Muzički centar: Muzički zagrljaj - Španija, Srbija, Latinska Amerika

Muzički centar: Muzički zagrljaj - Španija, Srbija, Latinska Amerika

Koncert "Muzički zagrljaj - Španija, Srbija, Latinska Amerika" Kamernog orkestra Concertante Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu, biće održan u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji u četvrtak 22. decembra od 20 časova.

Na koncertu će kao gosti nastupiti Ansambl duvača Fakulteta umetnosti, ženski vokalii ansambl Maestrini, kao i solisti Dušan Čeganjac - harmonika, Aleksandra Đorđević - flauta, Aleksandra Ristić - mecosopran, Vesna Petković - gitara. Dirigent je Milena Injac.

Ulaz je besplatan.

Program

1. I. Albeniz: Tango
2. Bratislav Zlatković: Tango for you
3. A. Piazzola: Adios Nonino, solo harmonika Dušan Čeganjac, laureat Svetskog kupa u Portugalu, klasa prof. mr Miljan Bjeletić
4. Ignacio Cervantes: Kubanski plesovi

  • No bailes mas 
  • Vuelta al hogar

5. Dragan Tomić: "Niška rapsodija" - izvodi: Ansambl duvača FU u Nišu, Đorđe Hartl, udaraljke i vokalna grupa Maestrini FU u Nišu – gosti koncerta
6. H. Vilalobos: Bachiana Brazileira no. 5, solo violončelo Andrija Petrović, M. A. FU Niš
7. M. Masoti: Con el vito, solisti: prof. mr Aleksandra Ristić, mecosopran, Aleksandra Đorđević, flauta, M. A, prof. mr Vesna Petković, gitara
8. W.T. Mifune: Hajdn u Latinskoj Americi, solo violina David Saramandić, koncertmajstor

Ovaj događaj je u okviru Koncertne sezone u organizaciji Muzičkog centra. Biografije

Milena Injac (1969), redovni profesor na Fakultetu umetnosti, doktorirala je Dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu u klasi prof.emeritus Darinke Matić-Marović. U više navrata se usavršavala kod Salvadora Mas Konde (Španija) na masteklasu u Beču. Osvojila je prvu nagradu na 3. Internacionalnom festivalu "Svet muzike" u Italiji dirigujući kamеrnim sastavom Niškog simfonijskog orkestra. Nastupala je sa Beogradskom Filharmonijom, Operom Narodnog pozorišta u Beogradu, Simfonijskim orkestrom RTS, "Stanislav Binički" Simfonijskim orkestarom VJ, Niškim simfonijskim orkestrom, orkestrom i horom Sofijske filharmonije i drugim brojnim simfonijskim orkestrima u okruženju. Milena Injac je bila dirigent Internacionalnog simfonijskog orkestra, 29. FIOJ Internacionalnog Festivala Orkestara u Mursiji, Španija 2010. godine i dirigent Internacionalnog orkestra na Euroorkestar festivalu u Moskvi, aprila 2012. godine. Gostovala je kao dirigent po pozivu sa orkestrima u Urugvaju, El Salvadoru Velikoj Britaniji, Španiji, Italiji, Bugarskoj, BIH, Makedoniji, Švedskoj, Austriji, Crnoj Gori, Grčkoj. Umetnički je rukovodilac i dirigent scenskih izvođenja operete J.Štrausa: Slepi miš i opere Đ. Rosinija: Seviljski berberin, u okviru projekta obnove operske scene u Nišu. Opereta Slepi miš je izvedena kao gostujuća predstava u sezoni 2013. u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Dušan Čeganjac, student I godine harmonike u klasi prof. Miljana Bjeletića. Rođen je 1997. u Čačku, gde je završio srednju muzičku školu. Nastupao je na mnogim takmičenjim u zemlji i inostranstvu i osvajao najviša priznanja, od kojih se izdvaja drugo mesto na Internacionalnom takmičenju akordeonista "Svetski trofej" u Martiniju (Švajcarska), u kategoriji juniora do 18 godina, 2015. godine. Na nedavno održanom Internacionalnom takmičenju "Svetski trofej" u Portugalu, u kategoriji do 32 godine, Dušan Čeganjac je osvojio prvo mesto.

Aleksandra Ristić (1970), mecosopran, diplomirala i magistrirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Irine Arsikin. Dobitnik mnogih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima mladih operskih umetnika. Predstavila se publici širom Srbije, u Crnoj Gori, Sloveniji, Makedoniji, Italiji, Velikoj Britaniji, Grčkoj, Austriji, Švajcarskoj i Mađarskoj. Nastupala više puta sa Simfonijskim orkestrom Vojske Srbije Stanislav Binički iz Beograda, Niškim simfonijskim orkestrom, gudačima Svetog Đorđa, orkestrom Constantinus i Simfonijskim orkestrom Fakulteta umetnosti u Nišu. Na Danima srpske kulture u Bernu u Švajcarskojm je proglašena za najboljeg predstavnika srpske kulture. Na scenama Niške i Beograske Opere, ostvarila je glavne uloge u operama "Kavalerija Rustikana", "Slepi miš" i "Seviljski berberin". Snimala je za RTS, Radio Beograd 202, Radio Novi Sad i Radio Niš. Od 2003. članica je renomiranog trija Anima. Časopis Muzika klasika proglasio je Aleksandru Ristić za najboljeg ženskog izvođača u 2015. godini. Radi kao redovni profesor i šef Katedre za Solo pevanje Fakulteta umetnosti u Nišu.

Aleksandra Đorđević, M. A. flauta, rođena je 1990. u Leskovcu gde je završila osnovno i srednje muzičko obrazovanje u klasi prof. Jelene Tričković. Osnovne i master akademske studije završila u klasi mr Anđele Bratić. Dobitnik je mnogih nagrada od kojih su najznačajnije: I nagrada na 9. Međunarodnom takmičenju mladih muzičara "Petar Konjović" 2002, I nagrada na 5. Festivalu flautista u Valjevu 2003, I nagrada na Republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola Srbije 2003, I nagrada na Otvorenom takmičenju solista i kamernih ansambala duvača "Davorin Jenko" 2004, I nagrada na 48. Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije 2004, I nagrada i naziv laureat na Republičkom takmičenju 2005, II nagrada na Festivalu flautista u Valjevu 2010, I nagrada na Međunarodnom takmičenju "Donne in musica" u Kragujevcu 2013. Pohađala je razne seminare kod eminentnih flautista: Janoša Balinta, Karoline Šantl Zupan, Miomira Simonovića, Ljubiše Jovanović, Mišel Belavansa.

Tokom studija istakla se i solističkim nastupima od kojih su najznačajniji: Nastupi sa Niškim simfonijskim orkestrom 2010 i 2012 god,nastup sa orkestrom Fakulteta Umetnosti Niš 2011 god,kao i nastup sa kamernim orkestrom “Concertante” pod dirigentskom palicom Milene Injac,na festivalu”Boljšoj” koji je održan na Mokroj Gori.

Jedini je dobitnik Yamaha stipendije u Srbiji za 2011/2012 koju Yamaha fondacija dodeljuje talentovanim muzičarima širom Evrope. Od 2013. godine svira i pikolo flautu kao honorarni član Niškog simfonijskog orkestra,gde do izražaja dolazi i njena orkestarka aktivnost, a učestvuje i u velikim projektima u okviru Fakulteta Umetnosti Niš, kao što su: Sviranje operete "Slepi miš" i Betovenove IX simfonije.

Vesna Petković (1959), studirala gitaru na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu u klasi prof. S. Preka, I. Korunića i D. Petrinjaka. Magistrirala na FMU u Beogradu 2006. u klasi prof. V. Ogrizović. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod eminentnih domaćih i stranih pedagoga Kao član žirija prisutna na Međunarodnim festivalima u Bugarskoj i Sloveniji. Koncertira u Srbiji, Grčkoj, Španiji, Bugarskoj i R. Srpskoj, solistički i u duu Crescendo gitara-flauta, sa Bratislavom Zlatkovićem. Predstavila se na Guitar Art Festivalu u Beogradu 2009. na Koncertu srpskih gitarista. Direktor je Naissus Guitar Festivala u Nišu. Radi kao vanredni profesor gitare na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Kamerni orkestar Concertante Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu, postoji od osnivanja Fakulteta umetnosti u Nišu, a čine ga student Fakulteta umetnosti. Iz bogate koncertne aktivnosti izdvaja se desetine celovečetrnjih koncerata u regionu, kao i gostovanja na festivalima u Grčkoj, 2009, Iskiji, i Sorentu, Italija 2010, Naissus guitar festivalu u Nišu, 2011, a 2012. godine proglašen je za laureata Euroorkestar festivala u Moskvi, Rusija. Concertnatnte je nastupio na NIMUS-u, 2012, 2014 i 2015. godine i bio učesnik Boljšoj Festivala na Mokroj Gori, 2014. godine. Stručni saradnik Kamernog orkestra Concertante je violinista, vanredni profesor Fakulteta umetnosti u Nišu, spec. Dragiša Balaneskovuć. Dirigent i umetnički rukovodilac orkestra je prof. dr Milena Injac.

Ansambl duvača Fakulteta umetnosti u Nišu je oformljen maja 2015. godine povodom 50 godina od osnivanja Univeziteta u Nišu kada je nastupio na svečanoj akademiji u Narodnim pozorištu u Nišu. Ansambl je deo velikog Simfonijskog orkestra Fakulteta umetnosti. Od značajnih nastupa treba izdvojiti NIMUS 2015. godine pod rukovodstvom španskog dirigenta Victor Correa Cruz-a. Ansambl duvača za ovu priliku pripremio je klarinetista, docent Fakulteta umetnosti Andrija Minčić.

Ženska vokalna grupa Maestrini, deo je istoimenog kamernog mešovitog hora, reprezentativnog vokalnog ansambla Fakulteta umetnosti, kojim diriguje i umetnički rukovodi docent mr Ivana Mirović. Osim velikog broja koncerata u Nišu i regionu, hor se može pohvaliti učešćem u dve operske predstave projekta obnove opere u Nišu: Seviljski berberin i Slepi miš.

Bratislav Zlatković (1961), diplomirao flautu na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i radi kao vanredni profesor kamerne muzike na Fakultetu umetnosti u Nišu. Njegov kompozitorski opus čini i muzika za pozorište, animirani i dugometražni film, za koju je u više navrata dobijao prestižne nagrade na domaćim i međunarodnim festivalima. Njegovim oratorijumom Na raskršću otvorene su 20. IHS u Nišu. Umetnički je direktor i jedan od osnivačaNaissus Guitar festivala. 2015. godine snimio je u studiju RTS u Sali Kolarčeve zadužbine muzičko - scensko delo Veliki rat sa Simfonijskim orkestrom i horom Radio televizije Srbije. Objavio je muzikaliju Vergul–Art, autorske kompozicije za standardne i nestandardne kamerne sastave (partiture i deonice), kao i CD pod istim nazivom u izdanju Fakulteta umetnosti. Imao je svoje Autorsko veče na 41. NIMUS-u.

Mr Dragan Tomić (1977), magistrirao je u klasi prof. dr Dimitrija Bužarovskog na Fakultetu muzičke umetnosti, Univerziteta Sv. Kiril i Metodij u Skoplju. Kao kompozitor i aranžer sarađuje sa Akademskim horom SKC Univerziteta u Nišu, Ženskim horom SKC Univerziteta u Nišu, Niškim kamernim horom, Akademskim kamernim orkestrom SKC Univerziteta u Nišu, Niškim simfonijskim orkestrom, Kamernim orkestrom Concertante Fakulteta umetnosti u Nišu. Njegova dela izvođena su na koncertima i festivalima u Srbiji, Makedoniji, Sloveniji, Bugarskoj, Grčkoj, Španiji, Rusiji, Engleskoj i Poljskoj. Bio je prodekan za nastavu u periodu oktobar 2013.-oktobar 2016. Radi kao vanredni profesor Fakulteta umetnosti u Nišu.

MUZIČKI CENTAR SAJTFB PROFIL 
 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari