Promocija Spomenice ’’Spomen-park Kragujevački oktobar 1953-2016, Muzej 21. oktobar 1976-2016’’

Promocija Spomenice ’’Spomen-park Kragujevački oktobar 1953-2016, Muzej 21. oktobar 1976-2016’’

Spomenica grupe autora "Spomen-park Kragujevački oktobar 1953-2016, Muzej 21. oktobar 1976-2016’’, biće promovisana u Muzeju "21. oktobar" u petak 23. septembra od 12 časova.

Više od šest decenija trajanja jedne institucije je dug period, tako da Spomen-park "Kragujevački oktobar" spada među najstarije i najznačajnije memorijalne parkove u svetu, posvećene civilnim žrtvama Drugog svetskog rata. Osnovan je 23. septembra 1953. godine na mestu gde je 21. oktobra 1941. godine streljano i u 30 grobnica sahranjeno više hiljada Kragujevčana.

Spomenica obuhvata i prati taj dugi vremenski raspon ispunjen brojnim aktivnostima kulture sećanja, počevši od stalne brige o izgradnji i uređenju Memorijalnog prostora, organizovanju manifestacija, pet stalnih i ostalih povremenih, preko izložbi, tribina, rada na izdavačkoj i bibliotečkoj delatnosti, saradnji sa domaćim i inostranim institucijama u kulturi i informativnim radom sa posetiocima.

U oblikovanju ovog prostora učestvovala su najveća imena naše kulture i umetnosti: Nikola Dobrović, Aleksandar Krstić, Đorđe Andrejević-Kun, Mihajlo Mitrović, Radivoje Tomić, Ante Gržetić, Petar Lubarda, Miodrag Živković, Nandor Glid, Vojin Bakić, Josip Sajsl, Ivan Antić, Ivanka Raspopović i mnogi drugi iz ove impresivne plejade.

To su činili i zaposleni, kako bivši tako i sadašnji, postavljajući visoke kriterijume koji su obavezivali i obavezuju i dalje.Tako i autore Spomenice čini grupa od šest bivših i sadašnjih kustosa Spomen-parka, koji su u pet poglavlja osvetlili višedecenijski rad Ustanove. To su: Staniša Brkić, Nenad Đorđević, Ljubomir Kamber, Jelena Davidović, Mileva Popivoda i Katarina Babić, kao i Miodrag Stojilović, novinar i publicista. Spomenicu je priredio urednik izdavačke delatnosti Ustanove Zoran Petrović, a likovno-grafičku opremu uradio grafički dizajner Stefan Petrović.

U radu Ustanove bilo je dosta važnih momenata, ali prekretnica u oblikovanju i daljem funkcionisanju Spomen-parka bila je izgradnja Muzeja "21. oktobar", otvorenom 15. februara 1976. godine. Zato su sve aktivnosti tokom 2016. godine posvećene ovom važnom jubileju, 40 godina rada Muzeja.

Nadamo se, a to će čitaoci proceniti, da smo ovim značajnim izdavačkim poduhvatom Ustanove uspeli da se bar donekle, odužimo senima naših nesrećnih sugrađana, osvetlivši mesto na kome počivaju i aktivnostima kojima se čuva uspomena na njih. 

SPOMEN PARK SAJTFB STRANA

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari