SKC: Plakati Ane Pešić

SKC: Plakati Ane Pešić

Izložba "Plakati" Ane Pešić biće otvorena u Galeriji Studentskog kulturnog centar u utorak 25. aprila u 20 časova. Izložbu će otvoriti prof. Slobodan Štetić. Publika će izložbu moći da pogleda do 22. maja.

GALERIJA PPNS

PLAKATI ANE PEŠIĆ

Da Ana Pešić stasava u grafičku dizajnerku snažnog senzibiliteta i izuzetno radoznalu ličnost, uverili smo se u vreme njenog školovanja na Katedri za grafički dizajn Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, a kasnije i na doktorandskim studijama Vizeulenih umetnosti u Beogradu. Posedujući urođen osećaj za grafizam i likovnost, kao i veštinu projektovanja tipografskog pisma, Ana suvereno vlada površinom, ilustracijom i tipografijom plakata.

Pojavom plakata, sredinom devetnaestog veka, kao prvog sredstva javne komunikacije, otvorio se prostor za saopštenja upućena javnosti, a istovremeno nastala je nova umetnička disciplina, koja nije služila samo za reklamiranje i propagandu. Plakat kao list bele hartije, štampan s jedne strane, poligon je za umetnike i grafičke dizajnere da sublimiraju svoje ideje, plasiraju poruku, često provokativnom, efikasnom jednostavnošću, neretko uz protest i jasno upozorenje, poruku za nešto ili protiv nečega. Rečju, likovno delo primenjene umetnosti, koje i početkom 21. veka prenosi najsloženije ideje. Kao što knjiga u štampanom obliku neće nestati, tako će i plakat u klasičnim ali i novim medijima, imati sve veću funkciju i svrhu tumačenja sveta koji nas okružuje.

U oblikovanju plakata, Ana Pešić likovnu transpoziciju i pre svega poruku koju šalje posmatraču, varira između značenjskog i doživljenog književnog predloška, najčešće pozorišnog teksta, nadograđujući ga likovnim elementima i sopstvenim fontovima. Vešto koristeći fotografiju, kao citat ili samo polazište, crtež i dekorativnost svojih glifova, ona ih kolažira u jedinstvenu kompoziciju i gradi novi, originalni milje. Često je to redukovani izraz, koji predstavlja i najteži izazov za umetnika. Upravo tada je Anin plakat i najupečatljiviji, jer odbacuje višak likovnih i tipografskih elemenata, postaje čitkiji i kristalno jasan. Autorki nije potrebno mnogo elemenata da formira plakatsku celinu. Najčešće je to kraći tekst sa jasno definisanom porukom i redukovana ilustracija, koja se u likovnom smislu sjedinjuje sa tekstom, ne remeteći osnovni slovni niz. Verovatno da je oblast pozorišnog plakata, za koju se opredelila, najmanje komercijalna, ali i najizazovnija, jer biva sastavni deo pozorišnog čina, pruža autoru najveću slobodu u sintezi ideje, slike i poruke, pa ovakvi plakati svojom orignalnošću prerastaju upotrebnu namenu i postaju ravnopravni sa delima likovne umetnosti. Da je Ana Pešić u tome uspela, svedoče i mnoge značajne izložbe, pre svega u inostranstvu, gde u ogromnoj konkurenciji gotovo uvek nalazi svoje mesto. Njena strast i snaga vrsnog grafičkog dizajnera uveravaju nas da je svet plakata dobio još jednog autora koji gradi svoj stil i koji će vremenom zauzeti značajno, nazaobilazno mesto. Umetnost postmoderne opstaje upravo radom i upornošću umetnika poput Ane Pešić. Ovom prilikom treba pomenuti da je baš ova samostalna izložba plakata Ane Pešić značajan beočug u formiranju jedne nove zvezde na beskrajnom putu umetnosti plakata.

Slobodan Štetić

BIOGRAFIJA

Ana Pešić je rođena 1992. u Kraljevu. Osnovne i master studije završila je na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, u klasi profesora Slobodana Štetića, odsek grafički dizajn. Student je prve godine doktorskih studija Evropskog univerziteta, NOVA akademija umetnosti u Beogradu. Bavi se plakatom, prostornom grafikom, tipografijom i projektovanjem pisma. 

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJTFB STRANATVITER 


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html