Kuća prote Barjaktarovića: Priča o hlebu

Kuća prote Barjaktarovića: Priča o hlebu

Narodni muzej Kragujevac, u saradnji sa Narodnim muzejom iz Kraljeva, otvara izložbu "Priča o hlebu" kustosa etnologa Violete Cvetanoski, u Kući prote Miloja Barjaktarovića u petak 13. maja u 18 časova.

Na izložbi su predstavljeni obredni hlebovi koji su do danas sačuvani u praksi u običajima godišnjeg i životnog ciklusa. Smatrani su najpozitivnijim obrednim elementima koji obezbeđuju zdravlje, sreću i blagostanje. Praksa njihove izrade postoji za velike praznike, poput Božića, Uskrsa i slave, kao i prilikom rođenja, svadbe i posmrtnih običaja.

Istraživanjem obrednih hlebova obuhvaćen je period druge polovine XX veka, kada je u obrednoj praksi pripreman veliki broj hlebova: pogača povojnica, pogača za krštenje, postupaonica, veliki broj božićnih hlebova, mladenčića, vaskršnji kolač, pogače u svadbenim običajima, poskurice, slavski i zanatlijski kolač. Posetioci će kroz fotografije, predmete, stare recepte, videti svedočenje o kulturi i narodu koji čuvaju predstavu o jednom vremenu, prostoru i kulturi življenja.

Hlebovi imaju komunikacijsku ulogu u različitim običajima i do danas su sačuvani u praksi u većini običaja godišnjeg i životnog ciklusa. Od polovine 20. veka usled migracija stanovništva iz sela u grad, modernizacije sela i tehnološkog napredka, napuštana je do tada primenjivana obredna praksa. Poslednjih decenija 20. veka ponovo je obnovljena vraćanjem tradicionalnim vrednostima.

- Ne postoji narod koji ne pravi neku vrstu hleba i ne postoji kultura u kojoj hleb nema neki kulturološki značaj. Izreka "hleb naš nasušni" upravo simboliše da hleb i jeste otelotvorenje osnovnih ljudskih potreba. Postoje različite vrste hleba od belog, ražanog, pšeničnog, ječmenog, kukuruznog brašna i u vidu pogače, vekne, perece, postoje i različiti načini služenja hleba, vekne se seku, pogače i lepinje se lome. Istraživala sam na području Kraljeva želeći da predstavim sve obredne hlebove koji su se spremali nekada i danas. Prikazali smo kako su izgledali obredni hlebovi iz druge polovine 19. veka. Predstavili smo pesme, poslovice, izreke, stare recepte o hlebu - objašnjava autorka izložbe Violeta Cvetanoska iz Narodnog muzeja u Kraljevu. (Prvi pošten zanat na svetu)

Izložba će biti otvorena do 13. jula. 

Foto A Cukic Prica o hlebu

NARODNI MUZEJ: SAJTFB STRANA   

Tribina mali baner 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari