Konvivium muzikum 16/17: Kamerata akademika (Novi Sad)

Konvivium muzikum 16/17: Kamerata akademika (Novi Sad)

Drugi koncert u sezoni 2016/2017 Konvivium muzikum organizuje u ponedeljak 10. oktobra kada nastupa kamerni orkestar Kamerata akademika iz Novog Sada. Ovaj poseban doživljaj za kragujevačku publiku biće priređen u sali Prve kragujevačke gimnazije, sa početkom u 20 časova.

Članovi orkestra su najbolji mladi muzičari Akademije umetnosti u Novom Sadu - asistenti, docenti i najtalentovaniji studenti, a umetnički rukovodioci i koncert majstori, u svetu proslavljeni umetnici Stefan Milenković, Žerar Kose, Dejan Mlađenović. Pod vođstvom čeliste Ištvana Varge uspešno deluje do 1999. godine, kada zbog situacije u zemlji prestaje da postoji.

Krajem 2007. godine, na inicijativu vilončeliste Marka Miletića, od ranije poznatog kragujevačkoj publici, orkestar je obnovljen i od tada aktivno nastupa izvodeći najlepša i najzahtevnija dela klasičnog repertoara, kao i dela domaćih kompozitora. Kamerata akademika dobija sjajne kritike i beleži brojne uspehe nastupajući i sarađujući sa uglednim solistima i dirigentima, od kojih je najzapaženija saradnja sa našim sjajnim violinistom Stefanom Milenkovićem. Orkestar je snimao za RTV Vojvodina i za RTS, izdao dva CD-a, a upravo pripremaju i treći.

Kragujevačkoj publici predstaviće se sa solistom Miroslavom Pavlovićem (violina), a izvodiće dela Vivaldija, Baha, Cipolija.

PROGRAM

A. Vivaldi:
Koncert za gudače u G-duru, RV 151 (alla Rustica)

 • Presto
 • Adagio
 • Allegro

A. Vivaldi:
Sinfonia za gudače i čembalo u G-duru, RV 146

 • Allegro
 • Andante e sempre piano
 • Presto

D. Zipoli:
All’Elevazione

J. S. Bach:
Koncert za violinu i orkestar u d-molu (transkripcija Koncerta za čembalo i orkestar)

 • Allegro
 • Adagio
 • Allegro

Solista Miroslav Pavlović,violina

J.S.Bach:
Brandenburški koncert u G-duru, br. 3

 • Allegro moderato
 • Adagio
 • Allegro

BIOGRAFIJA - MIROSLAV PAVLOVIĆ

Koncertmajstor koji od ove godine ostvaruje veliki broj solističkih nastupa sa orkestrom Kamerata akademika Miroslav Pavlović, rođen u Kragujevcu, gde je i započeo muzičko obrazovanje. Školovanje je nastavio u Ćupriji u Školi za muzičke talente. Studije violine završavio je u Beogradu, gde je i magistrirao 1992. godine. Violinu je učio kod naših najeminentnijih pedagoga: Aleksandra Pavlovića, Ljubivoja Nikolića i Dragana Jovanovića.

Koncertnu aktivnost započeo je još kao đak škole u Ćupriji, zatim u BGO "Dušan Skovran", kasnije kao koncertmajstor ansambla "Stanislav Binički", "Srpskog kamernog orkestra", Simfonijskog orkestra RTS i drugih. Od 1997. je koncertmajstor Beogradske filharmonije.

Istaknutija imena sa kojima je sarađivao su: Zubin Mehta, Nevil Mariner, Mihail Jurovski, Muhai Tango... Ostvario je brojne nastupe sa praktično većinom vodećih solista današnjice: Vengerov, Rahlin, Miša Majski, Nikolaj Luganski, Vadim Rjepin, Berezovski... Kao kamerni muzičar sarađuje sa Sahamom, Tomsenom, BGO "Dušan Skovran", "Gudačima Svetog Đorđa", Aleksandrom Sandorovim, Sandrom Belić…
Prva violina je u gudačkom kvartetu "Mokranjac", zatim "Ars", kao i okteta Beogradske filharmonije.

Pedagogijom se bavi neprekidno od 1991. godine kao profesor u Muzičkoj školi "Mokranjac", zatim kroz majstorske kurseve, individualni rad i majstorske radionice od baroka do savremene muzike. Od skoro je docent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Trajne snimke ostvaruje za Naksos, RTS, RTV Ljubljana, RAI.

IZAZOV TE ČINI BOLJIM MUZIČAREM 

PRVI PRVI NA SKALI Miroslav Pavlovic

Koncert se održava u okviru nove kragujevačke manifestacije Koncertna sezona "Konvivium muzikum 16/17", u organizaciji Udruženja građana "Konvivium muzikum" i uz podršku Grada Kragujevca, Ministarstva kulture i informisanja, Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, muzičke škole "Dr Miloje Milojević" i Muzičkog centra Kragujevac. Medijski partner manifestacije je portal PPNS.

Ulaz na koncert je slobodan. 

Podsećamo, UG "Konvivium muzikum", stoji iza Internacionalnog festivala kamerne muzike "Konvivium muzikum", a koncertnu sezonu 2016/2017 organizuje sa ciljem da se redovnim koncertima omogući sveži dah umetnosti i kulture stručnoj publici i ljubiteljima klasične muzike. Posetioci će imati priliku da uživaju u izvođenjima dobro poznatih dela klasične literature i da se upoznaju sa novim ostvarenjima domaćih i inostranih kompozitora. Kragujevac će tokom ove sezone ugostiti veliki broj umetnika iz Srbije i različitih zemalja kao što su Ukrajina, Italija, Nemačka, Švajcarska, Kina, Singapur.

PROGRAM SEZONE

PRVI PRVI NA SKALI Konvivium muzikum 16-17 insert 

CAMERATA ACADEMICANS SAJT, FB STRANA
CONVIVIUM MUSICUM SAJT, FB STRANA, JUTJUB 


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari