Narodni muzej: Izložba ’Predmeti od metala iz Zbirke pokućstva’

Narodni muzej: Izložba ’Predmeti od metala iz Zbirke pokućstva’

U Galeriji Narodnog muzeja Kragujevac 7. jula je otvorena izložba "Predmeti od metala iz Zbirke pokućstva" Odeljenja za etnologiju, autora Nataše Nikolić, muzejskog savetnika. Izložba će biti otvorena do kraja avgusta.

Izložbu je otvorila Živka Romelić, muzejski savetnik.

Sistematsko proučavanje i kataloška obrada metalnih predmeta iz Zbirke pokućstva omogućili su sagledavanje upotrebe metalnih predmeta od početka 19. do polovine 20. veka, u seoskim i gradskim domaćinstvima i manastirima. Vrste zanatlija, njihova brojnost, vrste materijala i tehnike izrade, ukrašavanje i asortiman proizvoda u čaršiji i fabričkoj proizvodnji, kao i predmeti koji su proizvod intervencije majstora ili vlasnika kojom im je produžavan životni vek, predstavljeni su ovom prilikom.

Kataloškom obradom 252 predmeta je predstavljeno prema osnovnoj funkciji u domaćinstvu i podeljeno u četiri grupe prema nameni: na predmete korišćene uz ognjište, predmete u funkciji ishrane, u funkciji udobnosti stanovanja i sakralne predmete.

Kao posebni segmenti izložbe predstavljeni su: zanati, seosko, orijentalno, gradsko pokućstvo i posuđe, osvetljenje, sprave za merenje, sakralni predmeti upotrebljavani u različitim konfesijama, kao i verovanja i običaji vezani za metalne predmete.

Kako su danas mnogi od ovih predmeta nepoznati široj javnosti, u Narodnom muzeju žele da ukažu na njihovu nematerijalnu vrednost, koja se očitava kroz znanja i veštine potrebne za njihovu izradu, kroz načine njihove upotrebe i okolnosti u kojima su korišćeni. Time ističu njihov značaj za naše identitetsko određenje. 

NARODNI MUZEJ: SAJTFB STRANA 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari