Rima: Izložba Petra Omčikusa

Rima: Izložba Petra Omčikusa

Galerija "Rima" započinje novu izložbenu sezonu u četvrtak 21. aprila u 19 časova kada će biti svečano otvorena izložba slikara i akademika Petra Omčikusa.

Prva u nizu novih postavki u galeriji "Rima" obuhvata reprezentativna dela nastala u razmaku od više decenija, od "Ruševina Zadra" iz 1947. godine, preko slika nastalih tokom šezdesetih i sedamdesetih godina u Omčikusovim ateljima u Parizu i na Korčuli, sve do skulptorske grupe "Berberin" iz 1992. godine. Slike koje će činiti okosnicu izložbe nastale su u vremenu kada o Omčikusu pišu najugledniji francuski likovni kritičari čvrsto uključujući njegovo slikarstvo u savremene tokove francuske i evropske umetnosti.

Petar Omčikus, koji ove godine obeležava svoj devedeseti rođendan, bio je član čuvene Zadarske grupe i našao se u prvom redu slikara koji su u posleratnim godinama gradili reputaciju jugoslovenskih umetnika u Parizu. Umetnik o kome su pisali ključni francuski i jugoslovenski likovni kritičari, koji je ušao u Seforov "Rečnik apstraktnog slikarstva" te kome su priređene retrospektive u Muzeju savremene umetnosti i Galeriji SANU u Beogradu - u galeriji "Rima" predstaviće se ozbiljnom selekcijom radova od velike ne samo umetničke već i istorijske vrednosti.

Povodom ove izložbe, galerija "Rima" će objaviti obiman katalog sa preko četrdeset reprodukovanih radova i obimnom studijom o Omčikusovom celokupnom stvaralaštvu. 

Posetioci će izložbu moći da pogledaju do 15. maja.

portal ppns - petar omcikus

PETAR OMČIKUS - BIOGRAFIJA
(dr Vesna Repić Ćujić, direktor Fondacije "Kosara Bokšan i Petar Omčikus")GALERIJA RIMA SAJTFB STRANA 

Tribina mali baner 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html