Kuća prote Barjaktarovića: Priča o hlebu

Kuća prote Barjaktarovića: Priča o hlebu

Narodni muzej Kragujevac, u saradnji sa Narodnim muzejom iz Kraljeva, otvara izložbu "Priča o hlebu" kustosa etnologa Violete Cvetanoski, u Kući prote Miloja Barjaktarovića u petak 13. maja u 18 časova.

Na izložbi su predstavljeni obredni hlebovi koji su do danas sačuvani u praksi u običajima godišnjeg i životnog ciklusa. Smatrani su najpozitivnijim obrednim elementima koji obezbeđuju zdravlje, sreću i blagostanje. Praksa njihove izrade postoji za velike praznike, poput Božića, Uskrsa i slave, kao i prilikom rođenja, svadbe i posmrtnih običaja.

Istraživanjem obrednih hlebova obuhvaćen je period druge polovine XX veka, kada je u obrednoj praksi pripreman veliki broj hlebova: pogača povojnica, pogača za krštenje, postupaonica, veliki broj božićnih hlebova, mladenčića, vaskršnji kolač, pogače u svadbenim običajima, poskurice, slavski i zanatlijski kolač. Posetioci će kroz fotografije, predmete, stare recepte, videti svedočenje o kulturi i narodu koji čuvaju predstavu o jednom vremenu, prostoru i kulturi življenja.

Hlebovi imaju komunikacijsku ulogu u različitim običajima i do danas su sačuvani u praksi u većini običaja godišnjeg i životnog ciklusa. Od polovine 20. veka usled migracija stanovništva iz sela u grad, modernizacije sela i tehnološkog napredka, napuštana je do tada primenjivana obredna praksa. Poslednjih decenija 20. veka ponovo je obnovljena vraćanjem tradicionalnim vrednostima.

- Ne postoji narod koji ne pravi neku vrstu hleba i ne postoji kultura u kojoj hleb nema neki kulturološki značaj. Izreka "hleb naš nasušni" upravo simboliše da hleb i jeste otelotvorenje osnovnih ljudskih potreba. Postoje različite vrste hleba od belog, ražanog, pšeničnog, ječmenog, kukuruznog brašna i u vidu pogače, vekne, perece, postoje i različiti načini služenja hleba, vekne se seku, pogače i lepinje se lome. Istraživala sam na području Kraljeva želeći da predstavim sve obredne hlebove koji su se spremali nekada i danas. Prikazali smo kako su izgledali obredni hlebovi iz druge polovine 19. veka. Predstavili smo pesme, poslovice, izreke, stare recepte o hlebu - objašnjava autorka izložbe Violeta Cvetanoska iz Narodnog muzeja u Kraljevu. (Prvi pošten zanat na svetu)

Izložba će biti otvorena do 13. jula. 

Foto A Cukic Prica o hlebu

NARODNI MUZEJ: SAJTFB STRANA   

Tribina mali baner 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html