Narodna biblioteka: Kuća nesagorivih reči - Dejan Ristić

Narodna biblioteka: Kuća nesagorivih reči - Dejan Ristić

Knjiga Dejana Ristića "Kuća nesagorivih reči - Narodna biblioteka Srbije 1838-1941" biće predstavljena u Narodnoj biblioteci "Vuk Karažić" u utorak 21. februara od 18 časova. Iste večeri biće prikazan i dokumentarni film "Sećanja iz pepela".

Istraživački rad Dejana Ristića o istorijatu Narodne biblioteke Srbije 1838-1941. je takve naučne dubine i utemeljenja da je dostojan opisa "naučna monografija". U formi knjige "Kuća nesagorivih reči" objavila ga je upravo NBS 2016. godine. U knjizi se izlažu brojni rezultati obimnog istraživanja o sudbini fonda nacionalne biblioteke i njegovom stradanju u Prvom i Drugom svetskom ratu, kao i činjenica o osnivačkom dokumentu kneza Mihaila 12. jula 1838. godine, potpisanom u Kragujevcu.

PO OKONČANJU PROGRAMA BIĆE ORGANIZOVANA PRODAJA KNJIGE, A AUTOR ĆE POTPISIVATI PRIMERKE ZAINTERESOVANIMA.

PRVI PRVI NA SKALI Narodna biblioteka Secanja iz pepela - Dejan Ristic

Na osnovu ove obimne građe snimljen je i dokumentarni film "Sećanja iz pepela", u produkciji Filmskih novosti, koji ćemo imati prilike i da odgledamo. O knjizi i važnosti naučnih otkrića koja se obrazlažu i dokumentuju u knjizi i na filmu govoriće dr Tatjana Brzulović Stanisavljević i autor.

- Razloge za sled događaja koji su se odigrali na tlu nekadašnje Jugoslavije u Drugom svetskom ratu, a u vezi sa uništavanjem kulturnog nasleđa, trebalo bi tražiti u samom karakteru tog oružanog sukoba koji je uistinu bio totalni rat. Rat u kome napadači kao svoj osnovni cilj nisu imali isključivo vojnu pobedu nad napadnutim niti samo zaposedanje njegove teritorije, već i fizičku i svaku drugu eliminaciju pripadnika etničkih skupina koji su živeli u određenoj državi. Ukoliko je cilj bio uništiti određenu etničku skupinu, onda se kao jedan od metoda, istovremeno sa fizičkom eksterminacijom, sprovodilo i uništavanje svega onoga što je činilo identitetski, kulturološki, istorijski, jezički, verski ili neki drugi suštinski važan kod, odnosno obeležje.

Sećanje iz pepela - Ilustrovana politika 

Narodna biblioteka Srbije – kuća nesagorivih reči - Avant art magazin 

Narodna biblioteka Srbije nije nastala 1832. godine u Beogradu - Dejan Ristić (Prezentacija i naučni rad) - Portal PPNS 

GALERIJA PPNS

Po okončanju programa biće organizovana prodaja knjige, a autor će potpisivati primerke zainteresovanima. 

BIOGRAFIJA

Dejan Ristić (Beograd, 20. april 1972. godine) je istaknuti istoričar, arhivista, prevodilac i scenarista. Jedan od vodećih stručnjaka u oblasti integralne zaštite kulturnog nasleđa.

Bavi se diplomatskom istorijom (srpsko-britanski i srpsko-francuski odnosi krajem 19. i početkom 20. veka; jugoslovensko-alžirski odnosi od 1954. godine), Holokaustom, odnosom države i tradicionalnih verskih zajednica u 20. veku, kulturnom istorijom i kulturom sećanja.

Autor većeg broja naučnih radova i knjiga.

Preveo dela prof. dr Jana Keršoa "Hitler-Hibris 1889-1936" i "Hitler-Nemezis 1936-1945", kao i Filipa K. Hitija "Tvorci arapske istorije" (kao koprevodilac).

Učesnik međunarodnih stručnih i naučnih skupova održanih u Beogradu, Londonu, Trondhajmu, Jerusalimu, Beču, Hagu, Amsterdamu, Tel Avivu, Istambulu, Bratislavi, Pragu, Moskvi, Oslu, Helsinkiju, Briselu, Luvenu, Andrićgradu i dr.

Pohađao specijalizovane edukacije u Jerusalimu i Londonu iz oblasti državne uprave i istraživanja Holokausta kao stipendista britanske i izraelske vlade.

Koautor Nacionalne postavke Republike Srbije "Vojni memorijali i mesta stradanja iz Drugog svetskog rata" koja je osvojila prvu nagradu na Međunarodnoj izložbi "Memorijal 2011" (Moskva, 2011), kao i izložbi "Petar Prvi Karađorđević - kralj i ratnik" (Topola, Zadužbina kralja Petra Prvog Karađorđevića, 2011) i "Sećajte se moji mene jer me više nema" (Beograd, Istorijski muzej Srbije, 2011).

Inicijator, koordinator i/ili stručni konsultant u realizaciji više desetina nacionalnih i međunarodnih naučnih skupova i izložbi održanih u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kruševcu, Valjevu, Šapcu, Boru, Užicu, kao i na Cetinju, u Skoplju, Zagrebu, Banja Luci, Solunu, Budimpešti, Rimu (Vatikan), Parizu, Londonu, Tunisu i Rabatu.

Obavljao dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije (2012-2013) i državnog sekretara za kulturu (2013-2015).

Tokom rada u NBS posebnu pažnju posvetio je zaštiti i obogaćivanju nacionalnog fonda, stručnom radu, izdavačkoj delatnosti, kao i unapređenju međunarodne bibliotečke saradnje.

Uspostavio model nacionalne biblioteke kao multifunkcionalne ustanove kulture.

Narodna biblioteka Srbije u tom razdoblju dobila je čitav niz visokih odličja poput Sretenjskog ordena drugog stepena, Izvanrednog zlatnog beočuga, Nagrade grada Beograda za najbolju knjigu u oblasti humanističkih nauka u 2012. godini, kao i priznanja na međunarodnim sajmovima knjiga u Beogradu i Podgorici i dr.

Uspostavio Nacionalni dan knjige.

Utemeljio Nacionalnu nagradu u oblasti bibliotekarstva Janko Šafarik.

Osnovao Fondaciju Narodne biblioteke Srbije.

Dobitnik "Pečata Matice srpske", Spomen-medalje Ministarstva odbrane, "Zlatne značke KPZ Srbije", Povelje zahvalnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, plakete Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, priznanja Narodnog muzeja Srbije, Muzeja nauke i tehnike, NC "Odbrana" Ministarstva odbrane za najboljeg saradnika i dr.

DEJAN RISTIĆ FB STRANA, JUTJUB, MINISTARSTVO
NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANAJUTJUB


NASLOVI IZ BIBLIOTEKE

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari