Rima: Izložba Saše Marjanovića

Rima: Izložba Saše Marjanovića

Izložba Saše Marjanovića, kojom se ovaj umetnik prvi put predstavlja kragujevačkoj publici, i to crtežima velikog formata, otvorena je u galeriji Rima 2. juna.

Marjanović se na izložbi premijerno predstavlja najnovijim radovima, inspirisanim filmom "Bela traka" (2009) austrijskog reditelja i scenariste Mihaela Hanekea.

Monohromatski, crno-beli radovi, naizgled jednostavne likovnosti, izuzetno su slojeviti u psihološkim nijansama predstavljenih prizora. Središnji motiv Marjanovićevih radova su deca u pozama i ambijentima koji otkrivaju atmosferu jeze, krivice i patnje.

Marjanovićevi radovi veoma eksplicitno referišu na ključne elemente Hanekeovog filma: pojedine kadrove, dečja lica, ambivalentnu simboliku bele boje, estetiku crno-belog, naglasak na psihološkoj drami predstavljenih likova. Dečaci i devojčice skrivaju svoja lica, okreću glavu, spuštaju pogled ili žmure ne bi li se sakrili od nečega iz spoljašnjeg sveta što je za njih izvor represije i straha.

Marjanovićevi radovi se fokusiraju na unutrašnju dramu dece koja trpe nasilno i surovo vaspitanje. Kroz atmosferu prisustva stalne pretnje i straha od kazne naslućuju će pitanja kojima se bavi i Hanekeov film - pitanja posledice nasilnog vaspitanja koje sprečava slobodan razvoj deteta i podstiče razvoj negativnih osećanja, kao i njihovo neprestano potiskivanje i taloženje.

Publika će izložbu moći da pogleda do 27. juna

BIOGRAFIJA

Saša Marjanović je rođen 1976. godine u Majdanpeku. Magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2009. godine. Na istom fakultetu 2004. godine diplomirao na slikarskom odseku. Član je ULUS-a. Živi i radi u Beogradu.

Samostalne i grupne izložbe

 • 2015. Galerija Haos, Beograd
 • 2015. SCOPE, Bazel, Švajcarska
 • 2015. Kunst Zurich, Cirih, Švajcarska
 • 2014. Galerija Kolarčevog narodno univerziteta, Beograd 
 • 2014. III medjunarodno bijenale akvarela, Galerija A, Beograd
 • 2013. Moderna Galerija, Akt u savremenom srpskom slikarstvu, Valjevo
 • 2013. Post project, Room 306, Tokio, Japan
 • 2013. STEP 09, Milano, Italija
 • 2012. Medjunarodna izložba crteža, Lozana, Švajcarska
 • 2012. Medjunarodno bijenale mladih Muzej ,, Danubiana“, Bratislava, Slovačka
 • 2011. XIV Prolećno anale, Čačak
 • 2011. Galerija ULUS, Beograd
 • 2011. Galerija Dar-mar, Beograd
 • 2010. Smotra umetnosti"MERMER I ZVUCI", Galerija 99, Arandjelovac
 • 2009. Galerija FLU, Beograd
 • 2009. Galerija Uroboros, Beograd
 • 2006. Galerija KNU, Beograd

Nagrade

 • 2010. GRAND PRIX X međunarodnog bijenala umetničke minijature, Gornji Milanovac
 • 2000. Nagrada FLU za najbolji crtež 

GALERIJA PPNS

GALERIJA RIMA SAJTFB STRANA  

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html