PMF: Povratak Zigija

PMF: Povratak Zigija

Predstava "Povratak Zigija", nastala prema tekstu Vladimira Paunovića, u režiji Miroslava Čera, biće premijerno izvedena u velikoj sali PMF u subotu 25. marta od 20 časova.

Predstava je posvećena legendarnom Dejvidu Bouviju i njegovom fiktivnom liku Zigiju Stardastu.

U numeri "Starman" prvi put se pojavio kao Zigi Stardast, a inspiraciju za taj lik našao je u britanskom rokenrol pevaču Vinsu Tejloru, koji je posle nervnog sloma počeo da veruje za sebe da je prelazno biće između vanzemaljca i Boga. Pesma se nalazi na albumu "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars" iz 1972. godine, koji je ustoličio Bouvija u veliku britansku i svetsku muzičku zvezdu.

Tokom blistave karijere koja je trajala pola veka, Bouvi je konstantno eksperimentisao i iznenađivao publiku inovacijama. Njegove oči bile su plave boje, ali je u 16. godini - u tuči zbog devojke, dobio udarac posle kojeg mu je jedna zenica ostala trajno proširena, ostavljajući utisak da ima oči različite boje. Bio je, kako podseća autor predstave, "opušten" sa Beketom i Ničeom, ali i sa svojim prijateljima Luom Ridom i Igijem Popom.

Predstava postavlja pitanje šta bi se dogodilo kada bi se Zigi, ponovo vratio na zemlju?

Priča o Zigiju je nastala kao konceptualni album o vanzemaljcu koji dolazi na Zemlju, postaje mega zvezda, a na kraju ga ubiju obožavaoci. Kako rekonstuisati danas taj album i preseliti ga na pozorišne daske? Kako danas zvuči i šta mi "čujemo"!? Ima li danas mesta za Zigija među nama...

U predstavi igraju: Dubravka Brkić, Nenad Vulević, Bogdan Milojević, Dejan Tošović, Jovana Majstorović, Anica Blažić, Miloš Milojević, David Pilipović i Filip Milikić, a muziku, kao "Pauci sa Marsa" izvode Vesele osamdesete sa gostima.

Vizuelni identitet osmislila je Danijela Rupić, za šminku je zadužena Đurđa Arsenijević, a izvršnu produkciju potpisuje Marija Ilić.

Tehnički partneri produkcije su Studentski kulturni centar i Dom omladine u Kragujevcu, a pokrovitelj Grad Kragujevac.

Prva repriza predstave "Povratak Zagija" je 12. aprila, takođe na PMF, a potom projekat kreće na nacionalnu i regionalnu turneju.

Ulaznice za premijeru koštaju 200 dinara, a mogu se nabaviti na blagajnama Doma omladine i SKC.

Predstava je najnoviji umetnički projekat NVO "Milenijum". 

 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari