Narodna biblioteka Srbije nije nastala u Beogradu - koreni su u Kragujevcu!

Narodna biblioteka Srbije nije nastala u Beogradu - koreni su u Kragujevcu!

U Narodnoj biblioteci Vuk Karadžić u četvrtak 3. marta od 18 časova biće predstavljen naučno-istraživački rad Dejana Ristića, zasnovan na analizama arhivske građe i svedočanstava savremenika, koji nedvomisleno ukazuje na činjenicu da je Narodna biblioteka Srbije nastala 12. jula 1838. godine u Kragujevcu!

Autor će na predavanju predstaviti rezultate svog istoriografskog istraživanja i pokrepiti ga relevantnim činjenicama u vezi sa datumom, mestom i osnivačima Narodne biblioteke Srbije.

Uprkos uvreženom mišljenju i radovima pojedinih stručnjaka koji su tvrdili da je Narodna biblioteka Srbije proistekla iz javne biblioteke koju je 27. februara 1832. godine u Beogradu osnovao Gligorije Vozarović, Ristićeva istoriografska istraživanja ukazuju na činjenicu da je Narodna biblioteka Srbije nastala 12. jula 1838. godine u Kragujevcu, činom osnivanja biblioteke u sastavu Ministarstva prosvete koje je više od jednog veka bilo neposredno nadležno za rad srpske nacionalne biblioteke. 

Istorijat datuma koje obeležava ustanova kulture od nacionalnog značaja – Narodna biblioteka Srbije – tekao je ovim tokom:

  • u poratnom periodu obeležavan je 6. april – u znak sećanja na potpuno uništenje Biblioteke u bombardovanju 1941.
  • 28. februar – dan kada je 1832. u Beogradu svoju biblioteku osnovao ugledni knjigovezac i štampar Gligorije Vozarović – obeležava se od 2002.

Međutim - došlo je do dve greške:

  1. u konverziji datuma iz julijanskog u gregorijanski kalendar (15. februar 1832. po tada važećem, julijanskom kalendaru se u XIX v. razlikovao 12 dana od gregorijanskog - što bi odgovaralo sadašnjem 27. februaru)
  2. suštinska pogreška bila je u prenebregavanju istorijskih izvora predstavljenih u više istoriografskih studija i zbirki arhivske građe (Stojan Novaković, Milan Đ. Milićević, Gavrilo Kovijanić) - koji su nedvosmisleno ukazivali na to da je Narodna biblioteka Srbije nastala sredinom 1838. godine u Kragujevcu, potekavši iz tada utemeljene biblioteke Ministarstva prosvete.

nbvk-nbs-ppns

Naučni rad je objavljen u Glasniku NBS - God. 14, br. 1 (2014-2015) i ovo je prva njegova prezentacija van Beograda. 

BIOGRAFIJA AUTORA

Dejan Ristić (Beograd, 1972. godine) istoričar, arhivista, prevodilac i scenarista. Jedan od vodećih stručnjaka u oblasti zaštite kulturnog nasleđa.

Bavi se diplomatskom istorijom (srpsko-britanski i srpsko-francuski odnosi krajem 19. i početkom 20. veka; jugoslovensko-alžirski odnosi od 1954. godine), Holokaustom, odnosom države i tradicionalnih verskih zajednica u 20. veku, kulturnom istorijom i kulturom sećanja.

Autor većeg broja naučnih radova i knjiga.

Preveo dela prof. dr Jana Keršoa "Hitler - Hibris: 1889-1936" i "Hitler - Nemezis: 1936-1945", kao i Filipa K. Hitija "Tvorci arapske istorije" (kao koprevodilac).

Učesnik međunarodnih stručnih i naučnih skupova održanih u Beogradu, Londonu, Trondhajmu, Jerusalimu, Beču, Hagu, Amsterdamu, Tel Avivu, Istambulu, Bratislavi, Pragu, Moskvi, Oslu, Helsinkiju, Briselu, Luvenu i dr.

Koautor Nacionalne postavke Republike Srbije "Vojni memorijali i mesta stradanja iz Drugog svetskog rata" koja je osvojila prvu nagradu na Međunarodnoj izložbi "Memorijal 2011." (Moskva, 2011), kao i izložbi "Petar Prvi Karađorđević – kralj i ratnik" (Topola, Zadužbina kralja Petra Prvog Karađorđevića, 2011) i "Sećajte se moji mene jer me više nema" (Beograd, Istorijski muzej Srbije, 2011).

Inicijator, koordinator i/ili stručni konsultant u realizaciji više desetina nacionalnih i međunarodnih naučnih skupova i izložbi održanih u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kruševcu, Valjevu, Šapcu, Boru, Užicu, kao i na Cetinju, u Skoplju, Zagrebu, Banja Luci, Solunu, Budimpešti, Rimu (Vatikan), Parizu, Tunisu i Rabatu.

Obavljao dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije i državnog sekretara za kulturu.

Tokom rada u NBS posebnu pažnju posvetio je zaštiti i obogaćivanju nacionalnog fonda, stručnom radu, izdavačkoj delatnosti, kao i unapređenju međunarodne bibliotečke saradnje. Uspostavio model nacionalne biblioteke kao multifunkcionalne ustanove kulture.

Narodna biblioteka Srbije u tom razdoblju dobila je čitav niz visokih odličja poput Sretenjskog ordena drugog stepena, Izvanrednog zlatnog beočuga, Nagrade grada Beograda za najbolju knjigu u oblasti humanističkih nauka u 2012. godini, kao i priznanja na međunarodnim sajmovima knjiga u Beogradu i Podgorici i dr.

Uspostavio Nacionalni dan knjige.

Utemeljio Nacionalnu nagradu u oblasti bibliotekarstva Janko Šafarik.

Osnovao Fondaciju Narodne biblioteke Srbije.

Dobitnik "Pečata Matice srpske", Spomen-medalje Ministarstva odbrane, "Zlatne značke KPZ Srbije", Povelje zahvalnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, plakete Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, priznanja Narodnog muzeja Srbije, Muzeja nauke i tehnike, NC "Odbrana" Ministarstva odbrane za najboljeg saradnika i dr. 

nbvk 150g

AKTUELNO

NARODNA BIBLIOTEKA I PORTAL PPNS

NASLOVI IZ BIBLIOTEKE

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html