Narodni muzej: Poreklo muzičkih instrumenata kod Srba

Narodni muzej: Poreklo muzičkih instrumenata kod Srba

U susret srpskoj Novoj godini, u petak 13. januara Narodni muzej u Kragujevcu organizuje izložbu, promociju knjige "Poreklo muzičkih instrumenata kod Srba" i koncert. Program počinje u 18 časova otvaranjem izložbe u Galeriji, za 18 časova i 30 minuta zakazana je promocija knjige u Konaku kneza Mihaila, a od 19 časova u Galeriji sledi koncert na rekonstruisanim instrumentima.

Knjiga "Poreklo muzičkih instrumenata kod Srba, na osnovu arheoloških, istorijskih, etnografskih i drugih podataka" autora kustosa-arheologa Igora Đurovića iz Narodnog muzeja u Kragujevcu, predstavlja sintezu multidisciplinarnih istraživanja na polju prvih pojava i razvoja muzičkih instrumenata prisutnih u praksi kod Srba.

PRVI PRVI NA SKALI Poreklo muzickih instrumenata kod Srba Knjiga

Autor nas vodi u najdalje periode ljudske istorije, da bi ukazao na prve arheološke nalaze, koje smatra uzorima savremenih instrumenata, na šta ukazuje analizom ovih predmeta. Prate se pojave na široj teritoriji: od praistorijske Evrope, preko Srednje Azije i Bliskog Istoka, stare Grčke i Rima, da bi se na kraju ovi podaci povezali sa prostorom iznad Karpata koji se smatra prapostojbinom Slovena.

Autor smatra da više instrumenata u srpskoj praksi imaju začetak u najdaljoj praistoriji u paleolitu, da su drugima tamo koreni ali im je dug razvoj sve do srednjeg veka, da drugi se pojavljuju kao rezultat kontakta sa drugim narodima u antičkom i srednjevekovnom dobu. Tako analizira razvoj gusala kroz dug period od praistorije sve do srednjeg veka, prve pojave frule i nastanak piska, potvrde o postojanju tambure, karaba, dipli i gajdi, tarabuka, bubnja i drugih instrumenata u starim dobima.

Izložba u Galeriji Narodnog muzeja "Poreklo muzičkih instrumenata kod Srba" prikazuje sve rezultate istraživanja iznete u knjizi u skraćenom vidu, i u tom smislu je svojevrsna promocija knjige. No, drugi deo izložbe je promotivnog karaktera: prikazano je nekoliko rekonstruisanih instrumenata sa srpskih srednjevekovnih fresaka. Panoi sa freskama sadrže instalaciju rekonstruisanog instrumenata umetnutog na mestu njegovog prikaza: lauta iz Bogorodice Ljeviške, gudač iz Kalenića, truba iz Dečana, bubanj iz Lesnova, itd...

Izložba traje do 13. februara.

Na kraju programa koncert na srednjevekovnim instrumentima. 

NARODNI MUZEJ SAJTFB STRANA 
 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html