Rima: Izložba Petra Omčikusa

Rima: Izložba Petra Omčikusa

Galerija "Rima" započinje novu izložbenu sezonu u četvrtak 21. aprila u 19 časova kada će biti svečano otvorena izložba slikara i akademika Petra Omčikusa.

Prva u nizu novih postavki u galeriji "Rima" obuhvata reprezentativna dela nastala u razmaku od više decenija, od "Ruševina Zadra" iz 1947. godine, preko slika nastalih tokom šezdesetih i sedamdesetih godina u Omčikusovim ateljima u Parizu i na Korčuli, sve do skulptorske grupe "Berberin" iz 1992. godine. Slike koje će činiti okosnicu izložbe nastale su u vremenu kada o Omčikusu pišu najugledniji francuski likovni kritičari čvrsto uključujući njegovo slikarstvo u savremene tokove francuske i evropske umetnosti.

Petar Omčikus, koji ove godine obeležava svoj devedeseti rođendan, bio je član čuvene Zadarske grupe i našao se u prvom redu slikara koji su u posleratnim godinama gradili reputaciju jugoslovenskih umetnika u Parizu. Umetnik o kome su pisali ključni francuski i jugoslovenski likovni kritičari, koji je ušao u Seforov "Rečnik apstraktnog slikarstva" te kome su priređene retrospektive u Muzeju savremene umetnosti i Galeriji SANU u Beogradu - u galeriji "Rima" predstaviće se ozbiljnom selekcijom radova od velike ne samo umetničke već i istorijske vrednosti.

Povodom ove izložbe, galerija "Rima" će objaviti obiman katalog sa preko četrdeset reprodukovanih radova i obimnom studijom o Omčikusovom celokupnom stvaralaštvu. 

Posetioci će izložbu moći da pogledaju do 15. maja.

portal ppns - petar omcikus

PETAR OMČIKUS - BIOGRAFIJA
(dr Vesna Repić Ćujić, direktor Fondacije "Kosara Bokšan i Petar Omčikus")GALERIJA RIMA SAJTFB STRANA 

Tribina mali baner 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari