Narodni muzej: Tesla dani 2016

Narodni muzej: Tesla dani 2016

Manifestacija "Tesla dani 2016" biće organizovana i u Kragujevcu, domaćin je Narodni muzej Kragujevac, a događaj se zbiva u Konaku kneza Mihaila u nedelju 10. jula od 18 časova i 30 minuta.

PROGRAM U KRAGUJEVCU

Izložba replika patenata Nikole Tesle

Saznajte zašto se jedan od Teslinih motora zove Kolumbovo jaje, kako Teslin transformator proizvodi munje, kako se vrši prenos rendgenskih zraka ili bežični prenos električnih signala... Od nekih modela Teslinih patenata će vam se dići kosa na glavi, i to bukvalno, moći ćete da se “poigrate” i brodićem kojim se upravlja bežičnim putem, ali i naučite po kom principu rade mnogi uređaji kao i dečje igračke na daljinsko upravljanje. Između ostalog, na izložbi ćete moći da vidite i generator jednosmerne i naizmenične struje, obrtno magnetno polje monofzne struje, obrtno magnetno polje trofazne struje, motor jednosmerne struje, idukcioni motor, transformator i prenos električne energije, RLC kola i princip rezonancije, FM predajnik i prijemnik, ravanske kalemove... Autor izložbe je dr Nenad Stevanović sa Instituta za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta iz Kragujevca.

Čestitajte Tesli rođendan

Radionica u okviru koje će deca, ali i ostali posetioci ostavljati Tesli poruke, praviti mu čestitke za rođendan ili mu možda nešto nacrtati. Svi radovi biće nakon toga izloženi u Muzeju.

Prikazivanje filmova Kragujevac-Beograd-Njujork-Maribor-Karlovac

O tome zašto je baš prva sijalica u Srbiji zasijala je 1884. godine u Kragujevcu, u Čaurnici, jednom od tadašnjih pogona Vojnotehničkog zavoda, i kako je uz prisustvo kralja Milana Obrenovića i Kraljice Natalije obeležen početak elektrifikacije u Srbiji, govoriće vam Nenad Đorđević, direktor Narodnog muzeja Kragujevac. Sa kulturno-turističkom rutom Putevima Tesle kroz Srbiju upoznaće vas Vera Medić iz Klastera puteva kulture.

Nakon toga imaćete priliku da, istovremeno sa građanima i gostima Beograda, Njujorka, Maribora i Karlovca, pogledate video rad "II (for Nikola Tesla)" Milice Lapčević i Daniela Rotbarta, kao i dokumentarne zapise Elektroprivrede Srbije "I sinu viđelo iz rijeke", koji svedoče o najranijiem razvoju gradnje hidroelektrana na tlu Srbije.

Streaming II (for Nikola Tesla) 

Video film dva umetnika sa dva kontinenta, uz originalnu muziku kompozitora Patrika Granta. Kombinujući arhivske dokumentarne materijale sa hidrocentrale koja je nastala po nacrtima Nikole Tesle na Nijagarinim vodopadima, sa savremenim snimcima vrtloga, tokova i vodopada reke Nijagare koji su nastajali tokom ledenih zimskih perioda u poslednje dve godine, Streaming II podseća na značaj dostignuća velikog naučnika u godini u kojoj obeležavamo 160. godišnjicu od njegovog rođenja.

Ruta Putevima Tesle

Ruta obuhvata sam Muzej Nikole Tesle, kao centralnu tačku, zatim Muzej nauke i tehnike, Beograd iz ugla Nikole Tesle - putanju kojom se kretao Tesla 1892. godine kada je posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, kao i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića. Najstarija hidroelektrana Pod gradom kod Užica nastala je samo četiri godine nakon Nijagare, 1900. godine. Video zapisi „I sinu viđelo iz rijeke“ govore o ovom izuzetno značajnom delu industrijske baštine Srbije.

Portal PRVI PRVI NA SKALI Tesla dani 2016 Mapa 
Autor mape i dizajna je Kragujevčanin Aleksandar Sretenović.  

Ukoliko želite da zavirite u stare hidroelektrane Elektroprivrede Srbije, koje su pravi živi muzeji, da doživite kraljevski doček za Nikolu Teslu ili ekskluzivno vidite eksperiment koji je Tesla izveo u svojoj laboratoriji pre tačno 125 godina, ne propustite Tesla dane 2016!

Ovogodišnji veliki jubilej - 160 godina od Teslinog rođenja biće obeležen jednomesečnom manifestacijom Tesla dani 2016, u okviru kulturno turističke rute Putevima Tesle. Tokom čitavog jula, brojnim zanimljivim izložbama, eksperimentima, predavanjima, neobičnim turama i obilascima, kao i raznim drugim dešavanja inspirisanim Nikolom Teslom i njegovim životom, Đorđem Stanojevićem, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije, biće širom Srbije proslavljen Teslin rođendan.

Zanimljivo je da će istovremenim prikazivanjem video rada umetnika iz Beograda i Nujorka, posvećenog Nikoli Tesli - u Beogradu, Kragujevcu i Njujorku, Tesla dani 2016 simbolično spojiti Srbiju i SAD. Elekroprivreda Srbije vas pak poziva na neobičnu, edukativno zabavnu igru Tesla soba. Možete okupiti ekipu, kroz zabavu se upoznati sa izumima Nikole Tesle i rešiti niz edukativno-zabavnih zagonetaka, kako biste došli do konačnog otkrića i nagrade.

Manifestacija je sačinjena od niza mahom besplatnih programa, koji će se odvijati u više desetina ustanova, kao i na otvorenim prostorima u gradovima širom Srbije. Deo je rute Putevima Tesle kroz Srbiju, koja obuhvata sam Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle – sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića.

Ovolikim brojem potpuno očuvanih stogodišnjih hidroelektrana može se pohvaliti retko koja zemlja u Evropi. Stoga, pred početak manifestacije Tesla dani 2016, Klaster puteva kulture dodeljuje specijalno priznanje Elekroprivredi Srbije za veliki doprinos u očuvanju starih hidroelektrana, izuzetno vredne industrijske baštine Srbije.

- Industrijsko nasleđe u Srbiji je zapostavljeno, a mnogi ga i ne prepoznaju kao kulturnu vrednost. Zato smatramo da je Elektroprivreda Srbije, zbog starih hidroelektrana koje i dan danas postoje maltene u izvorom obliku, pravi heroj u očuvanju industrijske baštine. Da nije tih hidroelektrana ne bi bilo ni rute Putevima Tesle kroz Srbiju, a verovatno ni manifestacije Tesla dani, koja svake godine okupi više hiljada posetilaca. Veliki broj njih prvenstveno želi da vidi EPS-ove stogodišnjakinje, objašnjava Manuela Graf.

Na Putevima Tesle je još i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, zatim manastir Šišatovac odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala. 

PUTEVIMA TESLE SAJT, FB STRANA
NARODNI MUZEJ: SAJTFB STRANA 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html