Mali likovni salon: Slike Nine Cvetanović i Tijane Gogić

Mali likovni salon: Slike Nine Cvetanović i Tijane Gogić

Narodni muzej Kragujevac organizuje izložbu slika Nine Cvetanović iz Beograda i Tijane Gogić iz Aranđelovca, u okviru manifestacije "Dan mladih". Izložba će biti otvorena u Malom likovnom salonu u četvrtak 30. juna u 19 časova, a trajaće do 31. avgusta. 

Tijana Gogić je 2014. godine završila master akademske studije na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, na Odseku za primenjenu umetnost, na Studijskoj grupi za zidno slikarstvo, u klasi profesora Gorana Rakića. Trenutno je student druge godine doktorskih interdisciplinarnih studija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, na Programu za digitalnu umetnost, kod profesora Rastka Ćirića i profesora Aleksandra Davića.

Tijana je član Udruženja likovnih umetnika Aranđelovca (ULUA), Udruženja likovnih umetnika Kragujevca (LUK) i grupe ZiD, neformalne umetničke organizacije osnovane 2010. godine, koja se bavi zidnim slikarstvom, a čine je Ana Ivanović, Danijela Rupić i Tijana Gogić. Stipendista je Fonda za mlade talente Republike Srbije Dositeja i Fondacije za podsticaj stvaralaštva u nauci, umetnosti i kulturi grada Aranđelovca. 

Samostalne izložbe

  • 2014. – izložba slika za Noć muzeja, Dom omladine, Kragujevac
  • 2014. – izložba crteža, Kulturni centar Ribnica, Kraljevo
  • 2014. – izložba slika Boja i svetlost, galerija Mostovi Balkana, Kragujevac
  • 2015. – izložba slika Boja i svetlost (dopunjena izložba), galerija Aleksandar Alek Đonović, Aranđelovac
  • 2016. – u najavi – izložba slika, galerija Muzeja Horeum Margi-Ravno, Ćuprija

Nagrade

  • Nagrada Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu za najboljeg studenta Odseka za primenjenu umetnost, Studijske grupe za zidno slikarstvo za školsku 2011/2012.
  • Nagrada Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu za najboljeg studenta Odseka za primenjenu i likovnu umetnost za školsku 2012/2013.
  • Prva nagrada na izložbi crteža Ljubica Filipović, u organizaciji Udruženja likovnih umetnika Kragujevca (LUK), maj 2012, Kragujevac
  • Jedan od tri najbolja izlagača, izložba Dana mladih San mladih u organizaciji Alternativnog Omladinskog Centra, jun 2015, Kragujevac

Kratak opis teme radova

Tema mojih radova i ove godine je san. Inspiracija za nastanak novih radova je San mladih, tema prošlogodišnjeg konkursa Dana mladih.

Na izložbi će biti prikazana dva para slika. Par slika prikazuje istu scenu; na jednoj slici je prikazana scena na javi, dok je na drugoj slici ta scena prikazana u snu. Scena na javi je povod za san koji će se kasnije dogoditi. Slike prikazuju kako je jedan detalj ostavio određeni utisak na osobu, te će se u njenom snu razviti u zasebnu i novu formu. Jednostavna štampa na majici jedne od osoba prikazanih na slici Alisa, java, prerasta u ambijent na slici Alisa, san. Na slici Dnevna soba i ljudi, java sobna biljka je deo dekoracije, dok se u snu (slika Dnevna soba i ljudi, san) kompozicijski i značenjski poistovećuje sa ljudskom figurom na prikazu.

Na ovim slikama se primećuje uticaj animacije, kojom se bavim na doktorskim studijama, na moje slikarstvo. Uporedo sa pripremanjem ovih slika radila sam i na doktorskom radu, čiju suštinu čini animacija. Date slike su povezane poput kadrova u animiranom filmu, kao događaji raspoređeni u vremenu - snovi su usledili posle događaja na javi.

U prikazu sna kolorit je izmenjen u odnosu na kolorit prikaza jave, intenzivniji je i ne odgovara realnosti. Osvetljenje je intenzivno, kontrast između osvetljenih i delova u senci je naglašen, a likovi i ostali oblici su deformisani. Takođe, osoba u snu ne mora nužno da opaža sebe svojim očima (subjektivan pogled, subjektivan kadar), nego može iz ugla posmatrača da posmatra scenu u kojoj sam učestvuje. To je još jedna mogućnost sna u odnosu na javu, a koju prikazuju date slike.

Tijana Gogić

GALERIJA PPNS 

NARODNI MUZEJ: SAJTFB STRANA 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari