Rima: Milorad Bata Mihailović (1923-2011)

Rima: Milorad Bata Mihailović (1923-2011)

Nakon letnje pauze, svečanim otvaranjem izložbe Milorada Bate Mihailovića u utorak 10. oktobra u 19 časova, Galerija RIMA nastavlja svoju izložbenu sezonu, doprinoseći, upravo izborom ovog umetnika, obeležavanju 70 godina od Zadarske grupe, čiji je Mihailović bio jedan od članova.

Izložba obuhvata radove nastale pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka kao prirodan tok Batinog traganja za individualnim umetničkim izrazom i odraz nepokolebljive autentičnosti, ispoljenih još krajem četrdesetih godina upravo napuštanjem Akademije i odlaskom u Zadar, spontanim formiranjem Zadarske grupe (1947.) sa kolegama sa Akademije i borbe protiv krutih školskih metoda.

Njegovo slikarstvo tih godina prelazi od geometrijske do lirske apstrakcije, ne pridržavajući se nijednog oblika potpuno i do kraja. Slikarstvo Milorada Bate Mihailovića s kraja pedesetih i početkom šezdesetih godina nosi karakteristike umetnosti koju je poznati francuski kritičar Mišel Ragon označio kao apstraktni pejzažizam. U duhu takve koncepcije sa Batinih slika nisu u potpunosti nestale predstave, već se one naslućuju u kovitlacu gesta i boje, izranjajući kao subjektivni doživljaji prirodnih pojava i fenomena poput Košave, Vodolije, Svitanja, Gavrana ili mitskog bića Taraske koje naslućujemo u igri izuvijanih, tankih linija koje se uzdižu ka vrhu platna.

Na osnovu novog vida postojanja predmeta na Mihailovićevim slikama, njegovo slikarstvo obeleženo je i pojmom nova figurativnost.

Bez obzira na potvrdu koju je dobio od strane umetničke i kritičke javnosti Pariza za svoj rad, Bata Mihailović, vezivao je svoje umetničko biće za kulturno nasleđe Vizantije kojem je neminovno bio izložen svojim poreklom, govoreći i sam da je u Pariz došao kao čovek sa Istoka, što je njegovim delima dalo sočnost i svežinu.

Milorad Bata Mihailović održao je preko 30 samostalnih izložbi. Osim u Beogradu i Parizu, gde je ostavio značajan trag, izlagao je i u mnogim drugim gradovima poput Haga, Kopenhagena, Londona, Osla, Rima... Dela mu se nalaze u muzejima i privatnim kolekcijama širom zemlje i sveta. Od 1985. bio je član van radnog sastava Srpske akademije nauka i umetnosti.

Izložbu radova Bate Mihailovića u kragujevačkoj Galeriji RIMA upotpunjuje i obiman katalog sa šezdeset reprodukcija visokog kvaliteta.

Izložbu će otvoriti istaknuti istoričar umetnosti Ješa Denegri, a posetioci će dela moći da vide do 10. novembra.

GALERIJA RIMA SAJTFB STRANA  
 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari