Mostovi Balkana: Izložba grafika Ranke Lučić

Mostovi Balkana: Izložba grafika Ranke Lučić

Izložba grafika Ranke Lučić biće otvorena u gradskoj galeriji Mostovi Balkana u četvrtak u 19 časova.

Izložba će trajati do 25. aprila.

RANKA LUČIĆ JANKOVIĆ - GRAFIKE

Snagom imaginacije umetnik saobražava svoje ideje što je moguće vernije pojavama koje percepira u realnom ili imaginarnom svetu.

Grafike Ranke Lučić Janković bave se svemirom-stvarnim i imaginarnim. Priroda fenomena koji zaokuplja njenu pažnju gotovno neminovno zahteva apstraktan pristup.

Zamisao o strukturi svemira koju zastupa Stiven Hoking (Stephen Hawking) pretpostavlja postojanje različitih energija u kosmosu; nešto slično uočavamo i na grafikama Ranke Lučić Janković, na kojima apstraktna struktura pozadine pulsira od energije koja kao da se širi izvan fizičkog prostora slike. Neprestana razmena različitih oblika materije i energije nagoveštena je jasno definisanim formama koje se mešaju sa difuznom svetlošću ili oblicima koji dočaravaju snažni protok energije. Crna i crvena boja pojavljuje se na svim grafikama. Crna ukazuje na odsustvo svetlosti, odnosno njenu potpunu apsorpciju, kao što je to slučaj sa kosmičkim crnim rupama. Ta binarnost svetlosti i odsustva svetlosti pretstavlja stalnu preokupaciju Ranke Lučić Janković; ovaj arhetipski dualizam postoji u spoljašnjem kosmosu kao i u čovekovom unutrašnjem svetu. Svetlost putuje kroz mračni (međuzvezdani i međugalaktički prostor svemira i omogućava nam da ga donekle spoznamo. Svetlost i tama takođe predstavljaju glavne simbole života i smrti, odnosno poznatog i nepoznatog. Savremene teorije opisuju kosmos kao sačinjen, pre svega, od tamne energije i tamne materije. Tamna energija i materija koje prevladavaju u kosmosu ipak ostaju nepoznanica, budući da njihove osobine izmiču naučnom objašnjenju. To isto nagoveštava Lučić Janković posredstvom apstraktnih tamnih oblika i linija kojim je dočarana i čvrstina materije i pulsiranje energije.

S druge strane, crvena boja upućuje na svetlosnu energiju zvezda (koju stvara vrelina procesa fuzije), kao i na teoriju velikog praska, po kojoj je nastanku kosmosa prethodio period vreline, kada su matrija i energija posedovale ogromnu gustinu. Od tog trenutka, nauka smatra da se kosmos stalno širi. I gustina i širenje vizuelno su naglašeni ,gustim tkanjem’ prostora slike koje stvara snažan utisak širenja. Izbor plameno-crvene boje uslovljen je još jednim kosmološkim fenomenom – infracrvenim ili toplotnim zračenjem koje astronomima pomaže pri otkrivanju nebeskih tela.

Deo teksta iz knjige Dr. prof. Svetlane Rakić “Umetnost i stvarnost srpskim očima”

BIOGRAFIJA

Ranka Lučić-Janković je rođena 1955. godine u Stambulčiću. Završila srednju školu za primijenjenu umjetnost i Akademiju likovnih umetnosti u Sarajevu, a poslediplomske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1982. godine, na odseku grafike. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije. Živi i radi u Beogradu kao slobodni umetnik.

Izlaže redovno na svim izložbama ULUS-a, Majska izložba Beogradskog kruga, Oktobarskom salonu, Zlatnom peru Beograda, Izložbi male grafike u Galeriji GK, kao i na brojnim bienalima i trienalima grafike u zemlji i inostranstvu: Berlin, Vankuver, Tokio, Peking, Seul, Atina, Budimpešta, Temišvar, Solun, Ajova/USA, Varna, Kanagava/Japan, Tajpei/Tajvan, Gdansk, Brunico/Italija, Prag, Krakov, Ljubljana, Santiago de Kompostele/Španija, Sofija, Đindao/Kina, Lođ, Guanlan/Kina, Bodio Lomnago/Italija, Namur/Belgija, Opole/Poljska, Talin, Biela/Italija, Šamalier/Francuska, Bitola, Kaiha Ourens/Španija, Ortona/Italija, Džakarta (Indonezija), Sarajevo, Parnu/Estonija, Koči/Japan, Akui Terme/Italija.
Priredila petnaest samostalnih izložbi i učestvovala na preko 400 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada u zemlji i inostranstvu.

Radovi Ranke Lučić Janković nalaze se u mnogim muzejima i galerijama, kao i u privatnim kolekcijama, u zemlji i svetu. 

MOSTOVI BALKANA SAJTFB STRANA 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html