Mali likovni salon: Subjektivni doživljaj prolaznosti - metamorfoza uspomena

Mali likovni salon: Subjektivni doživljaj prolaznosti - metamorfoza uspomena

Izložba crteža na papiru "Subjektivni doživljaj prolaznosti - metamorfoza uspomena" akademske slikarke Anđele Micić biće otvorena u Malom likovnom salonu Narodnog muzeja Kragujevac u četvrtak 9. februara u 19 časova. Izložba traje do 1. marta.

Akademska slikarka Anđela Micić završila je studije na Odseku za zidno slikarstvo Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, nakon čega je stekla i zvanje mastera.

Nekoliko godina unazad zanima je crtež i bavi se istraživanjima u ovoj tehnici. U Malom likovnom salonu Narodnog muzeja umetnica će se predstaviti serijom crteža rađenih grafitom na papiru. U pitanju su portreti, grupni i pojedinačni, na temu "Subjektivni doživljaj prolaznosti - metamorfoza uspomena".

Okrenuti ka posmatraču, postavljeni kao da poziraju, njeni likovi izranjaju zamagljeni velovima sećanja. Detalji na garderobi, često sa kitnjastim vezom na okovratnicima, posebno privlače pažnju i unose novi momenat u eventualnu polemiku, što ovi radovi i treba da iniciraju, o tome koji je utisak presudan, kada je sećanje odnosno zaborav u pitanju, bilo da se radi o događaju ili ličnosti. Umetnica na taj način, čineći složenijom igru linija i senki, na svojim crtežima postiže vizuelno bogatstvo, daje jednu finu dozu nenametljive dopadljivosti i istovremeno svoj zadatak čini težim jer sebi daje dodatne zahteve. Detalji koji se tiču više garderobe, a manje crta ličnosti portretisanih, navode nas na drugačije čitanje njenih radova, postavljajući otklon u odnosu na tumačenje sa pozicija psihološkog, na šta portreti po svojoj prirodi navode .

Anđela Micić je dobitnik druge nagrade za crtež na Međunarodnom bijenalu umetnosti u Smederevskoj Palanci, za 2016. godinu što je preporučuje kao posebno uspešnu u ovoj tehnici.

Rođena je 1992. godine u Kragujevcu. Svilajnačku Gimnaziju završava 2011. i iste godine upisuje Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu. Diplomirala je 2015. godine, na smeru zidno slikarstvo, u klasi profesora Gorana Rakića. Iste godine upisu master studije na Filološko-umetničkom fakultetu, pod mentorstvom profesora Bojana Otaševića.

Grupne izložbe

 • 2012. Izložba crteza i slika, FILUM Kragujevac
 • 2012. Crteži malog formata, Galerija Maržik, Kraljevo
 • 2013. Izlozba crteža i slika, FILUM Kragujevac
 • 2013. Bijenale akvarela, Galerija SKC, Novi Beograd
 • 2014. Izložba crteža i slika, FILUM, Kragujevac
 • 2014. Izložba crteža, Galerija Mali likovni salon, Kragujevac
 • 2015. Izložba mozaika, Sajam kamena, Kragujevac
 • 2015. Izložba ilustracija, Book Ill Festival, Novi Sad
 • 2015. Izložba završnih radova studenata, Rektorat, Kragujevac
 • 2015. Izložba crteža, SKC Novi Beograd
 • 2015. Bijenale crteža, SKC Novi Beograd
 • 2015. Izložba crteza, Takt galerija, Berlin
 • 2015. Izložba crteza B1+, Galerija SLU, Niš
 • 2016. Izložba 30x30, Kuturni centar, Zrenjanin
 • 2016. Izložba 30x30, Galerija Kulturnog centra, Pancevo
 • 2016. Izložba 30x30, Singidunum, Beograd
 • 2016. Medjunarodno bijenale umetnosti minijature, Gornji Milanovac, moderna galerija
 • 2016. Medjunarodno bijenale u umetnickom crtezu, Smederevska Palanka (nagrađen rad, II mesto)
 • 2016. Žene slikari, Majdanpek

Samostalna

 • 2014. Izložba crteža i slika, Centar za kulturu, Svilajnac

GALERIJA PPNS

ANĐELA MICIĆ FB STRANA
NARODNI MUZEJ SAJTFB STRANA 
 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html