Mostovi Balkana: Izložba grafika Ilije Kostova

Mostovi Balkana: Izložba grafika Ilije Kostova

Izložba grafika Ilije Kostova iz Beograda biće otvorena u Galeriji "Mostovi Balkana" u četvrtak 30. marta od 19 časova, a trajaće do 12. aprila.

Slikarska mekota akvatinte

Ilija Kostov se nije slučajno opredelio za tehniku akvatinte, koju dosledno primenjuje za svoja ostvarenja u grafici. Školovan kao slikar, koji je na velika vrata ušao u grafički metije, osetio je njene prednosti: da njena zrnasta struktura omogućava punoću bojene površine, bez zapušenosti i plakatskog zasićenja fakture. Podsećajući na finoću pliša. Istovremeno, uz znalačko korišćenje nanosa boje na željenim partijama, može da se ostvari sjajan akvarelistički kontraefekat transparencije. Kostov je iskoristio sve mogućnosti ove plemenite tehnike, to njeno realno bogatstvo kojim podržava likovni izraz u najboljem smislu te reči. A nas posmatrače je, između ostalog, naveo na pažljivo očitavanje postupka i otkrivanje broja prolaza, s obzirom na primenu boje i crtačkog sadržaja. Pritom, iako slikar, on ni u jednom primeru nije izneverio grafičku likovnu suštinu, ne bi li je pretvorio u asocijaciju na sliku a izvedenu grafičkom tehnikom. Čak i pri korišćenju boje, a njegove grafike odzvanjaju bojama, uvek su to susreti kontrasta u pravom grafičkom maniru – crveno i plavo, crveno i žuto, crveno i crno, ili kombinacija tri do četiri ovih, očito omiljenih boja. Bogatstvo koje iziskuje tri prolaza ispod prese.

Svoju crtačku suverenost Kostov prenosi na ploču sa sigurnošću velikog majstora, do perfekcije, vođen tananim osećajem za meru, koja ni u jednom trenutku ne dozvoljava prevlast izrazitog grafizma i njegove nametljive linije. Naprotiv, u nekim partijama linija se gotovo topi, nestajući u valerima koloritske game. Ili se gubi zajedno sa njom. Kostov to ne izvodi samo radi rasterećenja likovnog prostora. On na taj način, možda i nesvesno, gradi svoju metafizičku poetiku, poentirajući zbivanja unutar sadržaja. Bogatstvo sadržaja je obojeno duboko psihološkim, aluzivnim kontekstom, dobro skrivenim u motivsku metaforiku i simbole, čija je pojavnost svima nama veoma bliska – u ptice i oči. Ptičja obličja su uvek pitoma, milih likova, i nikada preteća. Oči nisu povezane sa nekim likom, kao pojava su samostalne, a nalaze se u svim delovima kompozicije, širom otvorene, bez kapaka, poput dragulja ili amuleta. Kao entitet, koji sve prati, kao Oko Svevideće. U svemu tome, kao i u nenametljivim, apstraktizovanim pojavama unutar kompozicijske postavke, koje blago aludiraju na ornament, sa sigurnošću naziremo veoma diskretne uticaje kulturno umetničkog i mitološko religioznog nasleđa - antike, srednjeg veka i folklora sa širokog balkanskog područja. Bezrezervno verujemo, da u ovom raskošnom spletu značenja i obličja, pojave ptica i očiju sa razlogom dominiraju apstraktnom tematikom kompozicionih rešenja, poput krunskog prisustva, simbolišući dušu i duh. Čoveka, lanca predaka, Tvorca.

Semantički pledoaje i likovnost Ilije Kostova su delikatno višeslojni, u nevinoj nameri poslate poruke da ponešto bude izrečeno iz sveg glasa, ponešto tihim tonom, a da se ponešto prećuti, ili tek zakloni. I upravo u toj ravni tišine se krije istinski izazov za odgonetanje tajne ovog tihog a briljantnog umetnika. Jer, tišina je saobrazna sa ličnom prirodom ovog stvaraoca, čiji umetnički dar strpljivo, ali postojano nastoji da izađe, i u nenametljivoj sukceciji decenijama izlazi na videlo dana. Vazda prenoseći visoko humanu poruku.

Vesna Todorović

PRVI PRVI NA SKALI Mostovi Balkana Grafike Ilije Kostova 2017

BIOGRAFIJA

Ilija Kostov je rođen 1941. godine u Skoplju. Akademiju likovnih umetnosti završio u Beogradu 1966. godine u klasi prof. Ljubice Sokić. Poslediplomske studije kod istog profesora završio 1969. godine. Živi i radi u Beogradu. 

MOSTOVI BALKANA SAJTFB STRANA 
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html