Rima: Izložba Radovana Kragulja

Rima: Izložba Radovana Kragulja

Tokom oktobra u kragujevačkoj galeriji Rima publika će imati priliku da pogleda izložbu Radovana Kragulja, umetnika koji sa uspehom stvara i živi na relaciji Vels-Pariz. Izložba Kraguljevih slika, slika-objekata i skica, nastalih u poslednjih nekoliko godina, biće svečano otvorena u sredu 5. oktobar u 19 časova.

Kraguljevi radovi su prirodan nastavak njegovih ranijih likovnih istraživanja, u kojima su motivi preuzeti iz prirode i svakodnevice umetnikovog života, sada apstrahovani do krajnje svedenog likovnog znaka - geometrijskih i geometrizovanih oblika, kao i monohromatski tretiranih površina, u međusobnim dinamičnim odnosima. Od prikaza životinja, recimo krave ili zeca, koje su svirepo eksploatisane zarad tržišta i profita ali i mitskog bića obožavanog u prastarim kulturama, preko baratanja strukturama životinjskih šara, do geometrizovanja fleke i stvaranja jednog izdvojenog oblika koji postaje nosilac likovne ali i značenjske strukture - Kraguljevi radovi nastaju iz dugog i stalnog promišljanja likovne suštine i životnog smisla koji se krije iza posmatranih oblika, i na koje umetnik pokušava da te oblike svede. Ezopovskim jezikom, simbolima i uz pomoć evokacije prastarih mitova, kao što je priča o egipatskoj Hathor, Kragulj sada samo bojenim detaljima ili asocijativnim fragmentima nagoveštava da njegovo delo kritički govori o nekoj konkretnoj situaciji, o ugroženoj vrsti, o neprimerenom načinu korišćenja ili ubijanja životinja. Postepeno se udaljavajući od svake vrste reprezentacije, umetnik je dolazio do čistog apstraktnog jezika visoke estetike i istovremeno produbljenog značenja, sve dalje od konkretne interpretacije a sve bliže vizionarskom, utopijskom i transcendentalnom - piše dr. Irina Subotić u katalogu predstojeće kragujevačke izložbe.

Radovan Kragulj je rođen 1935. godine i odrastao na malom imanju blizu Prijedora u bivšoj Jugoslaviji, sada Bosni i Hercegovini. Studirao je na Likovnoj akademiji u Beogradu od 1953. do 1960. godine. Od Britanskog saveta je dobio stipendiju za pohađanje Centralne škole za umetnost i veštine u Londonu 1962-63, a zatim je i predavao u školama u Engleskoj, Belgiji i Francuskoj. Početkom sedamdesetih prvi put je posetio Vels te je ubrzo nakon toga kupio malu kuću na jednom imanju u blizini Bilt Velsa. Od tada živi i radi na relaciji Vels - Pariz. Od sredine šezdesetih godina do danas samostalno je izlagao u značajnim evropskim galerijama i muzejima, ponajviše u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Belgiji. Njegova dela čuvaju se u zbirkama prestižnih muzejskih institucija poput Britanskog muzeja i Muzeja Viktorija i Albert u Londonu, Muzeja moderne umetnosti u Njujorku, Umetničke galerije grada Mančestera, Nacionalnog muzeja i galerije u Kardifu, Nacionalne biblioteke u Parizu, Briselu, Aberistvitu (Vels, UK), Kongresne biblioteke u Vašingtonu i Zbirka Roland Penrose u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Publika će izložbu moći da pogleda do 1. novembra. 

GALERIJA RIMA SAJTFB STRANA  
 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html