Muzički centar: Koncert orkestra ’’Gvardia’’

Muzički centar: Koncert orkestra ’’Gvardia’’

Muzički centar u okviru Koncertne sezone organizuje koncert Požarevačkog kamernog orkestra "Gvardia" u utorak, 25. aprila u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije od 20 časova. Vođa orkestra je violinistkinja Tamara Dimitrijević. Na programu će se naći kako klasičan program tako i filmska muzika, popularne melodije i splet srpskih pesama. Ulaz je besplatan.

Orkestar “Gvardia” sledbenik je “Knjaževsko-serbske bande“, prvog profesionalnog orkestra u Srbiji koji je po želji Miloša Obrenovića osnovan 1831. godine u Požarevcu u okviru Prve gardijske jedinice osnovane na Đurđevdan 1830. godine. Knjaževu gardu činila su 73 mladića koja su prvo bila u pešadijskoj četi i u svom sastavu imala šest dobošara. Pošto su završili požarevačku gardijsku školu, kako bi stekli elementarnu pismenost i obrazovanje, kadeti su postali gardisti 1830. godine, a godinu dana kasnije dobili su i „Knjaževsko-serbsku bandu“, formiranu od strane obrazovanog muzičara Josifa Šlezingera (1794-1870) koji je po naredbi Miloša Obrenovića došao u Srbiju i okupio tada najbolje muzičare za ovaj sastav. Orkestar je bio pretežno duvački i izvodio je vojničke marševe, ali i tradicionalnu srpsku muziku koju je Šlezinger vredno prikupljao i beležio, čiju tradiciju „Gvardia“ danas nastoji da očuva u programu svojih koncerata.

Grad Požarevac je u avgustu 2016. godine za „Ljubičevske konjičke igre“ stao iza ideje o reaktivaciji „Gvardie“ posle skoro dva veka od njenog osnivanja nakon čega su usledili njeni prvi koncerti u sastavu simfonijskog orkestra i manjih sastava, kao i plan daljeg funkcionisanja orkestra pri „Centru za kulturu Požarevac“ zvanično od januara 2017. godine. Danas ova garda mladih i perspektivnih umetnika broji preko 50 članova od kojih su većina profesori Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Stevan Mokranjac“ u Požarevcu, njeni najperspektivniji đaci i najbolji muzičari iz cele Srbije. Program koji se izvodi na koncertima je šarolik po pitanju žanrova i sadrži popularna dela klasične muzike, filmske muzike, tradicionalne srpske muzike, marševe, valcere i slično.

„Gvardia“ se publici predstavlja u više sastava: kao simfonijski orkestar, kamerni orkestar, klavirski kvintet i duo. 

JAVNA PROBA ORKESTRA

U sastavu orkestra su:

 • Ilija Rajković, klavir
 • Goran Kuzmanović, bas
 • Saša Stojanović, bubanj
 • Marta Blagojević, sopran
 • Teodora Dimitrijević, vođa orkestra
 • Anja Popović, violina
 • Marija Dinić, Jovan Radenković, violina
 • Emilija Milutinović, Danica Stojanović,
 • Nikola Damjanović, Ilija Jovanović, violončelo
 • Marija Stamenov, klarinet
 • Pavle Pavlović, Đurđa Zdravković,
 • Miloš Jovanović, saksofon
 • Miša Bogdanović, Kosta Bogdanović,
 • Veljko Tomić, Natalija Begović, truba
 • Marija Milić, Nora Stošić, flauta
Program:
 1. J. Brams: Mađarska igra br. 5
 2. Ž. Bize: Habanera
 3. D. Šostakovič: Valcer iz džez svite br. 2
 4. P. Maskanji: Intermeco iz opere „Kavalerija rustikana“
 5. E. di Kapua: O sole mio - Solista: Marta Blagojević, sopran
 6. DŽ. Geršvin: Letnje doba (Summertime) - solista: Marta Blagojević, vokal
 7. Muzika iz filma „Igra prestola“
 8. Muzika iz filma „Pirati sa Kariba“
 9. Muzika iz filma „Kum“
 10. Grupa Kvin (Queen): Show must go on - solista: Danica Stojanović, violončelo
 11. Podmoskovske večeri
 12. Splet srpskih pesama (Jaoj moje umiljato zlato, Jesam li ti Jelane)

MUZIČKI CENTAR SAJT, FB PROFIL
 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html