Mostovi Balkana: Izložba grafika Ranke Lučić

Mostovi Balkana: Izložba grafika Ranke Lučić

Izložba grafika Ranke Lučić biće otvorena u gradskoj galeriji Mostovi Balkana u četvrtak u 19 časova.

Izložba će trajati do 25. aprila.

RANKA LUČIĆ JANKOVIĆ - GRAFIKE

Snagom imaginacije umetnik saobražava svoje ideje što je moguće vernije pojavama koje percepira u realnom ili imaginarnom svetu.

Grafike Ranke Lučić Janković bave se svemirom-stvarnim i imaginarnim. Priroda fenomena koji zaokuplja njenu pažnju gotovno neminovno zahteva apstraktan pristup.

Zamisao o strukturi svemira koju zastupa Stiven Hoking (Stephen Hawking) pretpostavlja postojanje različitih energija u kosmosu; nešto slično uočavamo i na grafikama Ranke Lučić Janković, na kojima apstraktna struktura pozadine pulsira od energije koja kao da se širi izvan fizičkog prostora slike. Neprestana razmena različitih oblika materije i energije nagoveštena je jasno definisanim formama koje se mešaju sa difuznom svetlošću ili oblicima koji dočaravaju snažni protok energije. Crna i crvena boja pojavljuje se na svim grafikama. Crna ukazuje na odsustvo svetlosti, odnosno njenu potpunu apsorpciju, kao što je to slučaj sa kosmičkim crnim rupama. Ta binarnost svetlosti i odsustva svetlosti pretstavlja stalnu preokupaciju Ranke Lučić Janković; ovaj arhetipski dualizam postoji u spoljašnjem kosmosu kao i u čovekovom unutrašnjem svetu. Svetlost putuje kroz mračni (međuzvezdani i međugalaktički prostor svemira i omogućava nam da ga donekle spoznamo. Svetlost i tama takođe predstavljaju glavne simbole života i smrti, odnosno poznatog i nepoznatog. Savremene teorije opisuju kosmos kao sačinjen, pre svega, od tamne energije i tamne materije. Tamna energija i materija koje prevladavaju u kosmosu ipak ostaju nepoznanica, budući da njihove osobine izmiču naučnom objašnjenju. To isto nagoveštava Lučić Janković posredstvom apstraktnih tamnih oblika i linija kojim je dočarana i čvrstina materije i pulsiranje energije.

S druge strane, crvena boja upućuje na svetlosnu energiju zvezda (koju stvara vrelina procesa fuzije), kao i na teoriju velikog praska, po kojoj je nastanku kosmosa prethodio period vreline, kada su matrija i energija posedovale ogromnu gustinu. Od tog trenutka, nauka smatra da se kosmos stalno širi. I gustina i širenje vizuelno su naglašeni ,gustim tkanjem’ prostora slike koje stvara snažan utisak širenja. Izbor plameno-crvene boje uslovljen je još jednim kosmološkim fenomenom – infracrvenim ili toplotnim zračenjem koje astronomima pomaže pri otkrivanju nebeskih tela.

Deo teksta iz knjige Dr. prof. Svetlane Rakić “Umetnost i stvarnost srpskim očima”

BIOGRAFIJA

Ranka Lučić-Janković je rođena 1955. godine u Stambulčiću. Završila srednju školu za primijenjenu umjetnost i Akademiju likovnih umetnosti u Sarajevu, a poslediplomske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1982. godine, na odseku grafike. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije. Živi i radi u Beogradu kao slobodni umetnik.

Izlaže redovno na svim izložbama ULUS-a, Majska izložba Beogradskog kruga, Oktobarskom salonu, Zlatnom peru Beograda, Izložbi male grafike u Galeriji GK, kao i na brojnim bienalima i trienalima grafike u zemlji i inostranstvu: Berlin, Vankuver, Tokio, Peking, Seul, Atina, Budimpešta, Temišvar, Solun, Ajova/USA, Varna, Kanagava/Japan, Tajpei/Tajvan, Gdansk, Brunico/Italija, Prag, Krakov, Ljubljana, Santiago de Kompostele/Španija, Sofija, Đindao/Kina, Lođ, Guanlan/Kina, Bodio Lomnago/Italija, Namur/Belgija, Opole/Poljska, Talin, Biela/Italija, Šamalier/Francuska, Bitola, Kaiha Ourens/Španija, Ortona/Italija, Džakarta (Indonezija), Sarajevo, Parnu/Estonija, Koči/Japan, Akui Terme/Italija.
Priredila petnaest samostalnih izložbi i učestvovala na preko 400 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada u zemlji i inostranstvu.

Radovi Ranke Lučić Janković nalaze se u mnogim muzejima i galerijama, kao i u privatnim kolekcijama, u zemlji i svetu. 

MOSTOVI BALKANA SAJTFB STRANA 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari