Mali likovni salon: Izložba Zvonka Petrovića

Mali likovni salon: Izložba Zvonka Petrovića

Narodni muzej Kragujevac organizuje izložbu objekata, autora Zvonka Petrovića, akademskog umetnika iz Šapca. Izložba će biti otvorena u Malom likovnom salonu u četvrtak 9. juna u 19 časova. Radovi će biti izloženi do 29. juna.

Zvonko Petrović je završio je Školu primenjenih umetnosti u Šapcu 2002. godine, smer konzervator zidnog i štafelajnog slikarstva, kao đak generacije. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu umetnosti u Prištini - Zvečanu 2007. godine, u klasi profesora Petra Đuze. Dobitnik je stipendije Fonda Vlade Republike Srbije za mlade talente. Master studije slikarstva završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2010. godine, u klasi profesora Dragana Matića.

Učestvovao je na više grupnih izložbi (Beograd, Novi Sad, Gornji Milanovac i Šabac) i četiri samostalne (Novi Sad, Šabac, Vranje, Šabac). Učestvovao je u realizaciji dva projekta u okviru manifestacije ’’Noć muzeja’’ 2013. i 2014. godine. Dobitnik je nagrade ’’Igor Belohlavek’’, Oktobarskog salona u Šapcu za 2013. godinu i specijalne nagrade žirija 12. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu.

Na izložbi objekata, pod nazivom "Manipulacija kvadrata", kompozicijsko nadmudrivanje kvadrata je likovna problematika, kojom se umetnik bavi. Mali format, izbor crne podloge, geometrijsko apstraktni izraz i sveden izbor materijala, je formalni okvir koji je umetnik odabrao, kako bi u ograničenim uslovima postavio i razrešio čiste likovne zagonetke. Kvadrat kao formalni okvir, ove serije radova, predstavlja dve krajnosti, ideal oličen u savršenstvu geometrijske slike, ali i skučenost fasete koja sputava i potčinjava oblik.

Pored ovih radova koji čine okosnicu izložbe, njen deo je i instalacija pod nazivom "Manipulacija crnog kvadrata". Ona predstavlja opoziciju glavnoj postavci izložbe, ali i njeno logično ishodište. Objekat crne kocke predstavlja oslobođeni kvadrat koji se multiplikuje i kao takav lebdi u prostoru i nastavlja svoju dominaciju kroz projekcije kvadrata na površinama kojima je okružen. Projektovani, crni kvadrat koji se nalazi spolja, dodatno podcrtava bezgranično širenje oslobođenog objekta. 

NARODNI MUZEJ: SAJTFB STRANA  

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari