Mostovi Balkana: Tragovi večnosti - grafike Biljane Miljković

Mostovi Balkana: Tragovi večnosti - grafike Biljane Miljković

Izložba grafika "Tragovi večnosti" renomirane umetnice Biljane Miljković biće otvorena u gradskoj galeriji "Mostovi Balkana" u četvrtak 19. maja u 20 časova. Izložba traje do 7. juna.

* * *

Pred grafikama Biljane Miljković treba se prisetiti filosofa Vitgenštajna i njegovog uputstva: «Ne razmišljajte, gledajte». Zaista, ova darovita autorka mnogim svojim osobenostima, na prvi pogled, deluje nekom prefinjenom umetničkom senzibilnošću, kojom, u istom trenutku, gledaoca čvrsto vezuje za sebe izraženim ekspresionističkim stavom, koji će, sasvim prirodno, ostati trajna i definitivna njena stvaralačka pozicija. Čime ta grafika pleni? Najpre, sigurnim crtežom, bogatim koloritom i, nadasve, promišljenim potezom. A, ako se poseduju navedene osobine, onda je bilo dozvoljeno i duhu da ovlada svim finesama likovnog jezika o kome se ovde priča. Očito, umetnica je snagom svoje izražajne percepcije i retkim instiktom, naslutila u sebi taj osebujni talenat i u svemu mu se priklonila. Zakoračivši krupnim korakom u grafičke vode, uživajući u čarima buduće profesije i sukobljavajući se sa nizom problema sa kojima se u radu susretala, išla je nezaustavljivo, sve dotle dokle nije stigla do visokog mesta u savremenoj srpskoj grafici.

Biljana Miljković je istaknuta likovna narav; čudesna razigranost i lakoća koja kao da hoće sve da dohvati i obuhvati i ništa da joj se otme i izmakne. Iako se iskazuje modernim postupkom (znaci i simboli), ona indirektno, svedoči da je i «tvrdi» tradicionalist i baštinik prošlosti. To se naročito vidi u slučajevima njenih povremenih izleta kod traženja specifičnih valerijskih odnosa, tj. istih onih odnosa poznatim i majstorima vizantijskih škola, a toliko prisutim i u našem srednjevekovnom ikonopisu i fresko - slikarstvu. Jer, malo je i u nas i na strani grafičara sa čijih otisaka isijava tolika količina svetlosti kao kod nje. Tako je, nezapaženo, gradila i svojevrsnu estetsku provokaciju, kojom se ukida svaka granica između starog i novog i briše prisutna razlika na relaciji stvarno – nestvarno.

Pažljivijim posmatranjem izloženih grafika, očima gledalaca se otkriva čitav jedan unutrašnji svet, svet koji je mnogo poetičniji od onog kojeg nam prividno sugeriše autorkina dinamika linija i kontrast boja (pri čemu se sve ređe susreću suprotnosti crno – belog). I još nešto: vešto iznađenim načinom, ona na svojim frontalno postavljenim kompozicijama podjednako daje značaj i prednjem i zadnjem planu, što će rezultirati jednim zrelim i krajnje, bez ikakvog preterivanja, i nepotrebne hvale, snažno zaokruženim originalnim grafičkim delom. Stečeno iskustvo i strastnost traganja po neosvojivim predelima realnog i irealnog, samo su evidentni pokazatelji da autorka, u punom usponu, nastavlja pohod ka daljim izazovima svoje umetnosti.

Njeno snažno osećanje prema vrednostima ritma linija i boja, posedovanje moći za usaglašavanje oblika i konture, i osebujan smisao za jasno razgraničenje bojenih površina – samo su neki od atributa ove mlade grafičarke, koja u tišini, daleko od svake medijske huke i halabuke, stvara svojim izgrađenim i prepoznatljivim rukopisom na opštu radost i znatiželju brojnog publikuma.

In summa: Biljana Miljković je rođeni grafičar. Grafičar koji je, ukratko, sav to, i samo to, i ništa drugo.

Dragutin Paunić, književnik

BIOGRAFIJA

Biljana Miljković je diplomirala 1996. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na odseku za grafiku, u klasi prof. Milana Stanojeva i Halila Tikveše. Magistrirala 2000. godine na FLU u Beogradu na odseku za grafiku u klasi profesora Velizara Krstića. Prethodno završila Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Član ULUS-a od 1997. Samostalni umetnik. Izlagala na 325 grupnih izložbi, od kojih su 96 međunarodne. Priredila 15 samostalnih izložbi. Dobitnik 11 nagrada.

Učestvovala na svim značajnijim izložbama u zemlji i mnogim značajnim izložbama u inostranstvu: Barselona, Krakov, Lođ, Raciborz, Bitola, Tetovo, Skoplje, Veles, Rijeka, Sofija, Gabrovo, Prag, Tokio, Rim, Solun, Donjeck (Ukrajina), Ajova, Sinsinati (SAD), Seul (Južna Koreja), Karbunari, Ploešti, Temišvar (Rumunija), Sent Niklas (Belgija), Jangon (Burma), Alitus, Klajpeda, Vilnjus (Litvanija), Grenhen (Švajcarska), Stokholm (Švedska), Sarsel (Francuska), Šamplen (Kanada), Tekirdag (Turska).

Nagrade:

 • 1996. Nagrada Univerziteta u Novom Sadu za postignut uspeh u školskoj 1995/96. godini
 • 1997. Nagrada za grafiku na 23. Prolećnoj izložbi članica ULUS-a i ULUPUDS-a, Kragujevac
 • 1999. Velika nagrada Zemunskog salona za grafiku
 • 1999. Otkupna nagrada za grafiku na 4. Međunarodnom bijenalu malog formata, Leskovac
 • 2000. Nagrada za grafiku na 25. Prolećnoj izložbi članica ULUS-a i ULUPUDS-a, Kragujevac
 • 2000. Nagrada na IX Izložbi malog formata, Dom kulture Vera Blagojević, Šabac
 • 2002. Nagrada za grafiku na Godišnjoj izložbi ULUS-a, Podružnica Kragujevac šumadijska regija
 • 2002. Nagrada za grafiku III Bijenala Likovnih i primenjenih umetnosti, Smederevo
 • 2003. Mali pečat niškog grafičkog kruga na Međunarodnoj izložbi male grafike, Niš
 • 2007. Nagrada Učiteljskog fakulteta na VIII Međunarodnom bijenalu Suve igle, Užice
 • 2008. Nagrada Televizije Beograd za Eks Libris povodom pola veka Televizije, Galerija RTS, 
 • Beograd

Samostalne izložbe:

 • 1997. Beograd, Galerija Andrićev venac, Izložba grafika
 • 1997. Kragujevac, Mali likovni salon, Izložba grafika
 • 1997. Novi Sad, Likovni salon tribine mladih, Izložba grafika
 • 2000. Beograd, Galerija Grafički kolektiv, Izložba grafika
 • 2007. Vrnjačka Banja, Zamak kulture, Grafika - Banović, Dokić, Miljković
 • 2008. Niš, Galerija savremene likovne umetnosti, Paviljon u Tvrđavi, Grafike
 • 2008. Užice, Galerija učiteljskog fakulteta, Grafike - Suva igla 
 • 2009. Kragujevac, Galerija Narodnog muzeja, Grafike
 • 2010. Vranje, Galerija Narodnog muzeja, Grafike – 
 • Izložba u okviru manifestacije "Noć muzeja"
 • 2010. Beograd, Galerija Beogradske tvrđave, Grafike
 • 2011. Zemun, Galerija „Stara kapetanija“, Izložba grafika velikog formata 
 • 2013. Smederevska Palanka, Narodni muzej, Galerija moderne umetnosti, Grafike
 • 2014. Beograd, Galerija ULUS, Tragovi vremena – Grafike velikog formata
 • 2015. Pirot, Galerija "Čedomir Krstić“, Grafike
 • 2016. Kragujevac, Galerija "Mostovi Balkana“, Grafike

Grafike se nalaze u mnogim privatnim kolekcijama i kolekcijama galerija u zemlji i inostranstvu. 

Portal PRVI PRVI NA SKALI Mostovi Balkana Biljana Miljkovic

BILJANA MILJKOVIĆ SAJT 
MOSTOVI BALKANA SAJTFB STRANA 


Tribina mali baner 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html