Konak kneza Mihaila: Peščana priča - Ksenija Simonova

Konak kneza Mihaila: Peščana priča - Ksenija Simonova

Izložba "Peščana priča - Živi Srbijo!" ruske umetnice Ksenije Simonove, koja je osvojila svetsku publiku svojim posebnim talentom slikanja peskom biće otvorena u Konaku kneza Mihaila Narodnog muzeja u utorak 7. marta u 18 časova.

Jedinstveni radovi ove slikarke i grafičara biće predstavljeni publici i u Beogradu (galerijia "Progres", 20. februar-2. mart), Kikindi (1-24. april), Novom Sadu (25. april-20. maj).

Ksenija Simonova je u više navrata u intervjuima istakla da su Srbi veliki narod beskrajno talentovan i vedrog duha. Ideja stvaranja radova i animacija iz serije koju će predstaviti Srbiji nastala je odavno, ali je uspela da je realizuje tek pošto je posetila Srbiju.

Peščana priča govori o životu velike zemlje koja čuva svoju veru, poštuje pretke i koja je sposobna da se raduje i peva uprkos problemima sa kojima se suočava. "Peščana priča je nastala nakon što sam proputovala mananstire i gradove Srbije, zauvek zavolevši tu zemlju i njene neverovatne ljude" - kaže umetnica.

Početkom 2009. godine, slučajno saznavši za audiciju prve sezone projekta "Ukrajina ima talenat", Simonova je odlučila da se prijavi i učestvuje u šouu. Osmominutna priča o Velikom otadžbinskom ratu dobila je drugi naziv "Rekvijem od peska" i postala internet-fenomen, prikupivši za jedan dan preko dva miliona pregleda na Jutjubu. Do danas je taj video pregledalo preko 40 miliona korisnika.

Simonova je nastupala u preko 40 zemalja sveta, od londonskog Rojal Albert hola do Sidnejske opere, bila je počasni gost značajnih manifestacija - od svečane ceremonije zatvaranja Letnjih olimpijskih igara Specijalne olimpijade u Atini 2011. do gala-koncerta Jutjub Simfonijskog orkestra u Sidnejskoj operi. Od 2009. godine do 2014. stvorila je i prikazala preko 300 peščanih animacija. Organizator izložbe je, uz Narodni muzej Kragujevac, Udruženje "Srpski kod". 

Izložba u Konaku kneza Mihaila traje do 21. marta

Izvori: Ruska reč, Portal PPNS 

KSENIYA SIMONOVA SAJT, FB STRANA, TVITER, JUTJUB
NARODNI MUZEJ SAJTFB STRANA 
 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari