SKC: Portret Studenjaka

SKC: Portret Studenjaka

Izložbа "Portret Studenjaka" biće otvorena u Studentskom kulturnom centru u utorak 7. februara u 20 časova, čime započinje ovogodišnja izlagačka sezona u tom prostoru. 

Izložba Portret studenjaka pruža priliku da kroz stare fotografije saznamo kako je nekada izgledao Studentski grad, njegovi stanari i društveni život, a kako danas izgleda ovaj studentski dom – iz vizure savremenika i polaznika radionice Izvan okvira.

Izložbu otvaraju Maida Gruden, istoričar umetnosti i urednik likovnog programa Doma kulture Studentski grad i Marija Konjikušić, istoričar umetnosti, koje su i kustosi ove izložbe.

Ovu izložbu SKC realizuje u saradnji sa Domom kulture Studentski grad, a publika će imati priliku da je pogleda do 3. marta u oba galerijska prostora SKC.

Izložba je nastajala kroz nekoliko aktivnosti: delovanjem fotografske radionice Izvan okvira, kao segmenta likovnog programa Doma kulture Studentski grad, pregledanjem fotografske arhive Doma kulture Studentski grad i doprinosom ljudi, bivših i sadašnjih stanara Studentskog grada, koji su živeli u ovom studentskom domu od sredine pedesetih godina dvadesetog veka do danas. Nakon poziva upućenog preko štampanih i digitalnih medija, svima koji u svojim privatnim albumima ili savremenim digitalnim folderima posedju fotografije o životu u Studentskom gradu, javili su se mnogi koji su podržali ovu inicijativu i ustupili svoj fotografski materijal na korišćenje u pripremi izložbe.

Paralelno, oformili smo grupu Portret Studenjaka na društvenoj mreži Fejsbuk, čime je otvorena mogućnost da zainteresovani dele i objavljuju fotografije, te da se na taj način gradi zajednički, interaktivni virtuelni prostor u kome bi putem medija fotografije umrežili svoje uvide, proširili saznanja i istovremeno se zabavili. Izložbu prati veb sajt radionice Izvan okvira koji sadrži blog o projektu Portret Studenjaka. Veb sajt, blog i FB grupa su nakon završetka izložbe nastavlii da postoje ne samo kao vrsta dokumenta o ovoj akciji već i kao aktivni virtuelni domen, koji se permanentno dopunjava.

Bitan i ne mali deo izložbe predstavljaju fotografije polaznika fotografske radionice Izvan okvira koja je delovala pod vođenjem fotografa i istoričara umetnosti Marije Konjikušić od marta do oktobra 2016. godine. Polaznici radionice dobili su znanja ne samo o upotrebi fotografskog medija sa tehničkog aspekta, već i o konceptualnom pristupu fotografiji, te o razavijanju fotografskih priča i projekata. Jedan od zadataka za polaznike bilo je istraživanje života stanara Studentskog grada, njegovog ambijenta sa svim funkcionalnim celinama, posebnim mestima i situacijama u okviru naselja koja zahtevaju poznavanje lokalno uspostavljenjenih kodova komunikacije. Na taj način rad polaznika je bio usmeren ka direktnoj komunikaciji sa stanovnicima Studenjaka koji su dobili mogućnost da podele svoje životne priče i interesovanja.

  • Kustosi: Maida Gruden i Marija Konjikušić
  • Saradnici: Jana Gligorijević, Leposava Strugarević, Milosav Mićić
  • Polaznici radionice Izvan okvira: Stefan Ivković, Tijana Ćosić, Milosav Mićić, Aleksa Vitorović, Žarko Nikolić, Toma Džinić, Jana Gligorijević

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB STRANATVITER 


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html