SKC: Izložba Ane Piljić Mitrović i Jelene Ilić

SKC: Izložba Ane Piljić Mitrović i Jelene Ilić

Izložba "Lomljivo/Fragile" Ane Piljić Mitrović i Jelene Ilić, biće otvorena u galeriji Studentskog kulturnog centra u sredu 16. marta u 20 časova. Izložba će trajati do 8. aprila.

Ana P.Mitrović crta na staklu, Jelena Ilić pravi objekte od već gotovih predmeta vrlo različitog, nestabilnog materijala... Postoji li išta lomljivije od stakla ili trošnog materijala? Zar nije tako i sa bliskošću, vezanošću za ljude – postoji li nešto suptilnije, krhkije – i bitnije?

Ono što povezuje Anu i Jelenu je sam proces rada, poriv i početna misao-potpuno ista potreba kod obe - da vode unutrašnji, misaoni razgovor sa bliskim ljudima. Da vizuelnim jezikom govore o povezanostima, bliskostima, krhkosti, prolaznosti,ljubavi, udaljenosti.

Osnovna zamisao nije unapred planirana. Njih dve naprosto, imaju zajednički motiv i suštinu rada. Ana predstavlja obrise bliskih ljudi u nestabilnom prostoru – između crteža na papiru i crteža na staklu. Jelena pažljivo bira predmete koje obrađuje likovno i namenjuje ih ljudima koji su joj bliski.

Način i rezultat rada jeste drugačiji; u likovnom smislu, to su dve različite forme, različiti mediji; ali, zapravo, različiti likovni jezici upućuju na istu misao.

JELENA

...Kupila sam kod Kineza dasku, kuhinjsku, od bambusovog drveta. Bila mi je potrebna za nešto u mojoj ”kuhinji”. Najpre sam na tu dasku zalepila svoju staru svilenu maramu, plavu, a onda sam sve prefarbala, u belo, nekoliko puta... To je bila podloga za glavni predmet - drvena drška četke za kosu. Samo drška, iz koje sam izvadila deo za češljanje, a ubacila sapune... Izgleda kao ogledalo, a miriše... Ofarbala sam je u crveno. Sve vreme sam mislila na tebe, tvoje dane, kako ih provodiš... Kasnije su došli dugmići, puno belih, providnih dugmića. A na kraju crveni konac - zalepila sam dve linije konca, margine - izgledalo je odjednom sve kao sveska. Napisala datum - 14. maj 2013. sa željom da te vidim kako pišeš...

(”Dnevnik”, 2013. god. Za Irinu)

ANA

Još uvek crtam portrete Radeta, Martu, Selenu... Obrisi portreta isprepletani su sa linijama koje su se ”spustile” sa osvetljenog dečijeg crteža na zidu ili sa obrisima figure nekog drugog. U međuvremenu, prisustvo svetlosti i osvetljenost samog crteža, postali su podjednako važni kao i sama portretisana osoba. Pokazalo se da je staklo idealan materijal za beleženje sećanja. Krhko je i lomljivo, kao i materijal od koga je samo sećanje sačinjeno.

Na izložbi su predstavljene tri grupe radova. Crteži na staklu postavljani u odnosu na radove na papiru, dva preklopljena crteža na staklu, i crtezi na staklu manjeg formata, smesteni u crne kutije. Staklo je korišćeno kao materijal čije izražajne mogućnosti gotovo u potpunosti zavise od prostora u kome se rad nalazi, osvetljenosti crteža, promena u osvetljenju, kao i ugla iz koga se određeni crtež posmatra.

BIOGRAFIJE

Ana Piljić Mitrović rođena u Pančevu 1974. godine. Diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2001. godine. Magistrirala na istom fakultetu 2008. godine. U statusu samostalnog umetnika od 2006. godine. Izlagala osam puta samostalno i na brojnim grupnim izložbama.

Jelena Ilić rođena 1973. godine u Zemunu. Diplomirala slikarstvo na FLU u Beogradu 2003. godine. Magistrirala slikarstvo na FLU u Beogradu 2008. godine. U statusu samostalnog umetnika. Imala osam samostalnih izložbi i učestvovala na više grupnih. Živi i radi u Zemunu. 

GALERIJA PPNS 

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANATVITER 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

 

 

 

 

 

 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html