Koncertna sezona 2018: Anđela Bratić, Dragan Jovanović

Koncertna sezona 2018: Anđela Bratić, Dragan Jovanović

Koncert flautistkinje Anđele Bratić, uz klavirsku pratnju Dragana Jovanovića, biće održan u galeriji Narodnog muzeja u četvrtak 18. januara od 20 časova

Na programu će se naći dela sledećih kompozitora: Muke, Ruter, Ravel, Bazini.

Ulaz je slobodan.

Koncert organizuje Muzički centar, u okviru koncertne sezone.

BIOGRAFIJE

ANĐELA BRATIĆ

Anđela Bratić dobitnica nagrade časopisa "Muzika klasika" za najboljeg ženskog izvođača za 2014. godinu, diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Magistarske studije (Konzertexamen) završava na Univerzitetu "Johannes Gutenberg" (Hochschule für Musik) u Mainzu u klasi profesora Dejana Gavrića i stiče zvanje koncertnog soliste.

Usavršavala se na majstorskim kursevima kod eminentnih flautista i pedagoga Irene Grafenauer, Janoša Balinta, Josi Arheajma, Dejana Gavrića, a 2009. godine finansirana od strane Austrijskog ministarstva za nauku i kulturu boravila je na stručnom usavršavanju u Beču kod prof. Dieter Flurija, soliste Bečke filharmonije.

Dobitnik je više Republičkih i međunarodnih nagrada od kojih se izdvajaju I nagrada na Internacionalnom festivalu u Fivicanu (Italija), "Music world" u kategoriji solo flauta i I nagrada na istom takmičenju u kategoriji instrumentalna dua 2003. godine.

Kao solista nastupala je sa Simfonijskim orkestrom Ho Chi Minh City-ja (Vijetnam), Simfonijskim orkestrom RTS, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Niškim simfonijskim orkestrom, Kamernim orkestrom "Virtuozi di Praga", Kamernim orkestrom "Simfonieta di Udine", Simfonijskim orkestrom Simfonieta Vidin, Kamernim orkestrom "Imperio", Kamernim orkestrom "Nova muzika", Kamernim orkestrom FU u Nišu, Akademskim orkestrom SKC Univerziteta u Nišu, Simfonijskim orkestrom Sinfonieta Sofia, Banjalučkom filharmonijom, pod vođstvom uglednih dirigenata. Učestvovala je na značajnim festivalima u zemlji - Guitar Art, NIMUS, Mokranjčevi dani, Tisin Cvet, Constantinus, kao i Barski ljetopis, Dani muzike, Espressivo, Međunarodni festival kamerne muzike u Crnoj Gori, Spectrum u Sloveniji i Sarajevska zima u Bosni i Hercegovini.

Koncerte je održala u Nemačkoj, Grčkoj, Italiji, Švedskoj, Austriji, Španiji, Rumuniji, Francuskoj, Sloveniji, Makedoniji, Českoj, Vijetnamu, Rusiji, Madjarskoj, USA, Juznoj Koreji. Održala je Master seminare je u Srbiji, Crnoj Gori, Grčkoj, Rumuniji i Južnoj Koreji.

Kao članica "Mozarteum" orkestra iz Salzburga, ostvarila je veoma uspešnu turneju u gradovima Nemačke i Austrije, 2010. godine. Kao članica Festivalskog "Štraus orkestra" svirala je na turnejama u Španiji i Portugaliji i nastupila u dvoranama kao što su "Palau de la Musica", "Gran Theater Liceu", "Auditorio de Bacelona", "Auditorio de Madrid" i drugm.

2011. godine sa velikim uspehom, izvela je premijerno kompozicije srpskih kompozitora na 39. svetskoj konvenciji flautista u Americi, Šarlot, Severna Karolina.

2013. godine održala je resital u Milenijum Sali, čuvenog "Kenedi centra" u Vašingtonu.

Snimala je za potrebe RTS, RTCG, radio Beograda, niških TV stanica, Švedskog državnog radija, TVCG i Nemacke tv stanice SAT1.

Član je duvačkog kvinteta "Niški solisti", kvarteta "Kamerna banda" i tria "Masala".

Redovni je profesor Fakulteta umetnosti u Nišu, na predmetu Flauta.

2016. godine Fakultet umetnosti u Nišu objavio je njen prvi samostalni CD, sa virtuoznim kompozicijama za flautu i klavir pod nazivom "Fantasy".

DRAGAN JOVANOVIĆ

Dragan Jovanović je rođen 1981. godine u Nišu. Studije klavira završio je na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi prof. Dragoslava Aćimovića, a magistarske studije u klasi prof. Zorana Jančića.

Od samog početka svog školovanja pokazivao je veliko interesovanje i pijanistički talenat, učestvovao i osvojio više značajnih nagrada na Međunarodnim, Saveznim i Regionalnim takmičenjima.

U vreme studija započinje saradnju sa Niškim simfonijskim orkestrom i Niškim akademskim horom, postaje član kamernog sastava "Trio Gracioso" (dva glasa i klavir) sa kojim i danas nastupa, a od 2009-2014. bio je član klavirskog tria "Constantinus" sa kojima je nastupao na festivalima i koncertima širom Srbije i u inostranstvu.

Pored uspešne umetničke delatnosti Dragan Jovanović ima i zapaženu pedagošku delatnost i dobitnik je brojnih diploma za ostvarene pedagoške rezultate na Međunarodnim takmičenjima studenata komplementarnog klavira.

Od oktobra 2007. godine, Dragan Jovanović je angažovan na Fakultetu umetnosti u Nišu, iz predmeta Klavir-uporedni predmet a trenutno je šef katedre za uporedni klavir, u zvanju vanredni profesor na istom predmetu. 

MUZIČKI CENTAR SAJTFB PROFILJUTJUB
 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari