Rima: Bogoljub Jovanović

Rima: Bogoljub Jovanović

Izložba posvećena Bogoljubu Jovanoviću - umetniku čije stvaralaštvo spada u najzagonetnije pojave srpske umetnosti druge polovine XX veka, otvorena je u galerija Rima 3. novembra, a publika će radove moći da pogleda do 1. decembra.

Postavku većinom čine Jovanovićevi radovi na papiru, koji pripadaju ciklusima Mađioničara, Poslovica kao i drugi radovi njima bliskih poetika, nastali u umetnikovom ranom beogradskom periodu, početkom pedesetih godina prošlog veka. Među eksponatima će se naći i pojedini radovi izlagani na Jovanovićevoj čuvenoj samostalnoj izložbi u galeriji Grafički kolektiv davne 1953. godine. Ipak, najveći deo radova u ovoj selekciji prvi put se prikazuje upravo u kragujevačkoj galeriji, a jedan deo eksponata za ovu priliku je i restauriran.

U postavku je uključeno i nekoliko slika nastalih početkom šezdesetih godina kada Jovanović započinje svoj život u Njujorku, dok je u okviru obimne izložbene publikacije stručno obrađen i reprodukovan znatno veći broj dela iz oba navedena perioda Jovanovićevog stvaralaštva.

Podsetimo da je Jovanović rođen 1924. godine u Beogradu gde je i završio Akademiju likovnih umetnosti 1949. Nakon dve uspešne samostalne izložbe 1953. godine, iste godine je započeo život u Parizu, a potom se 1960. trajno odselio za Njujork. U inostranstvu nastavlja da slika, ali sasvim prestaje da izlaže, ujedno gubeći kontakte i sa ovdašnjim kulturnim krugovima.

Nakon višedecenijskog odsustva sa domaće scene, Jovanović će svoju treću samostalnu izložbu prirediti tek 2006. godine u Galeriji grafički kolektiv prikazavši po prvi put radove nastale početkom šezdesetih godina u Njujorku. Ove godine, pod patronatom muzeja Cepter, ozbiljno istraživanje njegovog stvaralaštva rezultiralo je prvom monografijom o umetniku i izložbom koja je obuhvatila sve periode njegovog umetničkog rada.

Uviđajući posebnost i značaj Jovanovićevog slikarstva, galerija Rima je najnovijom izložbom njegovih radova želela da doprinese oživljavanju interesovanja za njegovo slikarstvo. Publika će se i na ovoj izložbi uveriti da su Jovanovićevi radovi istovremeno "sirovi" i intelektualni, spontani i promišljeni, duhoviti i egzistencijalno ozbiljni, te da podjednako svojom autentičnom likovnošću i zagonetnim sadržajem, deluju kao izdvojena pojava u našoj istoriji umetnosti.

Izložbu je svečano otvorio dr Ješa Denegri, koji je ujedno i autor studije u katalogu. 

GALERIJA RIMA SAJTFB STRANA  
 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari