Noć istraživača 2017: Znanje na prvi pogled

Noć istraživača 2017: Znanje na prvi pogled

Ovogodišnja Noć istraživača održava se u petak 29. septembra od 17 do 22 časa. Osmu godinu zaredom, ovoga puta pod sloganom "Znanje na prvi pogled", organizovaće se u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu, Požarevcu, Petnici, Inđiji, Zrenjaninu, Šapcu i Subotici. Noć istraživača se održava širom Evrope, a ove godine su zakazana dešavanja u više od 250 gradova.

Na promociji u Novom Sadu program je, pored ostalih, predstavio Marko Grković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Kragujevac je za osmu Noć istraživača spremio pravu arheološku igraonicu gde će posetioci učestvovati na pravim arheološkim iskopavanjima, dešifrovati hijeroglife i tako upoznati drevnu egipatsku civilizaciju ali i pomoći Kolumbu da otputuje do Amerike.

Sa centralnom temom "Migracije i putevi", Noć istraživača u Kragujevcu biće organizovana na Đačkom trgu i u ulici Branka Radičevića.

PROGRAMI

Otplovi sa Kolumbom do Amerike!

Otkriće američkog kontinenta 1492. godine vezuje se za prvo putovanje Kristofora Kolumba. Kroz istorijsku radionicu "Otplovi sa Kolumbom do Amerike!" otkrićete pravce četiri Kolumbova putovanja, uočiti čime je svaki brod morao biti opremljen pre nego što bi se otisnuo od obale, čuti zanimljivosti iz Kolumbovog života, saznati šta je Kolumbovo jaje i koje biljne i životinjske vrste su po prvi put u Evropu stigle iz Amerike i obratno. Naučićemo šta su kolonije i uočiti pozitivne i negativne aspekte kolonizacije.

Narodne nošnje srpskog naroda

Izrada maketa narodnih nošnji bojenjem, rezanjem i lepljenem delova nošnji iscrtanih na kartonu i njihovo povezivanje sa odgovarajućom geografskom oblasti na mapi.

Arheološka igraonica

Arheologija je nauka koja izučava materijalne ostatke, tj. sve uočljive tragove ljudskih delatnosti radi upoznavanja njihove sadržine u određenom vremenu i prostoru, kao i njihovog značenja u okruženju. Uobičajeno da se njeno proučavanje vezuje za "starine", tj. za davnu prošlost, ipak njome je obuhvaćeno vreme od najstarijih materijalnih ostataka pa sve do današnjih dana. Kroz arheološku igraonicu upoznaćete se sa materijalnim ostacima, putovaćete kroz razne civilizacije i potruditi se da ih prepoznate, i pri tom uživate dešifrujući hijeroglife, kopajući, crtajući i obrađujući iskopani materijal.

Ikonografija kroz vekove

Kroz radionicu "Ikonografija kroz vekove", pokušavamo da učesnicima, posebno mladima, približimo srpsku umetnost, i da pojasnimo njen nastanak kroz vekove. Da bi se umetnost bolje razumela i približila ljudima kojima ona nije bliska, na ovaj način smo pokušali da to učinimo. Migriranje, deseljavanje na ove prostore, kao i različiti uticaji na srpsku umetnost i istoriju, na ovaj način će biti približena najmlađima.

EU ćošak

U EU ćošku ćete se, kroz brošure i priče naših istraživača, upoznati sa Evropskom unijom, načinima mobilnosti istraživača i studenata u Evropi. Saznajte kako da svoje obrazovanje i karijeru upotpunite boravkom u Evropi. Posetite nas, informišite se kroz brošure, popunite anketu i ponesite poklončiće.

Izrada maketa kuća brvnara

Upoznavanje sa predmetima i načinom gradnje šumadijske i moravske kuće iz druge polovine 19. veka kroz dopunjavanje crteža predmetima i elementima gradnje na osnovu priloženog teksta.

Tačkasto azijsko čudo – bubamara

Poreklo azijske bubamare, putevi dospevanja, ciklus razvoja, pretnja ili ne domaćoj entomofauni , razlike u odnosu na domaću bubamaru ... Sve su to pitanja na koja će deca imati prilke da odgovore učestvovanjem u radionici Tačkasto azijsko čudo-bubamara.

Umetnost multioriginala

Na ovoj radionici učesnici će se upoznati sa osnovnim tehnikama umnožavanja otisaka, sa uslovima i alatima koji omogućavaju umnožavanje umetničkih dela, kroz kratak istorijat razvoja štamparstva i likovne grafike. U praktičnom delu radionice polaznici će raditi na izradi klišea za visoku štampu koji će biti odštampan.

Zanimljivi ogledi iz fizike

Nebeska tela, kretanje zemlje oko sunca, moć električne energije..., sve su to pitanja koja svakodnevno iznenađuju tajnama koje kriju. Kroz Zanimljive oglede iz fizike posmatrajte nebeska tela teleskopom, saznajte šta je Teslin transformator, Van de Grafov generator, Teslino jaje, upoznajte se sa Zemljinom precesijom i kretanjem Zemlje oko Sunca.

Učesnici u Kragujevcu:

 • Aleksandar Marković
 • Aleksandra Stefanović
 • Dalibor Rajković
 • Danijela Erić
 • Dubravka Tabaković
 • Jelena Munjić
 • Kristina Jorgić
 • Marijana Veljković
 • Marko Petrović
 • Milan Vučinić
 • Milena Živković
 • Nenad Karamijalković
 • Novak Novaković
 • Slavica Đorđević
 • Zoran Aleksandrović
 • dr Nenad Stevanović
 • dr Saša Simić
 • dr Vladimir Marković
 • prof. dr Milan Kovačević

Evropska noć istraživača je događaj posvećen popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu. Ovo je jedinstvena prilika da se upoznaju istraživači, da se sa njima razgovara i sazna šta oni zaista čine za društvo, na jedan interaktivan način. Veliki broj eksperimenata, naučno-popularizovanih predavanja, aktivnosti za decu, poseta istraživačkim laboratorijama, naučnih kvizova, igara, takmičenja sa istraživačima, je ono što očekuje posetioce na samoj noći. NOĆ ISTRAŽIVAČA SAJT, FB STRANA, INSTAGRAM

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html