Mladi violinista Uroš Adamović dobitnik stipendije ’Evro za znanje’

Mladi violinista Uroš Adamović dobitnik stipendije ’Evro za znanje’

Uroš Adamović, učenik trećeg razreda prestižne Škole za muzičke talente u Ćupriji, jedan je od ovogodišnjih dobitnika stipendije Fondacije „Evro za znanje“.

Po odluci Upravnog odbora Fondacije, Uroš se našao među pet dobitnika ove stipendije, koja se svake godine dodeljuje najuspešnijim učenicima i studentima školovanim u Republici Srbiji.

Uroš Adamović je, po mišljenju stručnjaka, jedan od naših najtalentovanijih mladih violinista, a već sada iza sebe ima bogatu biografiju. Rođen je 2004. godine u Tularima, malom mestu koje se nalazi u Opštini Ub. Svoje muzičko obrazovanje započinje sa devet godina u Muzičkoj školi „Petar Stojanović“ u Ubu, dok sa 12 godina postaje učenik profesorke Milice Mladenović u Školi za muzičke talente u Ćupriji.

VIDEO: P. de Sarasate: Zigeunerweisen, Op. 20, Uroš Adamović (8:40)

Dobitnik je preko 30 specijalnih i prvih nagrada na najznačajnijim takmičenjima u zemlji i inostranstvu, a do sada je nastupio na preko 100 koncerata u najznačajnijim salama u Srbiji, poput Velike dvorane Kolarčeve zadužbine, Galerije SANU, Atrijuma Narodnog muzeja, Svečane sale Prve kragujevačke gimnazije... Pored nastupa u našoj zemlji, izdvajaju se i nastupi u Italiji, Sloveniji, Češkoj, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Imao je priliku da sarađuje i svira sa brojnim istaknutim umetnicima iz zemlje i sveta, a usavršavao se na kursevima renomiranih violinista i pedagoga kao što su Tatjana Balašova (Konzervatorijum „Čajkovski“, Moskva), Vesna Stanković Mofat (Univerzitet umetnosti u Gracu), englesko-holandski violinista Danijel Rouland (Royal Academy of Music, London), Latica Honda Rozenberg (Univerzitet umetnosti u Berlinu), sa kojom aktivno sarađuje i kod koje planira da nastavi svoje usavršavanje na studijama.

VIDEO: J. Sibelius: Violin Concerto in D Minor, op. 47 - 1st movement | Uroš Adamović, violin (14:00)

Šira javnost je Uroša upoznala nakon nesvakidašnjeg humanitarnog koncerta koji je, na poziv Muzičke omladine-Kragujevac, održao u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, pred neobičnom publikom. Uroš je u decembru prošle godine, uz uživo prenos na platformi Jutjube, nastupio pred plišanim medvedićima, koji su zatim prodati, a sva sredstva prikupljena njihovom prodajom uplaćena za lečenje malog Olivera. Ovo nije bio jedini put da se Uroš odazvao pozivu raznih organizacija koje su prikupljale novac za lečenje bolesne dece. Pored pomenutog, u periodu od decembra 2020. godine do februara 2021. godine, održao je niz humanitarnih koncerata, na kojima je prikupljeno preko 120.000 dinara.

Za naredni period sedamnaestogodišnji violinista već ima brojne planove, a njegov raspored domaćih i međunarodnih aktivnosti je izuzetno popunjen. Do kraja ove i tokom sledeće godine održaće resitale u Kulturnoj stanici „Eđšeg“ (Novi Sad 2022. – Evropska prestonica kulture), Galeriji "ArtGet" i Galeriji SANU u Beogradu, imaće solistički nastup sa Praškom filharmonijom u Pragu, nastupe na festivalima u Severnoj Makedoniji i Holandiji, a nastupiće i na Međunarodnom takmičenju Hubai u Mađarskoj, kao i Ljubljana Festival-u u Sloveniji... Takođe, osmislio je i projekat „Srbija stvara mlade talente“, u okviru kog su planirane brojne aktivnosti, poput serije koncerata „Talenti za decu“ i još nekoliko serija koncerata različite tematike. 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari