Mali likovni salon: Izložba slika Radojke Samardžije

Mali likovni salon: Izložba slika Radojke Samardžije

Izložba slika "Iskon" Radojke Samardžije otvorena je u Malom likovnom salonu Narodnog muzeja 13. oktobra. Radovi će biti izloženi do 2. novembra.BIOGRAFIJA 

Radojka Samardžija je rođena 1960. godine. Živi i radi u Beogradu kao likovni pedagog. Član je ULPUDUS-a. Tehnika koju je razvila nosi naziv oslikani batik - četkicom, bojom za tekstil, voskom i parafinom, na platnu oslikava razne motive. Tehnika je zahtevna i sastoji se iz sedam faza. Poslednja, sedma se završava izvlačenjem zlatnih kontur linija. Deo procesa rada može da se vidi u umetničkom dokumentarnom filmu Vlada Perovića "Rađanje moje Bogorodice". Veliku podršku za svoj rad dobila je od Đorđa Kadijevića i Slobodana Mileusnića, sa akcentom na tematiku kojom se bavi.

Teme koje uglavnom radi u ovoj tehnici idu u dva pravca. Prva, reklo bi se intuitivna tema, je poniranje, kopiranje i simuliranje starih likovnih zapisa iz vizantijskih rukopisa (zastavice, inicijali, ornamentika) i plastika srednjevjekovnih manastira. Drugi pravac je put kroz poznata dela velikana modernog slikarstva. Od njihovih najpoznatijih dela, istražujući pojedine segmentne slike, stvara svoje verzije oživljenih detalja. Takođe spaja ova dva istraživačka puta, tj. sažima ih u nove slike gde im je Vizantija polazište, a moderna umetnost izraz.

Radojka Samardžija je imala više samostalnih i grupnih izložbi: Beograd (Biblioteka grada Beograda, Etnografski muzej), Banja Luka (Muzej Savremene umjetnosti), Sveti Stefan (Art galerija), Toronto, Čikago, Ženeva, Bern, Nojsatel, Budimpešta. U međuvremenu je izlagala na "Novembarskom salonu" u Kraljevu, izložbi "Zlatno pero Beograda" u paviljonu "Cvijeta Zuzorić". Takođe je izlagala na VIII Međunarodnoj izložbi "Žene slikari" u Majdanpeku, kao i na X Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu, 42. Majskoj izložbi u Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu, Galeriji Likovnog salona u Trsteniku (njenom izložbom su otvoreni "Jefimijini dani kulture"), Narodnom muzeju u Jokanovića kući u Užicu, Galeriji "Čedomir Krstić" u Pirotu, Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju (sve u toku 2010. godine). Učestvovala je na zajedničkoj izložbi u Muzeju Savremene umetnosti u Zrenjaninu, 43. Majskoj izložbi članova ULUPUDS-a u Muzeju Primenjene umetnosti u Beogradu, kolektivnoj izložbi "Slikarsko grafičke sekcije ULUPUDS-a... Učesnik je velikog broja likovnih kolonija međunarodnog karaktera, gde je takođe na X Art kampuu Trsteniku držala i školu batika. 

Crvena komuna

NARODNI MUZEJ: SAJTFB STRANA 
 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html