SKC: Izložba crteža i animacija Nemanje Nikolića

SKC: Izložba crteža i animacija Nemanje Nikolića

Izložba "Umesto završetka" Nemanje Nikolića biće otvorena u Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra u utorak 26. aprila u 20 časova. Izložbu će otvoriti Velimir Popović, teoretičar umetnosti i medija, a biće otvorena do 15. maja.

* * *

Umesto završetka - crteži i animacija Nemanje Nikolića

Aktuelna serija radova Nemanje Nikolića predstavljena na izložbi u Kontakt Galeriji SKC u Kragujevcu, bazirana je na preseku dosadašnjih autorovih interesovanja za medij crteža, animacije i filma. Fascinacija sedmom umetnošću usmeriće Nemanjina prvobitna istraživanja forme i izražajnih potencijala crteža u složenija vizuelna promišljanja i uvezivanja likovnog i filmskog jezika. Film će autoru biti istovremeno polazište u definisanju i motivskog prostora svojih dela i umetničkog pristupa koji će u fokusu i dalje imati klasičan crtež, ali konceptualno proširen i zaokružen kroz svojstva pokretne slike. U animaciji, koju vrlo brzo usvaja kao novi vizuelni izraz, Nemanja će se najčešće pozivati na filmski opus Alfreda Hičkoka pronalazeći u poetici pomenutog reditelja neke idejne postavke i pravce daljih tematskih i formalno – stilskih razrada u umetničkom delovanju. Postupak postepenog (frejm po frejm) dekonstruisanja i prevođena odabranih scena iz Hičkokovih ostvarenja u medij crteža, autor zadržava kao inicijalni proces za ono što će biti suštinski ishod ponovnog pokretanja istih u animaciji, a to je kreiranje sasvim novih vizuelnih celina. Sadržaji psihološke napetosti i neizvesnosti, kao jedina narativna struktura novonastalih prizora, snažno su akcentovani Nemanjinim karaktersitičnim crtačkim izrazom koji će u aktuelnom izloženom radu Panic Book u sintezi sa tekstualnim zapisom dodatno pojačati njihov likovni efekat i dramaturški okvir...

Miroslav Karić - iz teksta kataloga izložbe

BIOGRAFIJA

Nemanja Nikolić je rođen 1987. godine, živi i radi u Beogradu. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na slikarskom odseku, gde trenutno završava doktorski projekat. Od 2007. godine ima redovnu izlagačku aktivnost u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je na velikom broju festivala. Dobitnik je više nagrada, kao što su Nagrada za crtež iz fonda Vladimir Veličković, specijalna otkupna nagrada za mural i zidnu instalaciju Rajfajzen banke i galerije 12HUB i Nagrada za inovaciju iz fonda Miloš Bajić. Nemanja je inicijator nastanka Umetničkog prostora U10 i osnivač Umetničkog kolektiva U10.

GALERIJA PPNS 

NEMANJA NIKOLĆ SAJT 
STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANATVITER 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari