Noć muzeja - Kragujevac 2017

Noć muzeja - Kragujevac 2017

U Noći muzeja koja će se održati u subotu 20. maja u 44 grada i mesta u Srbiji, i kragujevački muzeji, galerije i ustanove kulture otvoriće svoja vrata za posetioce i ponuditi bogate i raznovrsne programe. Najposećenija manifestacija u oblasti kulture koja se održava pod sloganom “Otvori oči u noći“, ove godine se održava četrnaesti put.

U Muzeju “21. oktobar“ u 19 časova biće otvorena izložba “Nadežda i savremenici“ iz zbirke Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ iz Čačka. Posetiocima će biti dostupna i stalna, multimedijalna postavka o Oktobarskoj tragediji, a u okviru nje i ciklus slika “Kragujevac 1941“ Petra Lubarde, umetnikov legat Spomen-parku.

Za posetioce će biti organizovan večernji obilazak Memorijalnog parka pod nazivom “Sećajte se mene moji“, autobusom, uz stručno vođenje kustosa od 18 do 20:30 časova.

Na Medicinskom fakultetu, biće otvorena izložba slika Dragana Barlova pod nazivom “Revolucija i apatija“.

Prirodno matematički fakultet za Noć muzeja priprema bogat program. Ova visokoškolska ustanova koristiće sve svoje resurse kako bi posetiocima prikazala svoje potencijale. “Putujući kroz vreme“ PMF će prikazati najznačajnija naučna postignuća iz prirodnih nauka, eksponate najvećih naučnika (Teslin transformator, Fukoovo klatno) i njihov životopis kroz panoe i fotografije (Milutin Milanković) uz raznovrsne zbirke koje fakultet poseduje, i sama zgrada PMF-a je kao spomenik kulture, na neki način eksponat.

Galerija Art
predstaviće radove srpskih i crnogorskih umetnika koji su nastali na XVII-XVIII likovnoj koloniji Buljarica.

U Kulturnom centru UMMUS u 18 časova biće otvorena izložbe “Crni konac“ i “Sloboda i bekstvo“ Sanje Solunac.

“Izložba nepodobnih medija Kragujevca“ biće otvorena u Galeriji Doma omladine u 19 časova. Izložba će predstaviti pregled printova štampanih medija Kragujevca, koji su u novije vreme izazvali reakcije aktuelne politike (zabranjeni studentski strip, knjiga novinskih tekstova koju niko nije smeo da štampa, prvi jugoslovenski fanzin koji je predstavljao “izvrnutu sliku“ - preteča “Njuzneta“ itd. Nakon otvaranja izložbe biće predstavljen projekat “Živa biblioteka ljudskih prava“ koji zajednički realizuju NVO “MillenniuM“ i Dom omladine. “Ljudi-knjige“ usmeno će pripovedati svoje priče i sudbine na temu sloboda izražavanja i mišljenja. “Žive knjige“ koje će pričati svoje priče građanima biće: Miroslav Miletić (“Smrklost“), Gordana Jocić (“Nezavisna Svetlost“), Marija Obrenović (“Lokalpress“) i Vladimir Burković Frizbi (urednik zabranjenog studentskog časopisa Kragujevačkog univerziteta).

Izložba “Druga najvažnija stvar“ autora Miće Stajčića biće otvorena u Kontakt Galeriji SKC u okviru kragujevačke Noći muzeja u 20 časova. Izložbu će otvoriti Ksenija Marinković, istoričarka umetnosti. Izložba će biti otvorena do 5. juna.

Na Đačkom trgu, ispred Prve kragujevačke gimnazije, Kragujevčani će imati priliku da pogledaju stilizovane grafite. U okviru programa pod nazivom (R)evolucija, učenici Prve kragujevačke gimnazije osmislili su jedno simbolično putovanje kroz vreme u okviru koga će biti spomenuti oni koji su imali čast da među prvima zakorače hodnicima ove škole. Učionice ove škole biće prilagođene različitim period u istoriji čovečanstva u kojima će se naći prikazi iz svakog perioda, u vidu evolucije muzike, mode, filma, književnosti, likovne umetnosti itd. U jednoj od učionica biće prikazana najveća otkrića koja su doprinela razvitku današnjice.

Izvor: Kragujevac.rs 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html