Konvivium muzikum 17/18: ICstrings (Nemačka)

Konvivium muzikum 17/18: ICstrings (Nemačka)

Duo ICstrings iz Nemačke predstaviće se kragujevačkoj publici u galeriji Narodnog muzeja u sredu 17. januara od 20 časova.

Ansambl ICstrings čine violončelistkinja Karolin Buser i violinista Ivan Knežević. Oboje su istaknuti, nagrađivani i veoma uspešni mladi umetnici sa izgrađenom solističkom, orkestarskom i pedagoškom karijerom. Ono što ih spaja je velika ljubav prema kamernoj muzici i želja da sa publikom podele lepotu i radost koju ona donosi. Upravo je kamerna muzika poslužila i kao inspiracija za umetnički projekat, veliku desetomesečnu turneju Evropom, na kojoj Karolin i Ivan promovišu ideju da muzika ne poznaje granice.

ICstrings će publiku uvesti u Novu godinu kompozicijama A. Vivaldija, V. A. Mocarta, Z. Kodalja i G. F. Hendla- J. Halvorsena.

PROGRAM

  • Antonio Vivaldi: Sonata za violinu br. 1, g-mol, RV. 27
  • Volfgang Amadeus Mozart: Duet G-dur, KV 423
  • Zoltan Kodalj: Duet
  • Georg Fridrih Hendel - Johan Halvorsen: Pasakalja za violinu i violončeloKoncert se održava u organizaciji udruženja građana Convivium Musicum i realizuje uz pomoć Grada Kragujevca, a ulaz je slobodan.

BIOGRAFIJE

Karolin Buser violončelistkinja francusko-nemačkog porekla, rođena je u Minhenu. Već sa pet godina upoznaje svet muzike. Svirala je flautu, violinu i klavir pre nego što se zaljubila u violončelo, koje ju je fasciniralo i pratilo kroz celu muzičku karijeru. U omladinskom orkestru i kamernim ansamblama otkrila je da komunicira sa drugima kroz muziku. Violončelu se posvetila profesionalno i uskoro osvojila priznanja kao što je Nacionalna nagrada za violončeliste u Nemačkoj. Njene studije vodile su je u muzičke konzervatorijume u Strazburu i Detmoldu, kao i Minhenu, gde je sa velikim uspehom odsvirala diplomski koncert. Profesor Bernard Grinhaus, jedan od najuglednijih profesora kamerne muzike, uputio joj je poziv za privatnu stipendiju u Sjedinjenim Američkim Državama. Pod stipendijom Minhenske filharmonije, Karolin je nastupala u najprestižnijim koncertnim dvoranama i sa najistaknutijim dirigentima kao što su Zubin Mehta, Lorin Mazel i Kristijan Tileman. Godine 2013. postala je vođa violončela u „Pfaltz“ teatru u Kajzerslauternu. U dosadašnjoj Karolininoj karijeri, kamerna muzika se izdvojila kao najbitnija. Odatle potiče i njena želja da sa publikom podeli radost koju su joj priređuju koncerti sa duetom ICstrings i projektom MusicConnectsEurope.

Ivan Knežević rođen je u Beogradu. Rano u životu je otkrio ljubav prema muzici. Kao četvorogodišnjak pridružio se beogradskom horu Kolibri. Kada je imao šest godina, odlučio je samoinicijativno da će naučiti da svira violinu. U specijalnoj školi za muziku u Beogradu, pored naprednih časova violine, osetio je prvi ukus kamerne muzike i orkestarskog sviranja. Od tada je sa velikim žarom svirao u brojnim ansamblima, negujući svoju beskrajnu želju da deli muzičke ideje i tumačenja muzike sa drugima. Prve nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima omogućile su mu da nastavi svoju karijeru u inostranstvu. Sa samo 20 godina, pozvan je u Čile na poziciju vođe orkestra teatra „Municipal“. U Nemačkoj se, takođe, ostvario na poziciji vođe u Hagenu i Esenu. Tri godine je nastupao kao prva violina u gudačkom kvartetu Evenos, u kojem je sarađivao sa internacionalno poznatim muzičarima i imao turneje širom Evrope. Ivan voli da deli svoja muzička iskustva sa drugima i prenosi znanje mlađoj generaciji. Radio je u Školi za muzičke talente u Ćupriji i kao profesor za kamernu muziku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Njegovi seminari u Srbiji i Grčkoj poznati su po živopisnom i energičnom stilu. Ivanovi brojni aranžmani omogućili su repertoaru ansambla Icstrings da prevaziđe muzičke granice, pružajući neizmerni niz mogućnosti.

Zajedno, Ivan i Karolina, čine ansambl ICstrings. Kombinuju osam žica njihovih instrumenata kako bi formirali duo koji nastupa na najvišem umetničkom nivou. Zahvaljujući različitim stilovima, dinamičnom obrazovanju i umetničkom stvaralaštvu, dvoje solista mogu da ujedine klasičnu i popularnu muziku. Ivan Knežević je aranžirao različite komade za ICstrings. Sviranjem na svojim 250-godišnjim majstorskim instrumentima, kao i vrhunskim karbonskim instrumentima, ICstrings premošćuje jaz između prošlosti i budućnosti. Cilj ansambla ICstrings je da svakome pokažu koliku radost i strast muzika može doneti u životu. 

ICSTRINGS SAJT, FB PROFIL, TVITER, JUTJUB
CONVIVIUM MUSICUM SAJTFB STRANAJUTJUB 


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari