Narodna biblioteka: Tribina ’’Politička ekonomija medija: vlasnici i gospodari’’

Narodna biblioteka: Tribina ’’Politička ekonomija medija: vlasnici i gospodari’’

Razgovor na temu "Politička ekonomija medija: vlasnici i gospodari" biće organizovan u Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić" u utorak 13. juna od 12 časova.

Uvodničar je Perica Gunjić, glavni urednik Cenzolovke, a sagovornici su:

Moderator će biti Slobodan Georgijev, novinar BIRN-a. 

Teme koje će biti predmet razgovora u su: netransparentno vlasništvo u medijima; posledice loše privatizacije medija; uticaj oglašivača i krupnog kapitala na medije; (ne)moć istraživačkog novinarstva; da li je istraživačko novinarstvo moguće (samo) na internetu; kako unaprediti slobodu medija; cenzura i autocenzura.

Razgovor u Kragujevcu biće šesti u seriji od deset razgovora koje organizuju IP "Klio" i Pokret "Novi optimizam" pod nazivom "Mediji i Novi optimizam", a u okviru obeležavanja dvadeset godina postojanja edicije "Multimedia". Razgovori su do sada realizovani u Novom Sadu, Nišu, Novom Pazaru, Subotici i Užicu, dok će naredni, posle Kragujevca, biti u Vranju, Šapcu, Vršcu i Zaječaru.

Ove godine navršava se 20 godina pisustva edicije "Multimedia" IP "Klio", u stručnoj i široj javnosti. Nedavno, na 23. međunarodnom salonu knjiga u Novom Sadu, uručeno je i poslednje u nizu priznanja - Povelja Novosadskog sajma za dvadesetogodišnjicu uspešne aktvinosti. To je četvrto priznanje dosadašnjem uredničkom konceptu i aktivnostima.

Namera organizatora je da "radno obeleže" ove jubileje u Srbiji i to sa svojim dugogodišnjim partnerima i saradnicima.

Serija razgovora ima za cilj da otvori javnu debatu o društvenom statusu i uticaju savremenih medija, medijskoj kulturi, profesionalnom položaju novinara. Time se nastavlja sa dvodecenijskim podsticajima medijskim poslenicima da se aktivnije zalažu za obrazovanje i unapređenje profesije.

Dnevni list Danas, kao i agencija Beta, takođe obeležavaju dve decenije delovanja. Ova naša dva ugledna, neposrnula i nepotkupljiva izvora informacija i kritičkog mišljenja, učestvovaće i beležiće debate koje će se raealizovati u deset gradova Srbije.

U trenucima obeleženim medijskom neslobodom, u vremenu u kojem se situacija u medijskim oblastima ocenjuje kao alarmantna, a cenzura priglušuje glasove drugačije od dominantnih, gde tabloidna štampa postaje izvor (ne)proverenih informacija i gde je umeće medijske manipulacije postalo obavezna veština državnih funkcionera, postavlja se pitanje - šta i kuda dalje? Može li se nastaviti ovim utabanim putem medijskog terora i tražiti u mraku sad već retke svetionike ili treba tražiti nova rešenja, nove pristupe iznalaženju slobode govora, mišljenja, informisanja?

Ova, i mnoga druga pitanja sve više dobijaju na svojoj aktuelnosti, a da bi se došlo do odgovora neophodno je pokrenuti dijaloge, sučeliti stavove, kritički pristupiti problemu. Edicija "Multimedia" već dvadeset godina održava tradiciju postavljanja pitanja i davanja odgovora; namenjena stručnoj i široj javnosti, aktivno se bavi širenjem medijske pismenosti i kulture. "Novi optimizam" prepoznao ju je kao jedan od onih retkih svetionika koji se ne gase, odnosno, koji ne bi smeli biti ugašeni. Zato istupamo zajednički stvarajući biblioteku Novog otpimizma, poručuju organizatori.

Kada je reč o temama o kojima će se diskutovati u razgovoru na temu "Politička ekonomija medija: vlasnici i gospodari", iz Biblioteke Novog optimizma izdvajamo:

  • Džozef Tjurou - "Mediji danas I i II", Štefan Rus Mol - "Novinarstvo", 
  • Marčelo Foa - "Gospodari Medija"
  • Ričard Ruk - "Evropski mediji u digitalnom dobu"

Tema sledećeg razgovora u Vranju 16. juna biće "Publika kao (ne)kritika".

FB DOGAĐAJ 

DEKLARACIJA O MEDIJSKOJ PISMENOSTI - BUDITE I VI POTPISNIK!

NAJAVA SERIJE RAZGOVORA "MEDIJI I NOVI OPTIMIZAM"NOVI OPTIMIZAM SAJT, FB STRANA, JUTJUB
IP CLIO SAJT, FB STRANA, TVITER
NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANAJUTJUB


NASLOVI IZ BIBLIOTEKE

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html