Mali likovni salon: Crteži i skulpture Milana Srećkovića

Mali likovni salon: Crteži i skulpture Milana Srećkovića

Narodni muzej organizuje izložbu crteža i skulptura Milana Srećkovića, akademskog umetnika iz Beograda, koja će biti otvorena u Malom likovnom salonu u četvrtak 3. marta u 19 časova. Izložba traje do 30. marta.

Milan Srećković je rođen 23. maja 1990. godine u Beogradu. Diplomirao je 2009. u srednjoj školi za dizajn na odseku ambalaže, a 2013. diplomirao je osnovne akademske studije na Fakultetu primenjenih umetnosti na odseku vajarstva. Godinu dana kasnije diplomirao je master akademske studije na istom fakultetu. Član ULUPUDS-a je postao 2015. godine.

Učesnik je mnogobrojnih grupnih izložbi minijatura i galerijskog formata. Za vreme studija je učestvovao na nekoliko vajarskih kolonija i iza sebe ostavio skulpture u prostoru velikog formata.

Inspirisan Genezom i pojmom nastanka, umetnik se poslednje dve godine bavio bas tom temom. Na izložbi u Malom likovnom salonu umetnik će predstaviti opus skulptura i crteža.

* * *

Skulpture iz serije "Geneza" su planirano svedene, jasnog i snažnog izraza. Izvedene većinom u patiniranom gipsu, one simuliraju kamen, u kome je isklesana jedino skulptura “Rađanje”. Ipak, konceptualni sadržaj grupe potiskuje materijal u drugi plan, a pažnju posmatrača okupira umetnička ideja. Kroz upotrebu i paralelno postavljanje različitih volumena, umetnik je kreirao skup višestruko simboličnih radova. Univerzalni nukleus je uvek fokus skulpture kao glavni nosilac ideje. Snaga akumulirana u skulpturama teži nezavisnosti i drži posmatrača u iščekivanju konačnog momenta rođenja. Crteži iz serije “Geneza”nisu zamišljeni kao skice skulptura, već zasebna dela, na kojima su, predstavljena belom i crnom hameru. jezgra ili nukleusi kao simboli rađanja...

GALERIJA PPNS

NARODNI MUZEJ: SAJTFB STRANA 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari