SKC - Izložba ’Somot i meso’ Drage Jovanović

SKC - Izložba ’Somot i meso’ Drage Jovanović

Izložba "Somot i meso" Drage Jovanović biće otvorena u Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra u utorak 29. marta u 20 časova. Izložbu će otvoriti Julka Marinković, istoričarka umetnosti. Izložba će biti otvorena do 22. aprila.

* * *

...U pravcu proširivanja polja umetničkog delovanja prema elektronskoj slici kao dominantnom mediju našeg vremena, Draga Jovanović poslednjih nekoliko godina intenzivno koristi video, omogućavajući u svom radu uvođenje „žive“ stvarnosti, pokreta i realnog protoka vremena. Brojne mogućnosti koje pruža montaža slike i zvuka, kao izražajno sredstvo imanentno mediju videa, doprinelo je pomeranju težišta interesovanja umetnice sa spoljašnje, društvene sfere i prostora ka unutrašnjem, duhovnom prostoru i životu pojedinca, i temama koje se odnose na ličnost, proces individuacije i formiranje identiteta, odnosno fenomene (de)konstruisanja identiteta i uslovljenosti tog procesa različitim kontekstima.

Video radovi kojima se Draga Jovanović predstavlja publici u Kragujevcu, možemo doživeti kao radove introspektivnog karaktera, ali šireg zahvata i značenja. U njima umetnica ispituje odnos spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora sopstvene ličnosti, dajući, kao rečima u ranim radovima, sada bitnu funkciju glasu, kojeg shvata kao mesto u kome se telo i duh dodiruju, ali i kao nosioca radnje, odnosno poruke (“I am Draga”, “Your Self is a reflection of Myself” i “The wind here is always soothing”). Istovremeno, ovi radovi su svedočanstvo dugotrajnog promišljanja, pažljivih priprema i, što je važno istaći, kontinuiteta stvaranja vlastite poetike čiju konstantu čini osoben estetički minimalizam, odsustvo narativa, dvodimenzionalnost predstave, statičnost kompozicije i perfekcija u realizaciji.

Iz teksta kataloga izložbe, Julka Marinković, istoričarka umetnosti

BIOGRAFIJA

Draga Jovanović, rođena 1977. godine u Čačku. Završila slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (1999) a magistarske studije za fotografiju, video i slikarstvo na Kaselskom univerzitetu u Nemačkoj (2000-2005). U međuvremenu radila kao asistent na proširenim medijima kod profesora Kurta Hauga. U Torontu (Kanada) nastavlja da se bavi svojim radom, pretežno kratkim eksperimentalnim filmom. Aktivno izlaže u zemlji i inostranstvu (Nemačka, Grčka, Francuska, Italija, Bugarska, SjedinjeneAmeričke Države, Kanada, Portugal, Meksiko, Rusija, Irska). Trenuntno se nalazi na relaciji Prijevor/Srbija i London/Engleska. Glavno težiste njenog sadašnjeg rada je kratki eksperimentalni film.

GALERIJA PPNS

DRAGA JOVANOVIĆ SAJT 
STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANATVITER 


ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html