Mostovi Balkana: Izložba crteža Đurđe Sivački

Mostovi Balkana: Izložba crteža Đurđe Sivački

Izložba crteža "Mikrokosmos na mom stolu" Đurđe Sivački iz Beograda biće otvorena u Gradskoj galeriji "Mostovi Balkana" u četvrtak 27. jula u 20 časova. Izložba će trajati do 15. avgusta.

REČ AUTORKE

Moje umetničko interesovanje usmereno je ka predstavama enterijera, konkretno ateljea. Enterijer kao takav predstavlja zatvoren, intiman, uglavnom tih prostor; prostor odvojen od spoljašnjeg sveta grada, društva i užurbanosti. On je slika duboko ukorenjena u čoveku, njegovo prvo gnezdo, njegov prvi kosmos. Iako je odsustvo čoveka na mojim slikama i crtežima snažno obeleženo njegovim prethodnim prisustvom, prostori predstavljeni na njima nisu potčinjeni čoveku. To su prostori koji postoje za sebe, ne korespondirajući sa onim izvan. Sve počinje dugom i istrajnom percepcijom ovih prostora, pri čemu dolazi do delimičnog odricanja od čistog realističnog prikaza. Dinamični odnosi horizontala, vertikala i dijagonala, kao i raznovrsni rakursi posmatranja, sa emotivno-ekspresijskog stanovišta sugerišu na specifična raspoloženja, i otvaraju se pred posmatračem da na svoj način pročita ovu imaginativnu percepciju enterijera kao istovremeno mikro i makrokosmosa.

Radovi predstavljeni na ovoj izložbi predstavljaju imaginativnu razradu koja je , pošavši od viđenog (segmenata enterijera ateljea, starih slikarskih radnih površina, stolova, paleta, podova..), došla do jednog od svojih mogućih ishoda. Površine bogate različitim bojama i oblicima, koji su se logikom slučajnosti polako taložili, preklapali, stvarali su time inspirativno polazište za niz dinamičnih kompozicija, kao rezultat doživljenog iskustva, načina saznavanja sveta i njegovog odgovora na svet. Prisutan je konglomerat različitih organskih oblika, koji svojom raznovrsnošću, promenljivošću i neizvesnošću ukazuju na kretanje i pulsiranje svojstveno životu samom. 

BIOGRAFIJA

Đurđa Sivački (1983, Beograd)

Nakon Pete beogradske gimnazije završila osnovne, a zatim i master studije na Filološkom fakultetu u Beogradu (srpska književnost i jezik).

Prvu godinu završila na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (Odsek tekstil) 2011.godine. 2.i 3.godinu osnovnih studija, a zatim i master studije završila na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Gordana Nikolića. Trenutno je na drugoj godini doktorskih studija na istom fakultetu. Od 2017. član ULUS-a i asistent na FLU.

Grupne izložbe

 • 2011. Izložba crteža-večernji akt, galerija Doma omladine, Beograd
 • 2012. 41.izložba crteža i skulptura malog formata, galerija Doma omladine, Beograd
 • 2013. 42.izložba crteža i skulptura malog formata, galerija Doma omladine, Beograd
 • 2013. Izložba nagrađenih studenata FLU, Galerija FLU, Beograd
 • 2014. Grupna izložba „Beograd-grad koji pamti“, projekat profesorke Jelene Todorović
 • 2014. Grupna izložba studenata 1.godine master studija iz klase profesora Gordana Nikolića,Dom kulture Studentski grad, Beograd
 • 2014. 43.izložba crteža i skulptura malog formata, galerija Doma omladine
 • 2015. 44.izložba crteža i skulptura malog formata, galerija Doma omladine
 • 2015. Izložba nagrađenih studenata FLU, Galerija FLU, Beograd
 • 2015. „Početak na kraju“, Galerija FLU, Beograd 
 • 2015. 15.godišnja izložba ručno pravljene i komercijalno štampane knjige, Overbooked, Arizona State University
 • 2017. Izložba novih članova ULUS-a, Paviljon Cvijeta Zuzorić, Beograd
 • 2017. „Pogledi“, Galerija 73, Beograd

Samostalne izložbe

 • 2013. Samostalna izložba crteža u Domu kulture Studentski grad, Beograd
 • 2016. Samostalna izložba crteža u Galeriji FLU
 • 2016. Samostalna izložba slika i crteža u Galeriji zadužbine Ilije M. Kolarca

Nagrade

 • Nagrada Stevan Knežević za crtež od 3. godine osnovnih i 1. I 2. godine master studija za školsku 2012/13. godinu
 • Velika nagrada Beta i Rista Vukanović, slikari za školsku 2014/15. godinu
 • Nagrada na 15.oj godišnjoj izložbi ručno pravljene i komercijalno štampane knjige, Overbooked, Arizona State University

Projekti (učešća)

 • Projekat „Moj eko vrtić“, Dečji kulturni centar Beograd, 2015.
 • Projekat „Od antičkog doba do čoveka nove individualnosti- istorija civilizacije kroz vizuelni rečnik savremenog doba“, Dečji kulturni centar Beograd, 2016.
 • Projekat u toku „ Skrivena tajna novca-deo istorije u tvojoj ruci“, Dečji kulturni centar Beograd, 2017. 
MOSTOVI BALKANA SAJTFB STRANA 

 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html