SKC: Međunarodni festival dokumentarnog filma ’Beldocs’

SKC: Međunarodni festival dokumentarnog filma ’Beldocs’

Studentski kulturni centar Kragujevac u saradnji sa Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma Beldocs, predstaviće kragujevačkoj publici neka od najznačajnijih ostvarenja sa prošlogodišnjeg festivala.
Publika će biti u prilici da tokom nedelju dana u periodu od 14. do 20. marta u Kontakt galeriji SKC pogleda zanimljiv izbor dugometražnih dokumentarnih filmova iz celog sveta, nagrađenih na prestižnim svetskim filmskim festivalima. Sve projekcije počinju u 20 časova i 30 minuta. Ulaz je slobodan.

PROGRAM FILMOVA

Ponedeljak 14. mart, 20:30
PAKO DE LUSIJA: PUTOVANJE
r. Francisco Sanchez Varela, Španija 2014, 92 min

skc-paco

Živopisna hronika karijere sjajnog andaluzijskog gitariste Paka de Lusije, koji je februara 2014. iznenada preminuo u 66. godini. Osvojio je svet pomerajući granice tradicionalnog flamenka. Ovaj film pokriva 60 godina muzičkog istraživanja i ličnog razvoja – od vremena kada je mladi Pako, bez imalo novca u džepu, po prvi put uzeo gitaru u ruke u svom rodnom gradu Algesiras, pa sve do stvaranja njegovog poslednjeg albuma Canción Andaluza (Andaluzijska pesma). Osnovu filma čini nekoliko intervjua sa Pakom zabeleženih u periodu od 2010. do 2014, u kojima priča o svom putovanju do životnog muzičkog otkrića i duboke povezanosti sa flamenkom. U pojedinim segmentima filma vidi se njegovo izražajno lice, dok se u drugim čuje njegov glas preko arhivskih snimaka mnogih ranih nastupa, ali i nastupa legendarnih predstavnika flamenka kao što su José Greco, Sabicas, Niño Ricardo i Bambino Camarón. Tu su, takođe, ulične scene iz gradova koje je posetio i stare fotografije vraćene u život korišćenjem specijalnog efekta dubine. Kolege muzičari hvale Pakov perfekcionizam i kreativnost, dok jedan od njih ističe da “On ide sa staze poput mitraljeza ka delikatnom uzbuđenju negubeći ritam: to je ono što ja zovem kontrolisanje emocija”.

Režija: Francisco Sanchez Varela
Producent: Casilda Varela Ampuero
Izvršni producenti: Anxo Rodriguez, Lucia Sanchez Varela
Montaža: Jose M.G. Moyario, Dario Garcia
Festivali: San Sebastian 2014 Zabaltegi, Miami IFF 2015 REEL Music scene

Utorak 15. mart, 20:30
IRANAC
r. Mehran Tamadon, Francuska, Švajcarska, 2014, 105 min

skc-iranac

Bile su potrebne dve godine da Mehran Tomadson ubedi četvoro pristalica iranskog režima da sa njim učestvuju u eksperimentu. On ih dočekuje kao goste u svom porodičnom letnjikovcu da bi pokušali da stvore nešto što ne postoji u Iranu – pluralističko društvo. Pošto su žene iščezle u gostinske sobe, muškarci raspravljaju o prednostima i manama sekularnog društva, o velu, abortusu, slobodi medija…

Gosti ne da su brojno nadmoćniji od režisera, koji kritikuje režim, već su i majstori retorike. Iznova izvrću njegove reči i koriste ih protiv njega. Njegovo sekularno društvo je, tvrde oni, isto tako ideološko kao i njihovo religiozno. Osećaju se tenzije, ali ima i puno zajedničkog smeha, molitve i kuvanja. Na kraju, pokušaj da se stvori društvena utopija ipak ne uspeva, jer prosto, previše je tačaka oko kojih nema kompromisa. Ali da li to znači da eksperiment sam po sebi nije uspeo? Različiti stilovi života i mišljenja su ipak,nakratko vreme koegzistirali. Dijalog je ostvaren. Režiser će, medjutim, skupo platiti za to.

Režija: MehranTamadon
Producenti: Raphael Pillosio, Elena Tatti
Montaža: MehranTamadon, Marie-Helene Dozo, Luc Forveille, Olivier Zuchuat
Direktor fotografije: Mohammad Reza Jahanpanah
Festivali / Nagrade: 2014 Cinema du Reel

Sreda 16. mart, 20:30
DRON
r. Tonje Hessen Schei, Norveška 2014, 79 min

skc-drone 

Dva vojnika odlučuju sudbinu teroriste pritiskom na dugme. Akcija je u toku i dron je spreman,a kako vreme ističe i vojnici se pitaju šta se zapravo krije iza smrtonosne naredbe, prilika za napad je sve manje.

Režija: Tonje Hessen Schei, Rick Rosenthal
Producenti: Trent Broin, James C. Hart, M. Elizabeth Huges, Nathan Kelly, Bert Kern, Nick Morton, Rick Rosenthal, Matt Witten
Izvršni producent: Steven Soderbergh
Direktor fotografije: James Watson
Montaža: Michelle M. Witten

Festivali: Shortfest, Flickers: Rhode Island International Film Festival 2013, Maine International Film 2013, DC Shorts Film Festival 2013, Festival des Films Monde.

Četvrtak 17. mart, 20:30
PEPE MUHIKA – LEKCIJE IZ CVETNE LEJE
r. Heidi Specogna, Nemačka 2014, 94 min

skc-muhika 

Skoro osamdesetogodišnjak, Hose Pepe Muhika poznat je kao najsiromašniji predsednik na svetu, naime, on sedamdeset odsto svojih prihoda poklanja. Sedamdesetih godina 20. veka borio se kao gerilac protiv diktatorskog režima u Urugvaju, a od 2010. godine nalazi se na čelu te Latinoameričke države. Pepe Muhika – lekcije iz cvetne leje prati život njega i njegove supruge tokom nekoliko godina. Intervjui sa predsednikom su proizvod montaže arhivskih snimaka i scena iz svakodnevnog političkog života, u okviru koga se, između ostalog, Muhika bori i za legalizaciju marihuane. Dokumentarac Hajdi Spekonge nastavak jeTupamaros-a (takođe iz saradnje sa Rajnerom Hofmanom) filma o gerilskom pokretu u kome se Muhika borio protiv siromaštva ne libeći se da upotrebi nasilje. Od tada je ostavio oružje, a njegovo glavno sredstvo borbe sada je reč. O tome svedoče govori koji svaki put drže pažnju publike. Ali kako se ovi veliki ideali mogu porediti sa haotičnom političkom stvarnošću? Sedeći u stolici na svojoj maloj farmi, Muhika sa lakoćom objašnjava kako je kapitalizam ukorenjen u našoj kulturi i kako prouzrokuje gubitak ljudske dimenzije. Dok u svojoj prostranoj kancelariji u Montevideu izgleda iscrpljeno, što i nije toliko prijatno.
Režija: Heidi Specogna

Producent: Heino Deckert
Montaža: Kaya Inan
Direktor fotografije: Rainer Hoffmann
Muzika: Hans Koch

Festivali: IDFA Amsterdam2014, Göteborg IFF 2015, Solothurn IFF 2015, Berlinale 2015, Thessaloniki IDF2015.

Petak 18. mart, 20:30
CERN
r. Nikolaus Geyhalter, Austrija, 2013, 75 min

skc-cern

CERN u Švajcarskoj je istraživački centar gde pokušavaju da rekonstruišu veliki prasak. Nikolaus Geyrhalter prati infrastrukturu tog istraživačkog centra i sastaje se s ljudima koji su stvorili „Veliki hadronski sudarač“.

Režija: Nikolaus Geyrhalter
Producenti: Nikolaus Geyrhalter, Michael Kitzberger, Wolfgang Widerhofer
Direktor fotografije: Nikolaus Geyrhalter

Festivali: Internacionalni dokumentarni filmski festival u Kopenhagen-u 2014, Festival dokumentarnih nauñnih filmova u Rimu 2015, Festival dokumentarnih filmova u Helsinkiju 2015.

Subota 19. mart, 20:30
STRANAC IZNUTRA
r. Sonja Bertucci, SAD, Srbija, 2015, 86 min

skc-stranac

Nakon godina odsustva, rediteljka se vraća na Kosovo, rodno mesto svoje majke srpkinje, da bi videla šta se desilo sa mestom kog se seća iz detinjstva. Na ovo lično putovanje kreće zbog Kristine, devojčice iz Srbije, koja se plaši da ode na Kosovo. Snima preostale srpske zajednice u ovoj regiji koja se bori sa istorijom obeleženom ratom, traumom i siromaštvom. Takođe beleži susrete sa Srbima sa Kosova, njihovim svakodnevnim naporima i radostima, strahovima i nadama, uspomenama i izgledima za budućnost.

Režija: Sonja Berttuci
Producenti: Gabriel Trop, Mladen Vušurović
Montaža: Sonja Berttuci, Andrew Kim

Nedelja 20. mart, 20:30
POSETA
r. Michael Madsen, Danska, Austrija, Irska, Finska, Norveška, 2015, 83’

skc-visit

Film Poseta je dokumentarac sa elementima komedije, ali i filozofsko ispitivanje ljudskog straha od stranaca u vidu konačne pretnje po našu samosvest, a to je otkriće vanzemaljskog života. Film je konkretna i naučna istraga scenarija posete vanzemaljca. Da li vanzemaljci imaju ljudska prava? Šta bismo IM rekli o nama? I kako?

Režija: Michael Madsen
Producenti: Lise Lense-Moller, Michael Kitzberger, Wolfgang Widerhofer, Nikolaus Geyrhalter, Markus Glaser, Andrew Freedman, Sami Jahnukainen, Carsten Aanonsen
Montaža: Stefan Sundlof
Direktor fotografije: Heikki Farm
Festivali: Sundance Film Festival 2015, Visions du Réel, Nyon 2015, Crossing Europe Filmfestival, Linz 2015 

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANATVITER 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html