladenović primenio je svoj umetnički senzibilitet i kreativni potencijal na portretno slikarstvo. S obzirom da "pank umetnost" u celini prožima poslednju deceniju njegovog stvaralaštva, umetnik je svoju produkciju usmerio ka ličnom eksperimentu u kome bi portretna umetnost i pank estetika egzistirali istovremeno. Serijom portreta članova porodice Obrenović umetnik različitim slikarskim i grafičkim tehnikama istovremeno uspostavlja odnos sa ličnostima prve srpske novovekovne dinastije i ostvaruje njihovu ponovnu komunikaciju sa dvorom u kome su živeli, vladali i umirali kao najličnijim intimnim ambijentom, gotovo posle dva veka.

Specifičnim stilom kolažiranja, slikanja i graviranja u pank stilu, koji baštini mnogo od svojih prethodnika, dade, pop i op-arta, umetnik od portreta stvara i opširne narative koji nizom simbola, kolorističkih akcenata, pisanih poruka i kompozicionih rešenja asociraju na dane slave i dane tuge jedne srpske porodice koja se uzdigla do dinastičke.

Umetnik nalazi paralele u svetu u kome živi, prema kome ima kritički stav i prema kome želi da izrazi bunt putem lične akcije kroz umetnost i vremena kada se Srbija borila za oslobođenje i ulazak u Evropu, te u svojim delima primenjuje sve elemente pank umetnosti koje je u svojoj mladosti, kao pripadnik prve generacije beogradskih pankera, podržavao početkom osamdesetih godina 20. veka.

Jak fluoroscentan i agresivan kolorit, namerna nedorađenost likova, umrljanost, nečistoća i zamrljanost poteza, simbolično birana slova i godine, pisane poruke, originalne dinastičke likove, preuzete sa poručivanih portreta 19. veka i originalnih fotografija dinastije, prevodi u naše savremenike i oni i dalje u svom domu služe svome narodu, ovoga puta na umetničkoj sceni.

Pored autora izložbe prof dr Aleksandra Mladenovića u realizaciji postavke su učestvovali kustos izložbe muzejski savetnik kustos Tijana Jovanović-Češka i dizajner postavke kustos Izabela Martinov-Tomović.

Izložba je otvorena do 18. februara.

Biografija autora izložbe

Aleksandar Mladenović Leka je vizuelni umetnik iz Beograda, rođen 1967. godine. Na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu kao vanredni profesor predaje Grafiku i Crtanje. Doktorirao je 2012. sa projektom "Rani pank i hibridna grafika" na FLU u Beogradu. Održao je 33 samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu, učestvovao na više od 300 kolektivnih izložbi. Dobitnik je više nacionalnih i međunarodnih priznanja za grafiku. Bio je član međunarodnih žirija, održao je predavanja i radionice u Srbiji, SAD, Kini, Kanadi, Meksiku, Belgiji.

PRVI PRVI NA SKALI Aleksandar Mladenovic

Mladenovićevi radovi nalaze se u javnim kolekcijama muzeja i galerija širom sveta (Narodni muzej u Beogradu, Galerija Matice Srpske u Novom Sadu, Ministarstvo kulture Srbije, Skupština grada Beograda, Nacionalna biblioteka, Madrid, Španija; Muzej grafike, Bruniko, Italija; Muzej savremene i moderne umetnosti „Veino Altonen“, Turku, Finska; Muzej umetnosti, Turku, Finska; Gradski muzej, Gelzenkirhen, Nemačka; Muzej umetničkih dela u malom formatu, Viroenval, Belgija, Galerija savremene umetnosti u Nišu, Univerziteti Kvebeka, Troa-Rivjer, Kanada, Obo Akademi, Finska, Univerzitet Hjustona u Kliar Lejku, SAD: Univerzitet Verakruz, Halapa, Meksiko; Gradska većnica, Sibruk, Teksas, SAD i dr.)

GALERIJA PPNS

PANK PORTRETI DINASTIJE OBRENOVIĆ – COOLTURA – EDUTV

NARODNI MUZEJ: SAJTFB STRANA 
 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari