PZD: Zlatna iskra 2016

PZD: Zlatna iskra 2016

Međunarodni lutkarski festival "Zlatna iskra" održaće se po 18. put u Kragujevcu od utorka 10. maja do petka 13. maja.

Festival je takmičarskog je karaktera i isključivo lutkarski, kao takav je jedinstven u Srbiji. Kao odlično ocenjen po kvalitetu predstava od strane stručnog žirija, predstavlja jedan od najuspešnijih festivala u regionu, a kao kulturna manifestacija postao je prepoznatljiv u svetskim okvirima. 

Međunarodni stručni žiri, na osnovu umetničkih rezultata, dodeliće statuete "Zlatna iskra" za:

  • gran pri za najbolju predstavu,
  • drugu nagradu za predstavu,
  • treću nagradu za predstavu.

Na predlog Međunarodnog stručnog žirija, direktor Festivala dodeliće specijalnu nagradu za originalnost predstave.

Plaketa "Zlatna iskra" biće dodeljena za:

  • najbolju režiju,
  • scenografiju,
  • dizajn lutaka,
  • originalnu muziku i
  • pet ravnopravnih glumačkih nagrada.

- Međunarodni lutkarski festival "Zlatna iskra" porastao je do "punoletstva". Osamnaest godina postojanja, daju mu lepotu, ali i veće obaveze i odgovornost da se neguje za one kojima je i namenjen i koji ga čuvaju u svom posebnom svetu, jer on pripada deci, istakla je direktor Festivala Jelena Stojanović-Patrnogić.

Svoje programe predstaviće 11 gostujućih pozorišta i to jedno iz zemlje i deset iz inostranstva. 

ZLATNA ISKRA 2016 - PROGRAM

10. maj, 12:00 i 18:00
Pozorište za decu

Aleksandar Sergejevic Puškin
BAJKA O RIBARU I RIBICI
JU Gradsko pozorište Podgorica
Lutkarska scena za djecu
Podgorica (Crna Gora)

Scenograf, kostimograf i kreator lutaka, dizajner Lyudmila Genze Konstatinova, kompozitor Nikolay Yakimov, dizajner svetla Igor Fomin, dramaturg Zoran Đerić, koreograf Slavka Nelević, asistent reditelja Davor Dragojević.

Igraju: Branka Femić, Katarina Krek, Jelena Simić, Dijana Dragojević, Smiljana Martinović, Pavle Ilić, Sejfo Seferović, Davor Dragojević.

Bajka o ribaru i ribici sadrži 33 slike, među kojima su prizori na obali mora, kao i oni u njegovoj dubini, stvarni i nestvarni, sanjani i izmaštani, nečega što je bilo, čega i sada ima i uviek će ga biti: skromnosti, porodične sloge, poimanja osnovnih vrednosti života. I još ponešto, što se može samo videti i neposredno osetiti na sceni, na koju vas pozivamo...

Zoran Đerić, dramaturg

01 Podgorica, Bajka o ribaru i ribici

10. maj, 13:00 i 16:00
Knjaževsko-srpski teatar

Volf Erlbruh
PATKA, SMRT I LALA
Lutkovno gledališče Ljubljana
Ljubljana (Slovenija)

Reditelj Fabrizio Montecchi, prevod Veronika Simoniti, dizajner lutaka Federica Ferrari (zasnovane na ilustracijama Volfa Erlbruha), muzika Mitja Vrhovnik Smrekar, autor teksta pesme Jera Ivanc

Igraju: Polonca Kores i Asja Kahrimanović.

Dizajn svetla i scene Fabrizio Montecchi, lektor Irena Androjna Mencinger, producent Pija Bodlaj, scenska režija i zvuk Alojz Sedovnik, rasveta Danilo Korelec, scenografija Iztok Vrhovnik, autori lutaka, scene i kostima: Gregor Bajc, Sandra Birjukov, Iztok Bobić, Polona Černe, Brina Fekonja, Federica Ferrari, Jernej Remše, Mitja Ritmanič, Zoran Srdić, Marjeta Valjavec i Ključavničarstvo Uroš Mehle.

Igra senki “Patka, smrt i lala” je inspirisana istoimenom slikovnicom nemačkog autora i ilustratora Volfa Erlbruha. Kroz neobično prijateljstvo između patke i smrti, koje je uprkos početnom nepoverenju, postalo iskreno i čvrsto, deca uče o tome da je smrt isto tako nerazdvojni deo života.

02 Ljubljana, Racka, smrti in tulipan

11. maj, 16:00 i 18:00
Pozorište za decu

Mark Tven
PUSTOLOVINE TOMA SOJERA
Gradsko kazalište lutaka
Rijeka (Hrvatska)

Reditelj Saša Anočić, dramaturg Matko Botić, idejno rešenje lutaka i scene Vesna Balabanić, izbor muzike, tekst i muzika: Saša Anočić, Matko Botić i Igor Karlić, rasveta Šesnić

Uloge: Tom Sojer - Božena Delaš, Haklberi Fin - Almira Štifanić, Beki Tačer - Karin Fröhlich, Ben Rodžers - David Petrović, Džo Harper, Maf Poter - Zlatko Vicić, Tetka Poli - Goran Zelić, Indijanac Džo - Alex Đaković, Sudija Tačer, dr Robinson - Anđelko Somborski.

Prijateljstva, odrastanje, prve ljubavi, izgubljeno blago, opasni neprijatelji..., mnogo je priča na tu temu, a samo je jedan Tom Sojer, blizak svim dečacima sveta.

03 Rijeka, Pustolovine Toma Sojera

11. maj, 16:00 i 18:00
Knjaževsko-srpski teatar

Prema motivima grčke mitologije
ODISEJ
Dečje pozorište Republike Srpske
Banja Luka (Republika Srpska)

Scenario i režija Biserka Kolevska, scenografija i izrada lutaka Svila Veličkova, koreograf Zornica Petrova, izrada lutaka Elena Conkova i Emilija Kovačeva, izbor muzike:Nikolaj Zaharjev, asistent reditelja Aleksandar Pejaković, inspicijent Milan Džida.

Slikar izvođač Berina Šuščević, dizajner svetla Saša Šuman, ton majstor Boris Bijelić, majstor svetla Saša Šuman, izrada kostima Ljiljana Šiniković, izrada rekvizite Zoran Bjelošević, organizator Draška Despenić.

Igraju: Duško Mazalica, Zorana Šuman, Aleksandar Blanić, Ana Anđelić, Đorđe Janković, Đurđa Babić, Saša Terzić.

Odisej - San o povratku, predstava je o jednom od najlepših mitova Grčke. Odisej je neustrašivi junak koji nakon pobede u Troji, sanja svoj san o povratku, a u kom predviđa mnoga iskušenja koja će mu se stvarno na njegovom morskom putu i dogoditi. Ljubav prema Penelopi i zavičaju, daje nadljudsku snagu Odiseju da pobedi morske nemani, oluje i vetrove, čarobnicu Kirku, jednookog kiklopa Polifema, bes boga mora Posejdona i mnoge druge.

04 Banja Luka, Odisej

12. maj, 10:00 i 12:00
Pozorište za decu

HOOPS – HOOPS

Budapest puppet theatre
Budimpešta (Mađarska)

Pisac Franz Zauleck, adaptacija Paul R. Olbrich, dramaturg: Dóra Gimesi, dizajner Károly Hoffer, AndrásLénárt, koreografija András Szőllősi, režija ÁgnesKuthy.

Igraju: Kitten, Lisa - Judit Kovács, Wild Boar, Denis - István Kemény

Priča nemačkog pisca Franca Cojleka je priča o mačetu, koje je manijak za čišćenje, i nespretnom divljem vepru. Moraju da provedu dugu zimu zajedno u starom autobusu, sve dok proleće ne dođe. Njihov život je pun smešnih epizoda, poznatih sukoba, svega što se odražava na svakodnevni život.

05 Budimpesta, Hoops-Hoops

12. maj, 16:00 i 18:00
Pozorište za decu

HRUM – HRUM

Small Puppet Theatre
Moskva (Rusija)

Ovo je priča o devojčici Polji koja se sprijateljila sa šumskim duhom. Dobra devojčica lako pronalazi šta da radi na šumskom proplanku. Pomaže pticama zimovkama (koje zimi dolaze u Rusiju) da naprave sneška, ali ga maleni svaki put sruše. A svake noći kada deca spavaju, šumski duh (koji živi u velikom panju) iznova oživljava sneška.

"Hrum-Hrum" - je posebno krckanje u snegu koje ne može da čuje svako. Ova bajka nas uči da pomažemo jedni drugima, budemo dobri i verujemo u čuda.

06 Moskva, Hrum-Hrum

12. maj, 10:00 i 12:00
Knjaževsko-srpski teatar

MULAN

Shanghai Puppet Theatre
Kina

Ova priča potiče iz narodne legende "Priče o Hui Mulan". U doba dinastije Vej, Huni su napali Kinu, odnosno državu Vej. Vlada je objavila da traži vojnike koji bi se borili protiv neprijatelja. Hua Mulan bila je devojka čiji je otac bio star, a brat premlad. Zbog toga se ona preobukla u muškarca, kako bi umesto oca stupila u vojsku.

Vreme leti, Hua Mulan se suočavala sa mnogo izazova i poteškoća. Rasla je u opasnom okruženju i u teškim danima. Dobrim borilačkim veštinama, ustrajnošću i mudrošću, Hua Mulan je zadobila poštovanje vojnika i postala važna osoba u vojsci. U jednom pohodu, vojska države Vej na početku je pretrpela poraz, ali je Hua Mulan zahvaljujući svojoj pameti uhvatila hunskog generala, zahvaljujući čemu je vojska države Vej pobjedila. Vlada države Vej nagradila je Huu Mulan novom službom, zbog njenog doprinosa. Međutim, ona je nagradu odbila i podnela ostavku u vojsci. Vratila se kući, uzdajući se u mir i srećan života naroda.

07 Sangaj, Mulan

13. maj, 10:00
Pozorište za decu

LAFONTENOVE BASNE

Državno lutkarsko pozorište
Burgas (Bugarska)

Reditelj Biserka Kolevska, scenografija Svila Velichkovam, muzika Mihail Shishkov.

Igraju: Nedelina Roselinova, Aleksandra Eneva, Ivaylo Enev, Delyan Kyosev.

Basne ukazuju na ljudske greške na smešan i neočekivan način. Jedanaest raznobojnih scena o životinjama u bajkama oživljavaju pred našim očima.

08 Burgas, Lafontenove basne

13. maj, 17:00
Pozorište za decu

BASNE IZ SENKE

Pozorište za decu
Kragujevac (Srbija)
*Van takmičenja - zatvaranje Festivala

Režija Biserka Kolevska, scenografija i kostimi Svila Veličkova, asistent scenografa Ana Kolbjanova-Radovanović, koreografija Zorica Petrova, izbor muzike Nikolaj Zaharijev, prevod sa bugarskog jezika Milica Redžić-Vulević, grafičko oblikovanje Dejan Petrović, majstor tona Saša Radovanović, majstor svetla Predrag Madžarević.

Igraju: Darija Nešić, Milomir Rakić, Miloš Milovanović, Vladimir Đoković.

Postojanje senki staro je koliko i rođenje Sunca. Svetlost je ta koja stvara senku svega postojećeg i kreator je svega živog. Ukoliko ima svetlosti, postoji i život, a sve što je živo prati senka. Mudrost iz starih vremena stiže do publike kroz veličanstvene i duhovite slike, bliske dečijem svetu.

"Basne iz senke" – to je "kada pričaš o životinjama, a misliš na ljude." (Una, pet godina)

09 Kragujevac, Basne iz senke

13. maj, 10:00 i 12:00
Knjaževsko-srpski teatar

Po Pjeru Gripariju
PAR CIPELA
Dečje pozorište
Subotica (Srbija)

Dramatizacija i režija Todor Valov, scenografija, kostimi i lutke Iva Gikova i Ivajlo Nikolov, muzička adaptacija Plamen Mirčev-Mirona, autor video animacije Roksana Markova, prevod sa bugarskog Marijana Petrović, izrada maski Elena Conkova i Petar Čukurov, izrada obuće Zoran Milanović,a sistent reditelja Greguš Zalan, ispicijent Paulina Bošnjaku, izrada kostima Ankica Đorđević, izrada scenografija Ervin Balint i Živanko Češljar, izrada rekvizite Erika Kanjo Janovič i Tibor Sarapka, svetlo Laslo Čisar, ton Stevo Bardak, video Igor Stamenković, garderober Nevenka Krneta, dekorateri Ervin Balint i Radica Bošnjak, šef scenske tehnike Vojislav Mihajlović, direktor Marta S. Aroksalaši.

Igraju: Jasmina Pralija, Greguš Zalan, Kalo Bela.

Tina i Nikola su zaljubljeni par. Kao svi zaljubljeni, njih dvoje maštaju da provedu život zajedno, lepo, bez problema... Jednostavno, žele da budu srećni i zauvek zajedno. Ali u realnom životu stvari se ne dešavaju uvek tako, kao u mašti...

Osim toga, Tina i Nikola nisu samo običan par zaljubljenih... Oni su... par novih cipela u izlogu jedne prodavnice i čekaju sa nestrpljenjem da krenu na svoj svadbeni put...

T. Valov

Predstava "Par cipela" predstavlja harmoniju tri igre: lutkarstva, maske i žive igre.

10 Subotica, Par cipela 
11. maj, 12:00
Hala "Gordana Goca Bogojević" (Park)

KNJIGA LUTANJA
Malo pozorište "Duško Radović"
*Van takmičenja - predstava za bebe

11 Dusko Radovic, Knjiga Lutanja

PRATEĆI PROGRAM

11. maj, 10:00
Letnja scena u Velikom parku
KREATIVNA RADIONICA ZA PREDŠKOLCE

13. maj, 13:00
Letnja scena u Velikom parku
KREATIVNA RADIONICA ZA ŠKOLARCE

Lutkarska scena NP Toša Jovanović iz Zrenjanina, već nekoliko sezona organizuje kreativne radionice za izradu i animaciju lutaka, sa ciljem da edukuje i animira našu najmlađu publiku. Kreativne radionice ne samo da dobro zabave decu, već ih i ponešto nauče o dramskom procesu, nastajanju predstava i izradi lutaka. Uživanje u kreiranju i radost igre je ono što nas motiviše.

Voditelji radionica su Tatjana Paskaš, psiholog i rukovodilac lutkarske scene i Tibor Farago, majstor za izradu lutaka i šef scene.

Radionica namenjena predškolcima predstavlja pripremu i izvođenje predstave "Tri praseta", a za školarce je izabrana poznata Ezopova basna "Lisac i gavran".

- Po prvi put izvešćemo radionice na otvorenom, na letnjoj sceni Velikog parka u Kragujevcu. Radujemo se skorom susretu, poručila je Tatjana Paskaš.

Radionica

12. maj, 17:00 i 19:00
Hol Doma sindikata
EBRU RADIONICE

Ebru je umetnost slikanja po površini vode. Nije utvrđeno kada je tačno nastala ova neobična slikarska tehnika, ali se pretpostavlja da je rođena u Buhari u ranom srednjem veku, zatim je preneta u Persiju za vreme dinastije Safavida i polako se odomaćila u Anadoliji.

Realizatori radionice su iz Dečjeg kulturnog i razvojnog centra "Supermama": dizajner i kostimograf Alina Linjkova-Veljković i animatorke Aleksandra Jevrić i Anđela Kondić.

Radionica Ebru

11. maj, 19:30
Mala scena Knjaževsko-srpskog teatra
SRPSKO LUTKARSTVO DANAS

Časopis "Niti", specijalizovan za lutkarsku umetnost, predstaviće glavni i odgovorni urednik Ljiljana Dinić.

- Izuzetno je bitno da se vrednuje ono što se radi u lutkarstvu. Upravo časopis "Niti" predstavlja mogući pokušaj za revalorizaciju i uspostavljanje komunikacije sa najnovijim događanjima i tendencijama kako u lutkarstvu kod nas, tako i u svetu, izjavio je dr Zoran Đerić.

O "Istoriji srpskog lutkarstva" govoriće dr Zoran Đerić, glavni i odgovorni urednik časopisa za pozorišnu umetnost "Scena".

Scena logotip 

ULAZNICE PO CENI OD STO DINARA SU U PRODAJI NA BLAGAJNI PZD, KAO I NA POKRENOM "ŠARMANTNOM" PULTU U CENTRU GRADA I U VELIKOM PARKU.

GALERIJA PPNS 

REPERTOAR PZD

POZORIŠTE ZA DECU SAJTFB STRANA 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html