Mali likovni salon: Izložba Zvonka Petrovića

Mali likovni salon: Izložba Zvonka Petrovića

Narodni muzej Kragujevac organizuje izložbu objekata, autora Zvonka Petrovića, akademskog umetnika iz Šapca. Izložba će biti otvorena u Malom likovnom salonu u četvrtak 9. juna u 19 časova. Radovi će biti izloženi do 29. juna.

Zvonko Petrović je završio je Školu primenjenih umetnosti u Šapcu 2002. godine, smer konzervator zidnog i štafelajnog slikarstva, kao đak generacije. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu umetnosti u Prištini - Zvečanu 2007. godine, u klasi profesora Petra Đuze. Dobitnik je stipendije Fonda Vlade Republike Srbije za mlade talente. Master studije slikarstva završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2010. godine, u klasi profesora Dragana Matića.

Učestvovao je na više grupnih izložbi (Beograd, Novi Sad, Gornji Milanovac i Šabac) i četiri samostalne (Novi Sad, Šabac, Vranje, Šabac). Učestvovao je u realizaciji dva projekta u okviru manifestacije ’’Noć muzeja’’ 2013. i 2014. godine. Dobitnik je nagrade ’’Igor Belohlavek’’, Oktobarskog salona u Šapcu za 2013. godinu i specijalne nagrade žirija 12. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu.

Na izložbi objekata, pod nazivom "Manipulacija kvadrata", kompozicijsko nadmudrivanje kvadrata je likovna problematika, kojom se umetnik bavi. Mali format, izbor crne podloge, geometrijsko apstraktni izraz i sveden izbor materijala, je formalni okvir koji je umetnik odabrao, kako bi u ograničenim uslovima postavio i razrešio čiste likovne zagonetke. Kvadrat kao formalni okvir, ove serije radova, predstavlja dve krajnosti, ideal oličen u savršenstvu geometrijske slike, ali i skučenost fasete koja sputava i potčinjava oblik.

Pored ovih radova koji čine okosnicu izložbe, njen deo je i instalacija pod nazivom "Manipulacija crnog kvadrata". Ona predstavlja opoziciju glavnoj postavci izložbe, ali i njeno logično ishodište. Objekat crne kocke predstavlja oslobođeni kvadrat koji se multiplikuje i kao takav lebdi u prostoru i nastavlja svoju dominaciju kroz projekcije kvadrata na površinama kojima je okružen. Projektovani, crni kvadrat koji se nalazi spolja, dodatno podcrtava bezgranično širenje oslobođenog objekta. 

NARODNI MUZEJ: SAJTFB STRANA  

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html