Mali likovni salon: Slike Nine Cvetanović i Tijane Gogić

Mali likovni salon: Slike Nine Cvetanović i Tijane Gogić

Narodni muzej Kragujevac organizuje izložbu slika Nine Cvetanović iz Beograda i Tijane Gogić iz Aranđelovca, u okviru manifestacije "Dan mladih". Izložba će biti otvorena u Malom likovnom salonu u četvrtak 30. juna u 19 časova, a trajaće do 31. avgusta. 

Tijana Gogić je 2014. godine završila master akademske studije na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, na Odseku za primenjenu umetnost, na Studijskoj grupi za zidno slikarstvo, u klasi profesora Gorana Rakića. Trenutno je student druge godine doktorskih interdisciplinarnih studija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, na Programu za digitalnu umetnost, kod profesora Rastka Ćirića i profesora Aleksandra Davića.

Tijana je član Udruženja likovnih umetnika Aranđelovca (ULUA), Udruženja likovnih umetnika Kragujevca (LUK) i grupe ZiD, neformalne umetničke organizacije osnovane 2010. godine, koja se bavi zidnim slikarstvom, a čine je Ana Ivanović, Danijela Rupić i Tijana Gogić. Stipendista je Fonda za mlade talente Republike Srbije Dositeja i Fondacije za podsticaj stvaralaštva u nauci, umetnosti i kulturi grada Aranđelovca. 

Samostalne izložbe

  • 2014. – izložba slika za Noć muzeja, Dom omladine, Kragujevac
  • 2014. – izložba crteža, Kulturni centar Ribnica, Kraljevo
  • 2014. – izložba slika Boja i svetlost, galerija Mostovi Balkana, Kragujevac
  • 2015. – izložba slika Boja i svetlost (dopunjena izložba), galerija Aleksandar Alek Đonović, Aranđelovac
  • 2016. – u najavi – izložba slika, galerija Muzeja Horeum Margi-Ravno, Ćuprija

Nagrade

  • Nagrada Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu za najboljeg studenta Odseka za primenjenu umetnost, Studijske grupe za zidno slikarstvo za školsku 2011/2012.
  • Nagrada Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu za najboljeg studenta Odseka za primenjenu i likovnu umetnost za školsku 2012/2013.
  • Prva nagrada na izložbi crteža Ljubica Filipović, u organizaciji Udruženja likovnih umetnika Kragujevca (LUK), maj 2012, Kragujevac
  • Jedan od tri najbolja izlagača, izložba Dana mladih San mladih u organizaciji Alternativnog Omladinskog Centra, jun 2015, Kragujevac

Kratak opis teme radova

Tema mojih radova i ove godine je san. Inspiracija za nastanak novih radova je San mladih, tema prošlogodišnjeg konkursa Dana mladih.

Na izložbi će biti prikazana dva para slika. Par slika prikazuje istu scenu; na jednoj slici je prikazana scena na javi, dok je na drugoj slici ta scena prikazana u snu. Scena na javi je povod za san koji će se kasnije dogoditi. Slike prikazuju kako je jedan detalj ostavio određeni utisak na osobu, te će se u njenom snu razviti u zasebnu i novu formu. Jednostavna štampa na majici jedne od osoba prikazanih na slici Alisa, java, prerasta u ambijent na slici Alisa, san. Na slici Dnevna soba i ljudi, java sobna biljka je deo dekoracije, dok se u snu (slika Dnevna soba i ljudi, san) kompozicijski i značenjski poistovećuje sa ljudskom figurom na prikazu.

Na ovim slikama se primećuje uticaj animacije, kojom se bavim na doktorskim studijama, na moje slikarstvo. Uporedo sa pripremanjem ovih slika radila sam i na doktorskom radu, čiju suštinu čini animacija. Date slike su povezane poput kadrova u animiranom filmu, kao događaji raspoređeni u vremenu - snovi su usledili posle događaja na javi.

U prikazu sna kolorit je izmenjen u odnosu na kolorit prikaza jave, intenzivniji je i ne odgovara realnosti. Osvetljenje je intenzivno, kontrast između osvetljenih i delova u senci je naglašen, a likovi i ostali oblici su deformisani. Takođe, osoba u snu ne mora nužno da opaža sebe svojim očima (subjektivan pogled, subjektivan kadar), nego može iz ugla posmatrača da posmatra scenu u kojoj sam učestvuje. To je još jedna mogućnost sna u odnosu na javu, a koju prikazuju date slike.

Tijana Gogić

GALERIJA PPNS 

NARODNI MUZEJ: SAJTFB STRANA 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html