Konvivium muzikum 16/17: Koncert Gesler-Vohmjanjina (sopran, klavir)

Konvivium muzikum 16/17: Koncert Gesler-Vohmjanjina (sopran, klavir)

Sopranistkinja Marija Gesler i pijanistkinja Ksenija Vohmjanjina predstaviće se kragujevačkoj publici u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije u sredu 7. decembra od 20 časova, u okviru koncertne sezone Udruženja građana "Konvivium muzikum".

Marija Gesler (Maria Gessler) sopran, rođena je u Bazelu u kome je, na Muzičkoj akademiji, studirala pevanje kod Verene Švajcer. Istovremeno je studirala izvođačku praksu barokne muzike kod Renea Jakobsa.

Po završetku studija postala je član operskog studija u Bazelu i nastavila sa usavršavanjem na majstorskim kursevima kod Edit Matis, Ane Rejnolds, Brigite Fasbender i Margrit Honig. U toku studija dva puta je nagrađena Migros-stipendijom.

Nakon toga angažovana je kao nosilac glavnih uloga u nekoliko nemačkih operskih kuća (Frajberg, Plauen-Zvikau, Darmštat), u kojima donosi široki spektar lirskih i dramskih sopranskih uloga, uključujući Groficu u Mocartovom "Figaru", Hanu Glavari u Leharovoj "Veseloj udovici", Nedu u "Pajacima" Leonkavala, Maršelin u Štrausovom "Kavaljeru s ružom", glavnu ulogu u Pučinijevoj "Toski" itd.

Kao gost nastupala je u operskim kućama i u Nemačkoj i u inostranstvu tumačeći Tatjanu u "Jevgeniju Onjeginu" Čajkovskog (Vupertal, Nemačka); Ćo-Ćo-San u "Madam Baterflaj" Pučinija (Ščećin, Poljska); Evu u "Majstorima pevačima" Vagnera (Tirolski festival u Erlu, Austrija); majku u Hamperdinkovom "Hansel i Gretel" (Bazel, Švajcarska).

Pored nastupa u operi Marija Gesler ne zapostavlja ni solističke nastupe gradeći zapaženu karijeru i kao interpretator "Lida". Njeni resitali, u kojima povezuje muziku, književnost i ličnosti kao što su Alma Maler, Fridrih Niče, Gete i dr, međunarodno su priznati.

Ksenija Vohmjanjina (Kseniia Vokhmianina) redovno održava klavirske resitale i nastupa kao solista i kamerni muzičar.

Studirala je na Nanjang akademiji lepih umetnosti u Singapuru u klasi istanutog profesora Borisa Kraljevića, kao stipendista Fondacije Li i Ministarstva prosvete Singapura. Za najbolji diplomski rad nagrađena je stipendijom za usavršavanje na prestižnom Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu. Godine 2015. završila je master studije na Nacionalnom pedagoškom univerzitetu u Harkovu u Ukrajini.

Dobitnica je nagrada na međunarodnim takmičenjima pijanista u Francuskoj, Australiji, Indoneziji, Poljskoj, Italiji, Srbiji, Maleziji i Singapuru, a njena najnovija dostignuća su: prva nagrada na Međunarodnom takmičenju pijanista u Medanu (Indonezija, 2015) i dve nagrade na Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Serži-Pontuazu (Francuska, 2015).Kao solist nastupala je sa simfonijskim orkestrima Metropoliten i Nanjang akademije lepih umetnosti umetnosti kao i Festivalskim simfonijskim orkestrom (Singapur), Filharmonijom u Harkovu (Ukrajina), Kamernim orkestrom iz Belgoroda (Rusija) i Simfonijskim orkestrom iz Kaunasa (Litvanija).

Učestvovala je na mnogim muzičkim festivalima, uključujući i one u Vijetnamu, Litvaniji, Ukrajini, Crnohj Gori, Srbiji itd

Kao pedagog i pijanista Ksenija Vohmjanjina je angažovana na Muzičkom fakultetu Škole umetnosti u Singapuru. Blisko sarađuje sa instrumentalistima i pevačima, a nastupa i sa studentima.

PROGRAM

P. I. Čajkovski (1840–1893)
Dve romanse

 • Ne, samo onaj, ko je znao op 6 br 6
 • Pesma Minjon op 25 br 3

H. Volf (1860–1903)
Iz "Pesama na Geteove stihove"

 • Da li znaš tu zemlju

K. Tang (1961)
Elegija (solo klavir)

R. Vagner (1813–1883)
Vezendonk pesme WWV 91

 • Anđeo
 • Stani mirno
 • U stakleniku
 • Tuge 
 • Snovi

K. Debisi (1862–1918)
Iz Prelida (sveska I)

 • Brdašca Anakaprija
 • Devojka kose boje lana

G. Maler (1860–1911)
Iz "Dečakovog čarobnog roga"

 • Tamo gde zvuče čudesne trube
 • Zemaljski život
 • Legenda reke Rajna

MARIJA GESLER SAJT, JUTJUB
KSENIJA VOHMJANJINA SAJT, JUTJUB, GUGL +

PROGRAM SEZONE 

PRVI PRVI NA SKALI Konvivium muzikum 16-17 insert

CONVIVIUM MUSICUM SAJTFB STRANAJUTJUB 


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari